Evde ayak bakımı nasıl yapılır?

Ayak bakımı kişisel sağlık açısından en önemli noktalardan biridir. Ayak sağlığı ne kadar önemli olduğu doktorlar tarafından da sıklıkla vurgulanmaktadır. Evde ayak bakımı ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Google Haberlere Abone ol
Evde ayak bakımı nasıl yapılır?

Evde ayak bakımı nasıl yapılır? Ayak bakımı kişisel hijyenin en önemli parçalarındandır. Ayak sağlığı ne kadar önemli olduğu tartışılmaz. Düzenli pedikür yaptırmak ayaklarınızı şımartmanın en kolay yoludur. Ancak buna durumununuz yok ise evde de yapabileceğiniz doğal bakım kürleri de bulunmaktadır.

* Pedikür: İlk olarak ayaklarınızı sabunlu ılık suda yarım saat bekletin. Bir havlu yardımıyla nemini aldıktan sonra ayak törpüsüyle ayaklarınızı törpüleyin. Törpülemek ölü derilerinizden kurtulmanıza yol açıcaktır. Daha sonra tırnaklarınızı normal törpü yardımıyla etlerinizi geriye doğru itin. Evinizde pens var ise pens ile etlerinizi dikkatlice kesin. Pens yoksa tırnak makasıda işinize yarayacaktır. Daha sonra ayaklarınızın üst derisinin de pürüzsüz olması için ayaklarınıza özel formüle edilmiş peeling kremi sürün. İyice ovduktan sonra ayaklarınızı yıkayabilirsiniz. Daha sonra ayaklarınızı süslemek için ojenizi sürün.

* Her duş sonunda ayaklarınızı ponza taşıyla ya da ince yüzeyli ayak törpüsü ile ayaklarınıza peeling yapın.

* Zeytinyağı kullanmanız ayaklarınızın bakımı için oldukça önemlidir. Ardından soğuk su ile ayaklarınızı durulayın. Ayaklarınızı kurularken parmak aranızı kurulamak çok önemlidir. Çünkü parmak aralarında kalan nem mantar oluşumuna neden olur.

* Ayak sağlığı için sağlıksız ayakkabılardan uzak durmalıdır. Ayakkabı tercihi yaparken ayaklarınızın şiş olduğu zamanları tercih etmeniz çok önemlidir. Böylece evdeyken dinlenmiş ayaklarınızda dışarı çıkmak daha sonrasında şişmeye neden olunca rahatsızlık yapar.

DİYABET HASTALARI İÇİN AYAK BAKIMI

Sağlıklı bireylere göre ayak problemleri diyabetli bireylerde daha çok görülmektedir. Diyabetli bireyler ayaklarında dolaşım yetersizliğine bağlı darlık ve tıkanmalara yol açtığı için ayak problemleri çekmektedirler.

Diyabet hastalıkları için ayak bakımı ve korunması için yapılması gerekenler;

* Ayaklar hergün 37 derece su ile yıkanması gerekiyor. Bu yıkama sonrası yumuşak bir havlu ile parmak aralarına kadar kurulanmasına dikkat edilmelidir.

* Parmak araları hariç diğer tüm bölüme nemlendirici losyon veya krem sürülmesi önemlidir. Özellikle topukların çatlamaması için iyi bir ayak bakımı ile önlemek gerekir.

* Ayakla hergün kesik, sıyrık, mantar gibi sorunlar var mı diye kontrol edilmelidir.

* Ayaklar üşüdüğü taktirde çorap giyilmelidir. Tuğla, sıcak su şişesi, elektrikli ısıcı gibi malzemeler bu amaçla kullanılmalıdır. Hastanın yattığı yerde ise kalorifer peteği asla bulundurulmamalıdır.

* Tırnaklar düz kesilmelidir. Yuvarlak kesilmesi tırnak batmasına sebep olabilir.

* Çorapsız ayakkabı asla giyilmemelidir.

* Parmak arası gibi terlikler giyilmemelidir.

* Kış aylarında yün çorap giyilmeli, içi yün muflonlu botlar giyilmelidir.

Yorumlar