Serdar Bağtır

Serdar Bağtır

Facebook’ta iç güzellik, Instagram’da dış güzellik, Twitter’da zeka yarışıyor

Geçtiğimiz günlerde 2 milyar kullanıcı sayısına ulaştığını açıklayan Facebook, sosyal medyanın tüm dünyada ne kadar önemli olduğunu hepimize hatırlatmış oldu. Güncel rakamlarla...

Geçtiğimiz günlerde 2 milyar kullanıcı sayısına ulaştığını açıklayan Facebook, sosyal medyanın tüm dünyada ne kadar önemli olduğunu hepimize hatırlatmış oldu. Güncel rakamlarla şu anda üç milyarın üstünde kişi sosyal medyayı kullanıyor.

Peki Türkiye’de hangi yaş grupları, hangi sosyal medya ağlarını kullanıyor? 

Şu an Türkiye’de 48 milyon aktif sosyal medya kullanıcısının olduğu tahmin edilmekte. Bu sayı gün geçtikçe artmakta. Önceleri sadece gençlerin ilgi gösterdiği sosyal medyaya, bugün orta yaş ve yaşlıların da dahil olduğunu görmekteyiz. 

Yasal olarak, sosyal ağlarda hesap oluşturmanın yaş ile ilgisi olmadığı için artık neredeyse her yaş grubundan kişilere, internette rastlamak mümkün hale geldi. Her kesim kendi yaş grubunun ihtiyaçlarına cevap veren sosyal ağı tercih ediyor. 

Twitter kullananların çok iyi bildikleri bir deyimle şu anda Facebook’ta iç güzellik, Instagram’da dış güzellik, Twitter’da zeka yarışıyor.

Çok sayıda beğeni ve yorum alan bir paylaşım yapmanın tadını, artık yaşlılar da aldı. Yavaş yavaş ve uzun sohbetlerden hoşlanan 50 yaş ve üstü kesim için Facebook vazgeçilmez gibi görünüyor. Bir fotoğraf ve uzun metinli gönderiler yapıyorlar, akrabalarından kimler beğenmiş takip ediyorlar ve yorumlarda sohbet ediyorlar. Facebook’un yorumları alt alta açık ve kolay anlaşılabilir şekilde dizen tasarımı, karakter sınırı olmaması ve yavaşlığı onların hoşuna gidiyor. 

Sadece fotoğraf ve video ile iletişim kurmayı seven, okumayı ve uzun yazılar yazmayı sevmeyen ve her zaman acelesi olan genç nesile ise Instagram’da rastlıyoruz. Bu nesil, sürekli olarak içerik üretiyor. Fakat genelde birbirini tekrar eden, bir ünlünün ya da ekolün benzeri olan, fazla anlam taşımayan içerikler üretiyorlar. Anlık olayları ve davranışlarını fotoğraflayıp internet kullananlarla paylaşıyorlar. Bu anlamda Instagram’da müthiş bir görsel kirlilik hakim. 

Yaşadığı olayları kısa ama akıllıca cümlelerle anlatmayı seven 18-24 yaş aralığındakileri ise Twitter’da bulabilirsiniz. 140 (yakında 280) karakterlik sınır içinde hayata dair tespitlerde bulunmak, ilgi alanları veya güncel konular üzerine yorumlar yapmak şu anda Twitter’ın kullanıcı dilini oluşturuyor.

Diğer Yazıları

Yorumlar