Evimin altında fay hattı var mı? Fay hattı sorgulama ekranı?

Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremlerden sonra Türkiy ebir kez daha fay hattı konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. Evlerinin fay hattının neresinde olduğu konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler soruyor: Evimin altında fay hattı var mı? Fay hattı sorgulama

Google Haberlere Abone ol
Evimin altında fay hattı var mı? Fay hattı sorgula

Evimin altında fay hattı var mı? Fay hattı sorgulama ekranı? Evimin altından fay hattı geçiyor mu, nasıl öğrenebilirim, Türkiye deprem haritası 2022 AFAD deprem fay hattı e-Devlet sorgulama? Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de yerleşim yerlerinin yarısından fazlası bu hatların ana güzergahında yer alıyor. Her büyük depremden sonra vatandaşlar evlerinin fay hatlarının üzerinden geçip geçmediğini merakla sorguluyor. Evimin altından fay hattı geçiyor mu, nasıl öğrenebilirim, Türkiye deprem haritası 2022 AFAD deprem fay hattı e-Devlet sorgulama?

Türkiye'nin konum olarak dünyanın en tehlikeli deprem fay hatlarının kavşağında yer aldığı bilinir. Hatta ülkemizde iki ana fay hattı olduğu ve ikisinin de Bingöl'de birleştiği biliniyor. Ancak buna rağmen ülkemizde deprem riski yüzde 1 olan bölgelerimiz de yok değil. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Güney Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan ülkemizin batı kesimlerinde de birden fazla kısa mesafeli fay hatları bulunuyor.

Evimin altından fay hattı geçiyor mu, nasıl öğrenebilirim, Türkiye deprem haritası 2022 AFAD deprem fay hattı e-Devlet sorgulama?
Türkiye'nin deprem fay hatları

 

Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok şehir yer alıyor. Nüfusun yüzde 50'sinden fazla ülkemizde deprem kuşağı üzerinde oturuyor. 

Sadece İstanbul ve çevresinde 20 milyondan fazla insan deprem fay hattında yaşıyor. 

Öte yandan yine başta İzmir, Muğla, Manisa hattı da en fazla insan barındıran ve deprem hattı üzerinde olan bölgelerdir. 

Başta e-Devlet, AFAD ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) internet sayfasına girildiğinde evinizin neresinden fay hattının geçtiğini görebilebilirsiniz.

EVİMİN ALTINDA FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Marmara Bölgesinde en az 7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bunu herkes biliyor. Yapılması gereken şeyler çok basit. Planlama yapacağız. Bin tane, 10 bin tane tek planlama, bir tane bütüncül planlamanın yerini tutmaz. Deprem hangi büyüklükte, nerede olur biliyoruz. Zemin ve binaların özelliklerini de biliyoruz. Yapılacak şey bütüncül planlamadır. 

Anlatıların bir hikaye gibi geldiğini ve pek de ciddiye alınmadığını savunan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, “Sanki biz kaf dağının arkasındaki bir hikayeden bahsediyoruz gibi kimse bizim söylediklerimizi anlamıyor. Bir sürü şeyler söylemedik, sadece ‘deprem olacak ve yıkılacak’ dedik.

1855 yılında Bursa’da yaşanan depremden daha kötüsünü yaşayacağız. Küçük kıyamet diyorduk, ama orta kıyameti yaşayacağız. 1855 yılındaki gibi Tophane yamaçlarındaki bir Bursa’dan bahsetmiyoruz. Sıvılaşma bölgelerindeki birçok yapılaşmadan söz ediyoruz. Belediyelerde sıvılaşma bölgelerindeki yapılarla ilgili denetleme yöntemini bilen yetkili insan yok. Eğitimden geçmemiz lazım, meslektaşlarımız burada daha çok çalışması gerekiyor.

Jeolojiye, jeofiziğe önem vermemiz gerekirken maalesef böyle bir şey yok. İznik diye bir yer var. Bir tane jeoloji mühendisi yok. Böyle bir mantık olur mu? Şimdi yönetmelik çıkartıldı. Yönetmelikte deniyor ki, İznik’teki adam Bursa’daki Büyükşehir Belediyesi’ne gelecek. Biz bu işleri ciddiye almıyoruz. Toprakla, ziraatla, çiçekle ilgili şeyleri ciddiye alıyoruz. Ben bunlar önemsiz demiyorum, fakat insan hayatından, malından daha önemli değil” ifadelerini kullandı.

Merkez üssü Düzce ili olan 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57’de meydana gelen depremle ilgili de veriler paylaşan Engin Er, “Büyüklüğü 7,2 olarak ölçülen depremin 19’uncu senesindeyiz. 30 saniye süren bu deprem pek çok ilimizde hissedilmişti.

845 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi’nin açıklamalarına göre, ölü sayısı 845, yaralı sayısı 4 bin 948’di. Depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3 bin 395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12 bin 939, iş yeri sayısı ise 2 bin 450 olarak kayıtlara geçti

Yakın zamanda güncellenmiş olan Türkiye diri fay haritasına göre büyüklüğü 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğu gerçeği, ülke coğrafyasının büyük bir bölümünü ne derecede büyük bir deprem tehdidi altında olduğunu ortaya koymaktadır. Ülkemizin jeolojik yapısı, depremlerle tekrar tekrar karşılaşacağımız gerçeğini hatırlatıyor. Afet yönetim ve yapı denetim sistemlerini gözden geçirmeli, depremlere karşı daha hazırlıklı olmalıyız.

Güvenli konut üretimi konusunda yerel ve merkezi yönetimler üstüne düşen görevi yapmamakta, kentsel dönüşüm projelerini dar bir çerçevede değerlendirmektedirler. 1999 depremlerinden sonra yapı denetimi maalesef istenen seviyeye gelememiştir. Doğa olaylarının afete dönmesini istemiyorsak bilimin ve tekniğin gereğini yapmalıyız.

Yoksa en iyi ve en acımasız kontrol mühendisi olan deprem bu denetlemeyi yapacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.

EVİMDEN FAY HATTI GEÇİYOR MU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusunun cevabı e-Devlet Kapısı, MTA ve AFAD sitelerindene sorgulanabilir. e-Devlet Kapısı'ndan giriş yapılarak en sağlıklı şekilde öğrenilebilir.

Evinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak edenler şu linkten sorgulama yapabilir: 

Öncelikle e-Devlet Kapısı üzerinden giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Fay hattı sorgulama" yazmanız durumunda buradan rahatlıkla evinizin fay hattı üzerinde olup olmadığını anlarsınız. 

http://yerbilimleri.mta.gov.tr/Default.aspx 

Yorumlar