Faiz düşünce dolar neden yükselir faiz düşürmek ne demek, faiz inerse ne olur, politika faizi nedir?

Faiz düşünce dolar neden yükselir, faiz düşürmek ne demek, faiz inerse ne olur, politika faizi nedir, faiz düşünce dolar neden yükseliyor, TL neden değer kaybediyor soruları son günlerin en çok cevap arayan popüler soruları arasında yer alıyor. İşte sorulardan bazılarının cevapları:

Google Haberlere Abone ol
Faiz düşünce dolar neden yükselir?

Faiz düşünce dolar neden yükselir, faiz düşürmek ne demek, faiz inerse ne olur, politika faizi nedir? Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz düşürmesi ne anlama geliyor, faiz düşürünce ne oluyor, piyasada neler değişiyor, dolar neden yükseliyor? Merkez Bankası'nın en son 21 Ekim Perşembe günü politika faizini düşürdü. Faizi 200 baz puan düşüren Merkez Bankası'nın kararından sonra piyasalarda hareketlenme oldu. Faiz düşünce dolar neden yükselir, dolar TL karşısında yükseldi. TL ise düştü. Peki, bunlar neden oluyor?

Öncelikile politika faizinin ne olduğuna bakalım: Merkez Bankası'nın görevi para piyasalarında fiyat politikalarını kontrol etmektir. Yani bir ülkede fiyatların yükselişi veya düşüşü Merkez Bankasının kontrolünde olur. Para birimlerinin düşüşüne müdahale etmek, gerekli tedbirleri almak Merkez Bankasının görevidir. 

Normal şartlarda Merkez Bankası bankalara Türk Lirası ile ve belli bir faizle borç veriyor. Bankalar da aldıkları bu kaynağı yurt dışından buldukları kaynaklarla da birleştirerek üstüne topladıkları mevduatları da ekleyerek piyasaya kredi veriyorlar.

Merkez Bankası’nın her ay açıkladığı bir haftalık repo faizi (politika faizi) bankalara o hafta hangi orandan borç verileceğini belirliyor. Bu faiz artırılırsa Merkez Bankası’ndan TL satın almak pahalı olacağı için bankalar bol miktarda TL alamıyor.

Faiz oranı düşük olduğu zaman ise bankalar daha rahat TL alabiliyor ve böylece kredi verebiliyorlar. Merkez bankaları normal koşullarda enflasyon oranına bakarak politika faizini belirliyor. Fakat Türkiye’de politika faizi ekonomi yönetiminin talimatları sonucu enflasyonun aşağısında.

Merkez Bankasının faiz politikasını belirleyen kurul ise Para Politikası Kurulu'dur. Faiz kararları, Merkez Bankası’nın her ay bir kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından belirleniyor.

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Başkanı, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak diğer bir üyeden oluşuyor. Hazine Müsteşarı veya onun belirleyeceği Müsteşar Yardımcısı, toplantılara oy hakkı olmaksızın katılabiliyor. 

FAİZ DÜŞÜNCE DOLAR NEDEN YÜKSELİR?

Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Çünkü yabancı yatırımcılar daha az kar etmeye başladıkları için daha yüksek faiz veren ülkelere yöneleceklerdir. Amerikan Merkez Bankası FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Bu halde Türk Lirası değer kazanacaktır. Yatırımcıların risk alma iştahı bu durumda artış kaydeder.Kredi faizi düşmesi halinde, kısa ve orta vadede talep edilen mal miktarı ve buna bağlı olarak yatırımlarda artış ve hareketlilik gözlenebilir. Bu yatırımlar orta ve uzun vadede talep enflasyonu yaratabilme potansiyeli taşıyor. Bu enflasyon ise ister istemez Türk Lirası'nın değer kaybetmesine kaynaklık teşkil eder. 


 

Yorumlar