Filistin'i para karşılığında satacaklara Irak'ta protestolu tepki

Filistin'i para karşılığında İsrail'e peşkeş çekmek anlamına gelen ABD'nin İsrail-Filistin planının konuşulduğu Bahreyn'deki konferans Irak'ta protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Filistin'i para karşılığında satacaklara Irak'ta protestolu tepki

​Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir grup gösterici, Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen ve Yüzyılın Anlaşmasını da kapsayan çalıştayı protesto ederek Bahreyn’in Bağdat Büyükelçilik binasına Filistin bayrağı astı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir grup gösterici, Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen ve Yüzyılın Anlaşmasını da kapsayan çalıştayı protesto ederek Bahreyn’in Bağdat Büyükelçilik binasını bastı.

Binanın giriş kısmına geçen göstericiler, Bahreyn bayrağını indirerek, buraya Filistin bayrağı asarken bazı protestocularda ABD bayrağını ve işgal rejimi paçavrasını ateşe verdi.

Irak güvenlik güçleri olayların büyümesi üzerine göstericilere müdahale ederek, bölgede kontrolü sağladı.

Baskın sonrası yaşanan gelişmeler

Protestoların ardından Bahreyn, Bağdat’taki büyükelçisini geri çağırırken İçişleri Bakanı Yasin Tahir, yaptığı yazılı açıklamada Bahreyn Büyükelçilik binasını basma olayına karışan 54 kişinin yakalandığını belirtti.

Irak Başbakanlık ofisi de konu hakkında yaptığı açıklamada, baskıdan dolayın "derin üzüntü duyulduğu" ve baskının "tüm uluslararası kanunlarla diplomatik misyon dokunulmazlığına aykırı" olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Büyükelçilik baskını olayına karışanların yakalanması ve yargı önüne çıkarılması için gerekli çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.

ABD öncülüğünde Bahreyn'in ev sahipliğinde düzenlenen ve dün sona eren "Refah için Barış" başlıklı ekonomi çalıştayı, işgal rejimi yararına maddeler içeren ve "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor.

Çalıştaya katılmayacağını açıklayan başta Hamas olmak üzere Filistinli gruplar, bölge ülkelerini de söz konusu çalıştayı boykota çağırmış, çalıştayın Filistin halkına ve tarihi haklarına düşmanlık olduğunu söylemişti.

Yorumlar