Evde sıklıkla dezenfekte edilmesi gereken 5 nokta

Koronavirüs salgınından korunmak için temizlik, maske ve mesafe konularına riayet etmek yetmiyor. Aynı şekilde evlerimizde sıklıkla dezenfekte edilmesi gereken noktalara dikkat etmemiz gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Evde sıklıkla dezenfekte edilmesi gereken 5 nokta

Koronavirüs veya resmi adıyla Kovid-19 salgınından korunmak amacıyla aldığımız tedbirler her geçen gün daha çok işe yarıyor. Temizlik, maske ve mesafe gibi üç temel konuda gösterilen hassasiyet önemli ölçüde bizi koronavirüsten korusa da hiçbir zaman tam yeterli olmaz. Tam korunma için yapmamız gerekenler arasında evlerimizin temizliğine de dikkat emek var. Özellikle evlerimizde sıkça kullandığımız alanları sıklıkla dezenfekte etmemiz gerekiyor. İşte evlerimizde sıkça dezenfekte etmemiz gereken alanlar: 

MUTFAK VE EŞYALAR

Mutfak aletleri, yüzeyleri, buzdolabı, kahve makinesi, lavabolar hatta pişmemiş yiyecekler de dahil mutfakta bulunan pek çok yer yoğun temasa uğruyor. Bu alanlar evdeki en çok temasa uğrayan yerler olduğundan düzenli olarak dezenfekte edilmeli, sebzeler ise kullanılmadan önce iyice yıkanmalıdır.

KAPI KOLLARI VE KUMANDA

Kapı kolu, uzaktan kumanda, mekanik aletlerin düğmeleri gibi ortak kullanılan şeyler de üzerinde yoğun bakteri biriktirebilir. Hatta bir evde bulunan en fazla temas içeren alanlarda bunlar olabilir. Bu alanları her gün mutlaka dezenfekte etmelisiniz. Özellikle dışarıda çalışan aile bireyleri varsa, onlar eve geldikten sonra mutlaka bu alanları temizleyin.

BANYO VE MALZEMELERİ

Banyo evde herkesin kullandığı ortak alanlardan biridir. Bu sebeple düzenli olarak dezenfekte edilmesi gereken alanlardan da biridir. Zaten düzenli olarak temizlenmesi gereken banyo, pandemi sebebiyle daha da özen gösterilmesi gereken alandır.

MAKYAJ MALZEMELERİ

Yüzünüzle temas eden her şey düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Makyaj fırçalarından yanı sıra göz lensleri de en dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Lensleri düzenli olarak lens solüsyonuyla temizlemelisiniz. Özellikle de dışarıdan geldiğinizde mutlaka temizlemelisiniz. Makyaj fırçalarını da sık sık temizlemenin yanı sıra kuru ve kapalı bir alanda tutmalısınız.

TELEFON, BİLGİSAYAR VE AKSESUARLARI

Cep telefonu ve aksesuarları en çok elimizde olan kişisel eşyamızdır. Koronavirüs gibi virüsler de dahil olmak üzere pek çok bakteri bunların üzerinde üreyebilir. Sadece bu dönemde değil, sık sık temizlemeniz gerekenler arasına cep telefon ve aksesuarlarınızı da eklemelisiniz.

Mesele sadece bu alanları sıklıkla temizlemek değil, doğru temizlemektir. Yüzeyleri dezenfekte etmeden önce kirli kalıntıları temizlemeniz gerekir.

DEZENFEKTE İŞLEMLERİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dezenfekte işlemleri yapılırken Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Özellikle de dezenfekte ürünlerinin kullanımı konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. 

İşte Sağlık Bakanlığının bu konudaki uyarıları: 

1-Bakanlığımızdan Biyosidal Ürün Ruhsatı ve onaylı etiketi olan ürünlerin kullanılması,

2-Ruhsat ve etikette yer alan kullanım talimatlarına göre uygulama yapılması,

3-Ürün etiketinde belirtilen gerekli önlemler alındıktan sonra gerekirse kişisel koruyucu

ve donanım kullanılarak ürünlerin uygulanması,

4-Kapalı alanlarda ortam dezenfeksiyonu yapılması halinde yarım saat ortam

havalandırıldıktan sonra insanların kullanımına açılması,

5-Eğer ürün, araç ve cihazlar ile ev, ofis, sokak, cadde, vb yerlere uygulanacaksa öncelikli olarak bu alanda yaşayan insanların uzaklaştırılması, daha sonra uygulama yapılması, insanların doğrudan üzerine gelecek şekilde her ne surette olursa olsun dezenfeksiyon tünel ve benzeri uygulamalara başvurulmaması gerekmektedir.

DEZENEKTAN ÜRÜNLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dezenfektanlar;

mikroorganizmaları etkileme derecelerine,
etki mekanizmalarına,
kimyasal yapılarına
kullanım alanlarına
göre değişik şekillerde sınıflandırılır.

Enfeksiyonlardan korunabilmek için; özellikle sağlık alanında kullanılan dezenfektanlar Biyosidal Ürünler Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmektedir.

Dezenfektanlar ve genel biyosidal ürünler ana grubunda yer alan ürün tipleri aşağıda sıralanmıştır:

1- Ürün Tipi: İnsan hijyeni ile ilgili biyosidal ürünler

2- Ürün Tipi: Kişisel alanlarda ve umumi alanlarda kullanılan dezenfektanlar ve biyosidal ürünler

3- Ürün Tipi: Veteriner hijyenine yönelik biyosidal

4- Ürün Tipi: Gıda ve yem alanlarında kullanılan dezenfektanlar

5- Ürün tipi: İçme suyu dezenfektanları.

İdeal Dezenfektan

•Mikroorganizmaya kolayca penetre olmalıdır.

•Toksik olmamalıdır.

•Kullanıldığı yüzeylere/nesnelere zarar vermemelidir.

•Stabil/dayanıklı olmalıdır.

•Etki spektrumu geniş olmalıdır.

•İnaktivasyona dirençli olmalıdır.

•Kolayca hazırlanabilmeli/kullanılabilmelidir.

DEZENFEKTANA PARA VERMEK İSTEMEYENLER İÇİN EVDE DEZENFEKTAN YAPIMI

Dr. Feridun Kunak, ev yapımı dezenfektan tarifini gösterdi. Dr. Feridun Kunak herhangi bir kimyasal barındırmayan ve güzel kokulu ev yapımı dezenfektan nasıl yapılır sorusunu yanıtladı.

Yorumlar