Filistin’den İsrail’in Toprak Günü’ne müdahalelerine tepki

RAMALLAH (AA) – Filistin Enformasyon Bakanlığı, Gazze'de düzenlenen barışçıl protesto gösterilerine katılan Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımını şiddetle kınadığını bildirdi.Filistin Enformasyon Bakanlığından yapılan...

Google Haberlere Abone ol
Filistin’den İsrail’in Toprak Günü’ne müdahalelerine tepki

RAMALLAH (AA) – Filistin Enformasyon Bakanlığı, Gazze'de düzenlenen barışçıl protesto gösterilerine katılan Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımını şiddetle kınadığını bildirdi.

Filistin Enformasyon Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze sınırında bugün düzenlenen "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nde 7 Filistinlinin İsrail askerleri tarafından şehit edilmesi ile yüzlerce Filistinlinin de yaralanması, “Saldırı ve uluslararası hukukla dalga geçmek” olarak değerlendirildi.

Uluslararası camia tarafından Filistin halkının korunması çağrısı yapılan açıklamada, “Büyük Dönüş Yürüyüşü, Filistin davası çevresinde kenetlenme, ilkelere bağlılık ve işgalden kurtuluşun ısrarıdır.” ifadelerine yer verildi.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi sınırında sabah saatlerinde başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne müdahale eden İsrail güçleri şu ana kadar 7 Filistinliyi şehit etmiş, yüzlerce Filistinli de yaralanmıştı.

- Direnişin sembolü: "Filistin Toprak Günü"

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, binlerce kişiyi yaraladı. İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesinde bulunan Deir Hanna beldesinde yaşanan bu olay, polis ile İsrail vatandaşı Filistinli kitleler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması hasebiyle büyük önem taşıyor.

"Toprak Günü" olarak anılan bu hadise, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta işgale karşı protestolar düzenliyor.

Yorumlar