Folat nedir, folik asit nedir, B9 vitamini nedir?

Folat nedir, folik asit nedir, B9 vitamini nedir, ne işe yarar, eksikliği nasıl anlaşılır, folik asit faydaları nelerdir? Folik asit, yeşil yapraklarda bol miktarda bulunan B grubu vitaminleri arasından biridir. İşte, folik asit ile ilgili tüm detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Folat nedir, folik asit nedir, B9 vitamini nedir?
Folik asit, ya da folat veya B9, yeşil yapraklarda bol miktarda bulunan B grubu vitaminleri arasından biridir. İlk defa ıspanak yapraklarında keşfedilen folat vitamini insan vücudunda pek çok faydası bulunur. B9 vitamini brokoli, marul, sakatatlar, karpuz, narenciye ürünleri, bakla, mercimek, fasulye gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunur.

Folik asir özellikle doğum esnasında bebeklerde meydana gelebilecek beyin ve omurga hasarını önlemede önemli bir etkendir. Öte yandan hücre gelişiminde oldukça önemli olan folik asit DNA yapımı içinde önemli bir role sahiptir. Sağlık ve düzenli beslenmeye sahip bireyler folik asit vitamini yiyeceklerden almaktadırlar. Beslenmesine dikkat eden bu kişilerin, gebelik dönemlerinde ve sindirim bozukluğu yaşadığı zamanlarda takviye edilmesi gereken bir vitamindir. Alkol bağımlılarında, sara gibi hastalıkları olup ilaç kullananlar, bazı antibiyotikleri kullananlarda folik asit eksikliği görülebilir. Eksikliğinde megaloblastik kansızlık görüleceğinden, dikkatli olmak gerekir. Gebelikte kullanımı bebeğin sağlığına da faydalı olacaktır. Gebe kadınların normal insanlara göre, % 50 oranında daha fazla folik asit ihtiyacı bulunmaktadır. Öte yandan yapılacak olan diyetlerde folat zengini yiyeceklerin diyet listesinde olması folat eksikliğine neden olabileceği için bu hususlara dikkat etmek gerekir.

FOLAT EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
  • Megaloblastik kansızlık,
  • Halsizlik ve bitkinlik hissi,
  • Gelişme gerilikleri,
  • Adet dönemi sıkıntıları,
  • Boy uzamasında yavaşlama,
  • Hamilelik ve doğum anındaki stresler
  • Saç dökülmesi ve saç renginde ağarmalar,
  • Cilt bozuklukları,
  • Glossit denilen, dilde kızarıklık, yanma yapan dil iltihaplanması,
Bir vitaminin azlığı insan vücudunda istenmeyen tepkilere neden olabileceği gibi aynı zamanda vitaminin fazlalığıda vücutta istenmeyen tepkimelere neden olabilir. Folik asit fazla alındığı takdirde B12 vitamininin etkisini azaltabileceğinden, gerektiği kadar alınmalıdır. Vitaminler vücutta düzenlemelere katıldığı gibi ruhsal sağlığımıza da oldukça etkisi fazladır. Özellikle depresyonda olan kişilerin de, mutlaka doktor gözetiminde folat takviyesi alması gereklidir. Hamilelik düşünen kadınların, bu döneme girmeden üç ay önceden itibaren, takviye olarak kullanması gereken bir vitamindir. Sağlıklı bir bebek isteyen anneler, buna önem verecektir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için bu vitamine ihtiyaç vardır. FOLİK ASİDİN FAYDALARI;
  • Megaloblastik kansızlık oluşmaması ve düşük riskinin ortadan kaldırılması için faydalıdır,
  • Bebekte beynin gelişmesine katkı sağlar,
  • Bebeğin beyin ve zarlarının dışarıya fırlamaması için, kafatası kemiklerinin oluşmasına yardımcı olur,
  • Bebeğin normal zamanda sağlıklı bir şekilde doğmasına ve düşüklerin engellenmesine yardımcı olur,
Folik asit ışıktan etkilenen ve suda eriyen bir vitamindir. Bu sebeple kayıpları önlemek için, yiyecekleri hazırlarken ve saklarken dikkatli olmalıyız. Fazla pişirilen gıdalarda % 6-9 oranında vitamin kaybı yaşanacaktır. Suda eridiği için vücut tarafından depolama yapılamayacağından, her gün yeteri kadar almaya çaba göstermeliyiz. Fazla alınan vitamin idrar yoluyla dışarı atılmaktadır. Eksikliğinde hücre yenilenmesi yavaşladığı için, saçlarınızın beyazlaşmasına kadar gidebilecek sorunlar yaşarsınız.  Folik asit alımını düzene soksanız da, saçlarınızı eski haline getirmek bir hayal olarak kalacaktır. Bu yüzden günlük ihtiyaçlarınızı düzenli olarak karşılamalısınız. Anemi sorunu yaşayan her hastanın, bu vitamin eksikliği yönünden taranması gerekir. Tanı konduktan sonra, 3-4 ay sürecek tedaviyle sağlığın tekrar kazanılması mümkündür.    

Yorumlar