Esnafa, çiftçiye vergi desteği, Youtuberlara vergi

Vergi kanunlarında yapılması planlanan yeni değişiklikle, küçük esnaf vergiden muaf tutulacak. Çiftçiye ise yeni destekler geliyor. Öte yandan çok kazanan Youtuberlara ise vergi düzenlemesi yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
Esnafa, çiftçiye vergi desteği, Youtuberlara vergi

Yeni vergi düzenlemesi küçük esnafı ve çiftçileri sevindirecek; ancak yüksik meblağlar kazanan sosyal medya fenomenlerini üzecek. AK Parti'nin üzerinde çalıştığı ekonomi paketinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Pandemi nedeniyle uzun süre dükkânlarını açamayan ya da işlerinde sıkıntıya düşen yaklaşık bir milyon küçük esnafa vergi muafiyeti getirerek nefes alması sağlanacak. Çiftçinin tarımsal desteklerden kesinti yapılmayacak.

TBMM'nin açılması ile birlikte ilk yasalaştırılacak düzenlemelerden biri olan 55 maddelik pakette, küçük esnafın yanı sıra kuraklığın vurduğu tarım sektörüne dönük destekler de yer alıyor. Pakette öne çıkan düzenlemeler şöyle:

KÜÇÜK ESNAFA MUAFİYET

Paket kapsamında, kuaför, berber, terzi, ayakkabı tamircisi gibi basit usulde defter tutan esnaftan gelir vergisi alınmayacak. Sayıları bir milyona yaklaşan esnafın bu düzenlemeden yararlanması için yıllık cirosunun 240 bin liranın altında olması yeterli olacak.

ÇİFTÇİYE VERGİ DESTEĞİ

Pandemi sonrasında bir de kuraklık ile mücadele eden çiftinin desteklenmesi ve dolayısıyla sofralara daha ucuz gıdanın gelmesi için de düğmeye basıldı. Gübre, mazot başta olmak üzere hayvancılık sektörüne verilen devlet desteklerin hiçbirinden vergi alınmayacak.

YOUTUBER'LARA VERGİ

Milyonlarca takipçisi olan ve ciddi paralar kazanan Youtuber'ların vergilerine ilişkin işlemler yasal zemine oturtulurken kolaylık da sağlanacak. Şu anda defter tutan YouTuber'ler bu zorunluluktan kurtulacak. Bunun yerine bankada hesap açacaklar. Banka onlara yatan paranın doğrudan stopajını kesecek.

MESLEK LİSESİ DESTEĞİ

Meslek liselerinde okurken staj yapanlar 767 lira para alıyordu. Bunun üçte biri işveren tarafından karşılanıyor. Yapılacak düzenleme ile paranın tümü devlet tarafından karşılanacak ve işveren üzerindeki yük kaldırılacak. Kalfalık yapan lise öğrencilerinin ücreti bin 200 liraya yükseltilecek ve bunun tamamı yine devlet tarafından karşılanacak.
 E-VERGİ: Vergi dairesine gitmeden internet üzerinden vergi ödenecek. E-fatura'da da kolaylık sağlanacak.

Kaynak: Zübeyde Yalçın / Sabah


 

Yorumlar