Fransa aşı olmayan sağlıkçıları görevden aldı

Fransa, aşı olmayı reddeden sağlık çalışanlarının sözleşmelerini askıya alarak işe gelmelerini engelledi.

Google Haberlere Abone ol
Fransa aşı olmayan sağlıkçıları görevden aldı

Dünya genelinde aşıyla mücadelede izlenen yol ve yöntemler tartışılmaya devam ediyor. Bazı ülkelerde özellikle de kamu çalışanlarına aşı zorunlu hale getirilirken, bazı ülkelerde de PCR testleri zorunlu kılındı. Son olarak Fransa'da binlerce sağlık çalışanının sözleşmesi, COVID-19 aşısı olmadıkları gerekçesiyle askıya alındı. Ülke sağlık ve bakım çalışanlarına aşıyı zorunlu hale getirmişti. 

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, aşı olmayan yaklaşık 3 bin sağlık çalışanın görevinin askıya alındığını duyurdu. RTL radyosuna konuşan Veran, çoğu askıya almanın 'geçici' olduğunu söyledi: "Çoğu zorunlu aşılamanın bir gerçek olduğunu gördükten sonra aşı olmaya karar verdi" ifadelerini kullandı.  

Güney Fransa'daki Nice kentinden yerel gazete Nice Matin, şehirdeki bir hastanede yaklaşık 450 sağlık çalışanının sözleşmesinin askıya alındığını öne sürdü.  

Fransa'da Delta varyantı nedeniyle Covid vakaları artarken, ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz aylarda 'sağlık pasaportu' uygulaması getirmişti. Yeni yasa, aşı kartını veya kısa süre önce aldığı negatif test sonucunu göstermeyen kişilerin bar, restoran, kafe, sinema ve müze gibi kapalı alanlara girmesini yasaklıyor.  

Bununla birlikte sağlık sektörü haricinde, itfaiye, huzur ve bakım evlerindeki çalışanların da aşı olması artık bir zorunluluk. Macron, sonbahar aylarında salgının tekrar artış ihtimali dolayısıyla aşı tedbirlerini sıkılaştırıyor. Öte yandan Fransa'da sağlık pasaportu gibi pandemi önemlerini eleştiren aşı karşıtları Ağustos ayının başında sokağa inmiş, polisle çatışmalar yaşanmıştı

Fransız Sağlık Bakanlığı yetkililerin aldığı kararı protesto edenler de var. Nice'te bulunan devlet hastanesinde görevli bir yangın güvenliği çalışanı Saint-Pons manastırı önünde çadır kurdu. Açıklık grevinde olduğunu açıklayan Thierry Paysant, kendisinin aşıya değil, zorunluluğa karşı olduğunu söyledi, zorunlu aşı uygulamasının kaldırılması için ısrarcı olacaklarını belirtti. Paysant, alınan zorunlu aşı kararıyla birlikte insanların işlerinden olmasını 'sineye çekilemez' bulduğunu ifade etti.


 

Yorumlar