Finlandiya'dan Pülümür'e 49 yıl sonra teşekkür

49 yıl önce kar yağışı nedeniyle yolların kapanması sonrasında yolda kalan Finlandiyalı bir çift, 2 gün boyunca kendilerini misafir eden Pülümür halkını aradan geçen 49 yıla rağmen unutmadı.

Finlandiya'dan Pülümür'e 49 yıl sonra teşekkür - Sayfa 1

Finlandiyalılardan 49 yıl sonra Pülümür halkına: En içten teşekkürlerimizi sunarız
1974 yılında yoğun kar yağışı nedeniyle Pülümür’de iki gün geçiren Finlandiyalı iki arkadaş, 49 yıl sonra Pülümür halkına teşekkürlerini sundukları bir mektup ve albüm gönderdi.

Sene 1974... Adana’dan Erzurum’a giden Finlandiyalı iki arkadaş, yoğun kar yağışı sebebiyle Dersim Pülümür’de mahsur kaldı. İki gün boyunca ilçede kalan Helena Holopainen ve Markku Tiirakari, Pülümür halkı ile güzel bir bağ kurdu.

Finlandiya'dan Pülümür'e 49 yıl sonra teşekkür - Sayfa 2

Pülümür’de geçirdikleri zaman boyunca ilçe halkının günlük yaşamını ve portrelerini çeken Holopainen ve Tiirakari, bu fotoğrafları bir mektup ile 49 yıl sonra Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun’a ulaştırdı.

Finlandiya'dan Pülümür'e 49 yıl sonra teşekkür - Sayfa 3

Tosun, olayı ve Pülümür halkını anlattı:

"Neden 49 yıl sonra iletmiş olduklarını öğrenemedik çünkü kendilerine henüz ulaşamadık. Bana kargo ile mektup şeklinde göndermişlerdi. Mektupta telefon bilgileri de yoktu sadece mektup adresleri vardı. Mektupta da bahsettikleri gibi burada görmüş oldukları ilgi alaka onları çok etkilemiş ki herhalde yollar sonra böyle bir şey yapma gereği duymuşlar. Şöyle de söyleyeyim Pülümür halkının, burası geçmişte çığdan hava koşullarından ötürü 2-3 gün kapalı kaldığı dönemler çok oluyordu.

Finlandiya'dan Pülümür'e 49 yıl sonra teşekkür - Sayfa 4

O dönemki vatandaşlar iner, yolda kalan aileleri toplar evlerinde konuk ederlerdi. Bu bir gelenek haline de gelmişti. Ben de yaşadım, Pülümür’de ilk geldiğim zamanlar hala burada devam ediyordu bu gelenek. Belki birçok yerde karşılaşmayacağımız bir gelenek.