Frankfurt Türk Film Festivali'nde final

Uzun metraj kategorisinde 11, Belgesel kategorisinde 27, Üniversitelerarası Kısa Film kategorisinde 15'i Türk 3'ü Alman yapımı olmak üzere 18 film finale kaldı

Google Haberlere Abone ol
Frankfurt Türk Film Festivali'nde final

Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından düzenlenen "22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali", 26 Haziran'da başlayacak.

Karaköy Novotel'de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, festivale ilişkin bilgi vererek, destek olan kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Sıtkı, tüm zorluklara rağmen her alanda umuda, cesarete ve mücadele gücüne ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek "Sanatın ve özellikle de sinemanın bir umut kaynağı olacağına inancımı koruyorum." dedi.

Türk kültürünün bir parçası olan Türk sinemasını ve Türk insanını iyi bir şekilde temsil etmek ve tanıtmak amacıyla festivali düzenlediklerine dikkati çeken Sıtkı, festivalin bugüne kadar çok sayıda filmi ve yüzlerce konuğu ağırladığını dile getirdi.

- "Frankfurt çok önemli bir yer"

Film-San Vakfı Başkanı ve festivalin Türkiye proje ortağı Engin Çağlar da 1968'den itibaren sinema sektörünün içinde olduğunu söyledi.

Festival ekibinde yer almaktan mutlu olduğunu kaydeden Çağlar, "Frankfurt çok önemli bir yer. Ben dört sene Almanya'da üniversite okudum. Almancayı da iyi konuştuğum için bir süre de festivalin içinde olacağım düşüncesindeyim. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Yüzleriniz gülmeye devam etsin." diye konuştu.

İlk kez 1989'da, öğrenciyken Türkiye'ye geldiğini söyleyen Uzun Metraj Ana Jüri Başkanı Dirk Schafer, 2,5 yıl aranın ardından yeniden İstanbul'da olduğu için mutluluk duyduğunu belirterek, "Türkiye ile çok derin bir bağım var." ifadelerini kullandı.

Hayatında sinemanın önemini anlatan ve sinema alanındaki çalışmalarına değinen Schafer, festivalin çok zengin bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkacağını kaydetti.

- "Jüri olarak bütün filmleri dikkatle değerlendirdik"

Kısa Film Ana Jüri Başkanı, yönetmen Ali İlhan ise ilk kez bir jüriye başkanlık ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"İnanılmaz bir sorumluluk hissediyorum. Benim de yolculuğum kısa filmle başladı. İlk filmimi çektikten sonra bütün festivallere heyecanla yolluyordum. Bu nedenle festivallerde finalist olmanın ve ödül almanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu nedenle jüri olarak bütün filmleri dikkatle değerlendirdik."

Festivalin Türkiye koordinatörü Serap Gedik konuşmaların ardından finale kalan filmlerin isimlerini paylaştı.

- Yapımlar, çok sayıda kısa ve uzun metrajlı film arasından seçildi

Festivalin Uzun Metraj Film Yarışması'na başvuran 31 film arasından görsel ve teknik yeterlilik açısından 26'sı seçildi ve bunların arasından "Beni Sevenler Listesi", "Bir Nefes Daha", "Çatlak", "Daha İyi Bir Yarın", "Klonike", "Koridor", "Kumbara", "Okul Traşı", "Sabırsızlık Zamanı", "Sardunya" ve "Sen Ben Lenin" olmak üzere 11 film finale kaldı.

Belgesel dalında başvuru yapan 197 film arasından, jürinin değerlendirmesi sonucu, "Acı ve Tatlı", "Ataların Uykusu", "Bir Başka Köy", "Bizim İçin", "Bu da mı Gol Değil?", "Bulak", "Duvardaki Sesler", "Eksik Cümleler", "Fındık Balığı", "Goca Yörüğün Tohumları", "Güney Kutbu ve Küresel İklim Değişikliği", "Haymatlos - Vatansız", "Her Şey Yolunda", "Heyamola", "İçtima", "Kapıyı Açık Bırak", "Kaplanın Rüyası", "Kozanın Ölümü", "Kördüğüm", "Kum Tanesini Beklerken", "Maffy's Jazz", "Merhaba Canım", "Saatler", "Sıcak Yatak", "Taşlarla Konuşan Adam", "Unkapanı Bitmeyen Masal" ve "Yüzyıldır Açılmamış Mektuplar" seçildi.

Üniversitelerarası Kısa Film dalında başvuran 91 Türk, 11 Alman yapımı kısa filmden, 15 Türk, 3 Alman yapımı film final şansını yakaladı. Türk yapımı kısa filmler "9:16", "Agony", "Annem Hakkında", "Aynı Gecenin Laciverti", "Cevher", "Çerçeve", "Çeşme", "Dolmalık Biber", "First 10 K", "Meryem", "Mutavva", "Odyssey", "Özür", "Tül" ve "Yasemin" olurken, Alman kısa filmleri ise "Cola Oder Limo", "Ericas Wahnsınn" ve "No-Competition" finalist oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Belediyesi ve Almanya Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı desteğiyle düzenlenen festival, 26 Haziran-1 Temmuz arasında Almanya'da gerçekleştirilecek.

Dereceye girenlerin ödülleri, düzenlenecek törende takdim edilecek.

Yorumlar