EYT staj son dakika: Staj başlangıç kabul edilecek mi?

EYT staj son dakika: Staj başlangıç kabul edilecek mi, EYT hesaplamalarında baz alınacak günlere dahil edilecek çalışma süreleri içerisinde staj yapılan dönemin hesaplanıp hesaplanmayacağı konusu merak ediliyordu. Bakan Bilgin bu konuda bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
EYT staj başlangıç kabul edilecek mi?

EYT staj son dakika: Staj başlangıç kabul edilecek mi, emeklilik hesaplamaları yapıldığında yapılan stajların günleri de sayılacak mı sayılmayacak mı konusu muamma olarak kalmıştı. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulundu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için çıkarılacak hesaplama tablosunda "staj" konusu kafalara takılan soru işaretleri arasında bulunuyordu.

Staj emeklilikte başlangıç olarak kabul edilirse bazı çalışanlar daha erken emekli olacak. Peki, bu konuda yasalar ne diyor, staj başlangıç olarak kabul ediliyor mu? 

Türkiye'de öğrencilik döneminde yapılan stajın emeklilik hesaplamasında başlangıç olarak kabul edilmesi uzun süredir bir sorun olarak duruyor. Nedeni ise staj konusunun hesaplara dahil edilmemesidir. Çünkü staj esnasında yapılan sigorta emeklilik için prim yatırılmasını ön görmüyor. Sadece çalışılan dönem için sigorta yapılmasını sağlıyor. 

EYT konusu gündeme geldiği ilk günden bu yana bazı çalışanlar staj konusunu da merak ediyor. Bakan Bilgin'in açıklaması bu konuyu açıklığa kavuşturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin HAK-İŞ ziyaretinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakkında açıklamalarda bulundu. "Stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor." 

26 Eylül yani bugün gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'nda gözler EYT açıklamalarına çevrildi. Emeklilikte yaşa takılanlar hakkındaki çalışma ile birlikte tüm bu çerçevedeki vatandaşların durumu değerlendirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "Çözüm aşamasında" dediği bu plan kritik toplantıda masada olacak. Olası kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında yer alacak.

ÇÖZÜM AŞAMASINA GELDİK!

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, HAK-İŞ'i ziyaretinde EYT konusunda açıklamalarda bulundu. Bilgin "Tüm işverenleri zorunlu olarak protokole uymak zorunda olduklarının altını çizmek isterim. Biz kamu işveren sendikasına bağlı değil, o protokol bizi bağlamaz düşüncesi saçma sapan bir düşüncedir. Bizim paydaşlarımızın bir uzlaşmayla vardığı çerçeve anlaşmasıdır.

Önümüzdeki Aralık ayında yeniden asgari ücreti değerlendireceğiz. Enflasyonun tahribatını değerlendirerek kararımızı açıklayacağız. 3600 düzenlemesiyle yaklaşık 6 milyon çalışanın hayatlarını düzenleyecek ciddi bir reforma imza attık.

EYT sorunu emeklilikle ilgili bir sorun, yaşla ilgili bir problemdi. Emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili problemdi, çözüm aşamasına geldik. Onunla ilgili dosyayı tamamladığımızda kamuoyuyla paylaşacağız." açıklamasında bulundu.

VEDAT BİLGİN'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMA GELDİ!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK) Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kurulu Toplantısına katıldı. Bilgin, toplantıda asgari ücret, taşeron ve EYT ile iligli şunları söyledi:

"Biz de bakanlık olarak sosyal politikalarla enflasyonun meydana getirdiği eşitsizlikleri ve sorunları çözeceğiz. Asgari ücretle çözeceğiz, 3600 ile çözüyoruz, EYT ile çözeceğiz. Bunların hepsi önümüzdeki dosyalar. Birer birer çözeceğiz. Geçici işçiler sorununu çözeceğiz. Taşeronların kadroya alınmasında, o dönem 90 bin kişi kapsam dışı kalmıştı. Onların sorununu çözeceğiz. Bütün bunları çözüp çözüp ilerleyeceğiz."

"MASADA SADECE BİR EYT FORMÜLÜMÜZ VAR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT son durum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz" ifadelerini kullandı.

EYT İÇİN TEK FORMÜL NE?

2008 sonrası sigortalı olanlar için hizmet yılı erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi, kadınlarda ise 20 yıllık hizmet süresi ve 7 bin 200 prim günü sayısı gerekli. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş koşulunun kaldırılmasıyla ilgili bir formül hayata geçerse erkekler 9 bin günü, kadınlar 7 bin 200 günü tamamladığı takdirde yaşı beklemeden emekli olabilme imkanı buluyor.

Aşamalı çalışma grupları olduğunu belirten Bilgin "İlgili kurumlarla da çalışmalar sürecek ve ortak noktaya ulaşıldığında Cumhurbaşkanımıza sunulacak. Kabul görürse kamuoyuyla paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Bu konudaki teknik çalışma biraz daha zaman alacak, tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir" açıklamasında bulundu.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR 2022 EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinde önce ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan, prim ve yıl koşullarını sağladığı halde yaş şartını bekleyen sigortalıları kapsıyor.

8 Eylül 199'dan önce sigorta girişi olanlar için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi koşulu bulunuyor.


 

Yorumlar