Evde bakım maaşı parası son dakika 20202 gelişme, neden yatmadı, ne zaman yatar, açıklama geldi?

Evde bakım maaşı parası son dakika 20202 gelişme, neden yatmadı, ne zaman yatar, açıklama geldi, ayın kaçında yatıyor, evde bakım parası yatan iller hangileri, yatıp yatmadığını nasıl sorgulayabilirim?

Google Haberlere Abone ol
Evde bakım maaşı parası son dakika 20202 gelişme?

Evde bakım maaşı parası son dakika 20202 gelişme, neden yatmadı, ne zaman yatar, açıklama geldi mi, soruları bakım parası alan vatandaşlar tarafından merakla soruluyor. Bakım parasının ne zaman yatacağı bu ay hesaplara ne kadar yatacağı soruları da yine en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. 

Evde bakım parası henüz yatmayan vatandaşlar sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.

Birçok vatandaş ayın 13'ü olmasına rağmen hala maaşların hesaplara yatmadığını belirterek tepki gösterdi.

Evde bakım parası illere göre farklı tarihlerde yatıyor. 

Bu nedenle hangi ilin ne zaman yattığı konusunda belirsizlikler devam ediyor

Ancak evde bakım parasının yatıp yatmadığını öğrenmenin bir yolu var.

Evde pakım parasının ne zaman yatacağına dair bilgi almak için SMS atabilir.

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR, NEREYE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR?

Evde bakım aylığı alabilmek için, evde bakıma muhtaç bir vatandaşın bulunması gerekiyor. Bunun için bu vatandaşın ya ağır engelli olması ya da çok yaşlı olması şartı bulunuyor. Evde bakım maaşı alabilmek için her ilin ve ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüğü'ne başvuru yapmak gerekiyor. İllerde genellikle bu birim valilik ve hükümet konağı binalarında olur. İlçelerde ise kaymakamlık ya da hükümet konağı binalarında yer alır. 

Evde bakım maaşı alabilmek için engelli olan kişinin en az yüzde 50 ve üzerinde engelli olması gerekiyor. Engelli raporunda, "Ağır Engelli" ifadesinin "MUTLAKA" bulunması gerekiyor. Raporda ayrıca, "Bakıma Muhtaç" ifadesinin de yer alması gerekiyor. 

Evde bakım maaşı parası neden yatmadı, ne zaman yatar
Evde bakım maaşı parası neden yatmadı, ne zaman yatar

 

Engelliye bakacak kişinin bakım parası alabilmesi için mutlaka engelli kişinin yakın akrabası hatta kan bağının olması gerekiyor. Yani anne, baba, kardeş, çocuk gibi. Ayrıca evde bakım maaşı alacak kişi ile bakımı yapılacak kişinin kesinlikle aynı evde oturması gerekiyor. Aksi halde maaş verilmez. 

EVDE BAKIM AYLIĞININ YATIP YATMADIĞINI NASIL ÖĞRENİRİM?

Maaşlarını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e sms atmaları gerekiyor.

Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI SMS İLE SORGULAMA

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e sms atmaları gerekiyor.

Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

İster sms isterseniz e Devlet sistemi üzerinden emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz. Devlet dairelerinde yapılan pek çok işlemi online olarak gerçekleştirmemizi sağlayan e Devlet’in “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.

EVDE BAKIM AYLIĞI MAAŞI NE KADAR?

Yeni yılda gelen zam ile birlikte evde bakım maaşının ücretinde de artış oldu. Şu ana kadar toplamda 800 bin kişinin yararlandığı evde bakım aylığı 1 Ocak 2018 itibariyle 1068 liraya çıktı. Evde bakım maaşının önümüzdeki Temmuz ayında 1105 ve Ocak 2019'da 149, Temmuz 2019'da ise 1207 liraya çıkması bekleniyor.

EVDE BAKIM AYLIĞI, MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Ağır engelli olduğu belirtilen sağlık kurulu raporu- Bakıma muhtaçlık kriterlerinin olması- Gelir kriterlerine uygun olması

1 ) Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az %50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir.

Bu maddede küçük çocuklar için ekstra bir durum söz konusudur. Küçük çocuklar zaten bakıma muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ancak yaşları ilerledikçe kendisini göstermektedir ve erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespiti bu sebeple zorlaşmaktadır. Bu yüzden küçük çocuklar için bu rapor süresiz olarak değil de 1 veya 2 senelik süreler dahilinde verilir. Ayrıca raporda bulunan ağır engelli ibaresi de işaretlenmez.

2 ) Madde 2 deki bakıma muhtaçlık kriterleri için bakıma muhtaç engelli tanımını irdelememiz yeterli olacaktır. Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir.

3) Engellinin bulunduğu hanede yaşan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Ancak bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari ücretin 3/2’ü geçmemesi gerekmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞI, AYLIĞI NASIL ALINIR?

Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşlar yukarıda saymış olduğumuz 3 ana kriteri tespit ettirerek belgelemesi gerekmektedir. Daha sonra aşağıda bulunan evde bakım maaşı başvurusu yapmak için gerekli belgeler ile beraber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerine müracaat etmelidirler.

Engelli Sağlık Kurulu raporu

1 adet fotoğraf

Nüfus müdürlüğünden engelli ve bakıcı adına adrese dayalı vukuatlı nüfus örneği ve yerleşim yeri belgesi

Engelli ile aynı evde yaşayan işyeri sahibi var ise bu kişiye ait geçici vergi beyannamesi

Engelli kişiye ait kiralık mülk var ise kira kontratları, mülkler boş ise muhtardan mülklerin boş olduğuna dair yazı

Engelliye ait tarım arazisi, ekili ürün, tarla var ise arazilerin bulunduğu İl yada,İlçe Tarım Müdürlüklerinden gelir belgesi,

Boşanma halinde boşanma kararı

EVDE BAKIM AYLIĞI NEDİR?

 Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilen hasta bakım parası ne kadar? Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.

EVDE BAKIM YARDIMLARIYLA İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMESİ

Bakan Derya Yanık, "Evde Bakım Yardımları" ile ilgili olarak yaptığı iki son dakika açıklamasında önemli detaylar verdi.

Bakan Yanık açıklamasında, "Her ay düzenli bir şekilde yararlanıcıların banka hesaplarına yatırdığımız Evde Bakım Yardımlarının takip edildiği sistemde elektronik bir güncellemeye gidildi.

Ödemeler yeni sistem üzerinden yatırılıyor." dedi.

Bakanlığın resmi açıklamasında ise şöyle denildi:

Evde Bakım Yardımı Övdemelerine İlişkin Duyuru

Evde Bakım Yardımı başvuru, değerlendirme ve ödeme işlemlerinin takip edildiği elektronik bilgi sisteminde tüm Türkiye'de güncellemeye gidilerek bütünleşik sisteme enterge edilmektedir.

Ödemelerin yeni sistem üzerinden yapılamına başlanmıştır.

Sistem güncellemesi sebebiyle gecikme yaşanan illerde Evde Bakım Yardımı ödemelerinni hesaplara geçişi devam etmektedir.

Sistem değşiikliği nedeniyle yararlanıcılarn hiçbir hak kaybı yaşamayacaktır. kayyounu yanıltmak üzere yapılan paylaşımlara itibar edilmemelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Evde bakım maaşı parası son dakika 20202 gelişme, neden yatmadı, ne zaman yatar, açıklama geldi?
Evde bakım maaşı parası son dakika 20202 gelişme, neden yatmadı, ne zaman yatar, açıklama geldi?

 


 

Yorumlar

Aygül Evde engeli aylığı neden yatmadı