Eşref Aziz kimdir, gerçekte tarihte var mıydı?

Eşref Aziz kimdir, gerçekte kim, gerçek tarihte de var mıydı soruları dizinin izleyenleri tarafından sıklıkla soruluyor. Payitaht Abdülhamid dizisinde yer verilen Eşref Aziz gerçekte kimdir, tarihte öyle bir şahsiyet var mıydı? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Eşref Aziz kimdir, gerçekte tarihte var mıydı?

Eşref Aziz kimdir, gerçek tarihte de var mıydı yoksa sadece Payitaht Abdülhamid dizisi için uyarlanmış bir karakter midir? Payitaht Abdülhamid dizisinde yer verilen Eşref Aziz gerçekte var mıydı, tarihte Eşref Aziz diye biri var mıydı? İşte detaylar: 

Eşref Aziz gerçekte kim, gerçek tarihte yaşadı mı?

Eşref Aziz dizideki senaryoya göre Akabe'ye gönderilmiş, buradaki Arap isyancıların bastırılarak bölgede asayişi sağlamakla görevlendirilmiş bir Osmanlı subayıdır. Peki gerçekte de böyle bir durum var mıydı? 

Eşref Aziz tahminlere göre Osmanlı tarihinde yaşamış bir kişiliktir. Akabe'deki İngiliz destekli isyancılarla mücadele eden, Hicaz Demiryolu hattının güvenliğini sağlamak için karakollar kurmaya çalışan birliklerin başında bulunduğu tahmin edilen isimlerden biridir.

İddiaya göre Akabe'ye hemen komşu olan Tebe şehrini de kuşatan ve alan isim yine Eşref Aziz oldu.

Aziz, Payitaht'tan gelen emir üzerine Tebe şehrine girerek buraya bir karakol inşaasına öncülük etmeye başlar. Ancak Mısır ve bölgedeki İngiliz işgalciler buna karşı koymaya çalışırlar. 

Karşı koyuşları işe yaramaz. Eşref Aziz komutasındaki birlikler İngilizleri ve yardakçılarını bozguna uğratırlar. 

Ancak Tebe'ye karakol inşa edilmesi uluslararası bir krize neden olur. 

Başta İngilizler olmak üzere batılı ülkeler Osmanlı'yı sıkıştırmaya başlarlar. 

Bugün İsrail ve Mısır arasında bölüşülmüş vaziyette ve bir turizm kenti olan Tebe için Osmanlı'ya ağır baskılar uygular. İngiliz donanması Akdeniz'e açılarak Ege'deki Osmanlı adalarını işgal etmekle tehditler savurmaya başlar. 

Bugün yaşanan Doğu Akdeniz krizine benzer bir kriz de 1906 yılında yaşanır. 

Ancak İngilizler'in tehditleri ve farklı noktalardan gelen baskılar üzerine Osmanlı geri adım atmak zorunda kalır ve Eşref Aziz'in Tebe'de kurduğu karakol geri çekilir.

Daha Detaylı Bilgiler için aşağıdaki haberleri okuyabilirsiniz:

Yorumlar

Mali eşref azizin gerçekte var olduğunu bilmiyordum bunu hazırlayan kimse ona çok teşekkür ederim. :) :) :)
fgdfg fgdg