Filistin'in UCM başvuruları

- Filistinli hukukçu Surani: "UCM, uluslararası davalarda bağımsız ve güvenilir olduğunu ispat etmeli"

Google Haberlere Abone ol
Filistin'in UCM başvuruları

GAZZE (AA) - Filistinli hukukçu Raci es-Surani, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), uluslararası davalarda bağımsız ve güvenilir olduğunu ispat etmesi gerektiğini belirtti.

Surani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UCM'nin İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerini soruşturması konusunda kendisine yapılan siyasi baskıların üstesinden gelebileceğini ifade etti. Surani, "UCM Başsavcısı Fatou Bensouda güvenilir biri. Yapılan baskılar karşısında dik duracağına inanıyoruz." dedi.

UCM'nin, açılan davalarda İsrail'in hukuki olarak suçlu bulunması için yeterli hakikatlere ve deneyimlere sahip olduğunu kaydeden Surani, "Hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanması konusunda mahkemeden gücünü ve adaletini ortaya koymasını bekliyoruz. UCM, uluslararası davalarda bağımsız ve güvenilir olduğunu ispat etmeli." ifadelerini kullandı.

- UCM'ye 6 dava dosyası gönderildi

Filistin hukuk kurumlarının önümüzdeki yıllar için yol haritaları hazırladıklarını, İsrail'in işlediği ihlaller ve savaş suçları nedeniyle mağdur olan yüzlerce kişiye ait dosyaların UCM'ye götürüleceğini aktaran Surani, şunları kaydetti:

"İsrail'in UCM'de suçlu bulunması için sarf edilen çabalar, resmi makamlar ve hukuk kurumlarını barındıran Dışişleri Bakanlığına bağlı Yüksek İzleme Komitesi tarafından yönetiliyor. Komite bünyesindeki 4 hukuk kurumu, UCM'ye İsrail'in 2014'teki Gazze saldırıları, Gazze ablukası, 2014'teki Refah katliamı ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili 6 dava dosyası gönderdi. Şu ana kadar soruşturma açılıp açılmamasına karar verilmedi. Mahkeme henüz bu konuda net bir tavır sergilemese de uzun vadede olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Uluslararası uzmanlar ve hukukçular ile hukukun üstün gelmesi için çalıştık."

Filistin hukuk kurumlarının, İsrail tarafından gerçekleştirilen hak ihlalleri ve savaş suçlarını belgelendirmeye çalıştığını kaydeden Surani, hukuki sürecin yıl sonuna kadar başlaması için bu konudaki bütün dosyaların UCM'ye gönderileceğini dile getirdi.



Yorumlar