Fed, Bej Kitap raporunu yayımladı

- Rapor, ekonomik faaliyetlerin New York Fed'in görev alanındaki bölgeler dışında genişlediğini ortaya koydu - Raporda, bazı bölgelerdeki iş yeri sahiplerinin, yaklaşan seçimlerin yarattığı belirsizlikten endişe duyduğu belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Fed, Bej Kitap raporunu yayımladı

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed), ülkede ekonomik faaliyetlerin çoğu bölgede artmaya devam etmesine karşın yaklaşan seçimlerin bazı bölgelerde endişeye neden olduğunu açıkladı.

Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutan araştırma raporu Bej Kitap'ın Ekim 2016 sayısını yayımladı.

Bankanın 12 şubesinden gelen verilerle hazırlanan rapora göre, ekonomik faaliyetler, New York Fed'in görev alanı hariç diğer bölgelerde ağustos sonundan ekim başına kadar genişlemeye devam etti.

Fed'in New York şubesi ise görev alanına giren New York, New Jersey, Connecticut eyaletleri ile Porto Riko ve Virgin Adaları'ndaki ekonomik faaliyetlerin önceki rapora kıyasla değişim göstermediğini bildirdi. Bu bölgeler, ABD gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 10'undan fazlasını oluşturuyor.

- "İş gücü piyasası sıkılaşıyor, enflasyon ise hala zayıf"

Bej Kitap'ta ayrıca ülkedeki iş gücü piyasasının ılımlı istihdam ve ücret artışıyla sıkılaşmayı sürdürdüğü ancak enflasyondaki artışın zayıf kaldığı kaydedildi.

Sanayi faaliyetlerinin bölgelere göre farklı performans gösterdiği belirtilen raporda, güçlü doların bazı bölgelerin sanayi mallarına yönelik ihracatını düşürmeye devam ettiği vurgulandı.

Raporda, buna karşın gayrimenkul ve hizmet sektörlerindeki talebin büyümeyi sürdürdüğüne ve perakende sektörünün iyileştiğine işaret edilirken, petrol ve doğal gaz endüstrilerinin ise istikrar kazanmaya başladığı bildirildi.

- "Seçim belirsizliği endişe yarattı"

Diğer taraftan, tarım ve turizm sektörlerinden karışık sinyaller geldiği kaydedilen rapora, aynı zamanda birkaç bölgedeki iş yeri sahiplerinin yaklaşan seçimlerin yarattığı belirsizlikten endişe duydukları yansıdı.

Bej Kitap'ta yer alan veri ve analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor. FOMC'nin bir sonraki toplantısı 1 ve 2 Kasım'da Washington'da gerçekleştirilecek.

Analistler, 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden günler önce yapılacak bu toplantıda faiz artırılmasını beklemiyor.

Yorumlar