Eski Yargıtay üyesi hakim karşısında

- FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden 4 gün önce yüksek yargıya ilişkin düzenlemeleri protesto amacıyla yapılan basın açıklamasını okuyan eski Yargıtay üyesi Özaykut'un tutukluluk halinin devamına karar verildi

Google Haberlere Abone ol
Eski Yargıtay üyesi hakim karşısında

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden 4 gün önce yüksek yargıya ilişkin düzenlemeleri protesto amacıyla yapılan basın açıklamasını okuyan eski Yargıtay üyesi Salih Özaykut'un tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi Salih Özaykut, yeniden hakim karşısına çıktı.

Sanık Özaykut, avukatı ve yakınlarıyla katıldığı duruşmada tanıklar dinlendi.

Eski HSYK üyesi İbrahim Okur, sanığın Yargıtay'da Genel Kurul tetkik hakimiyken 2011 yılındaki seçimde örgüt mensubu HSYK üyelerinin talebiyle üye seçilenler arasında yer aldığını söyledi.

Sanığın eylemlerine ilişkin somut bilgi sahibi olmadığını ifade eden Okur, eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya'nın evinde yargıtay üyeliği seçimi için yapılan toplantıya sanığın katıldığını hatırlamadığını kaydetti.

Eski HSYK üyesi Kerim Tosun'un, sanığın kimlerin hangi dairede görev yapacağını belirleyen isimler arasında olduğuna yönelik ifadesinin hatırlatılması üzerine Okur, Mehmet Kaya ve beraberindekilerin bu konuda bir ekiple çalışmış olabileceğini ancak bu kişilerin kimler olduğunu bilmediğini ifade etti.

Okur, sanığın örgütün Yargıtay'daki etkinliğini kırmak için cemaat mensubu olmayanların çağrıldığı yemeklere davet edilmediğini de aktardı.

Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ise sanığı ismen tanıdığını, hiç karşılaşmadığını söyledi.

Sanığın isminin 2011'deki üye seçiminde gündeme geldiğini aktaran Erdem, örgüt mensubu kurul üyelerinin talebiyle seçilenler arasında olduğunu bildirdi.

Eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ise savcılık ifadesini düzeltmek istediğini kaydetti.

Hamsici, eski HSYK Genel Sekreteri Kaya'nın evinde Yargıtay üyeliği seçimi için yapılan toplantıda bulunan isimler arasında sanığın bulunmadığını, bu konuyu yanlış hatırladığı için savcılık ifadesinin aksi yönde olduğunu dile getirdi.

Ahmet Hamsici, sanığın örgüt mensubu kurul üyelerince seçilmesinin istendiğini, Yargıtay'a seçilmeden önce de cemaat mensubu olduğunu duyduğunu söyledi.

Eski HSYK üyesi Mustafa Kemal Özçelik de sanığın cemaatçi olduğunu sıkça duyduğunu dile getirdi.

- "Başka bir daireye geçmemi istedi"

Eski Yargıtay Üyesi Günal Akyol ise sanığı Yargıtay üyeliğine seçildikten sonra tanıdığını anlattı.

Akyol, sanığın 2012 yılında ziyaretine geldiğini ve kendisinden 15. Hukuk Dairesine geçmesini istediğini, ısrarcı olmasına rağmen bu talebi kabul etmediğini savundu.

Günal Akyol, sanığın cemaati zikretmediğini ancak bu yapı adına geldiğinin anlaşıldığını kaydetti.

Sanık Özaykut ise o dönem Divan üyesi olduğunu, Yargıtay Başkanı'nın yer değişikliği yapılacak kişilere rızasının olup olmadığının sorulmasını istemesi nedeniyle bu ziyareti yaptığını savundu.

Özaykut, tanık Akyol'a cemaat adına ısrarcı olup olmadığını sordu. Tanık Akyol ise "Allah rızası için bu tür görevleri kabul etmemi söyledi. Bu ifadeyi kullandığını hatırlıyorum." dedi.

Daha sonra duruşma savcısı Müslüm Canpolat, iki örgüt mensubu arasındaki ByLock yazışmasındaki ifadelerden sanığın da ByLock kullanıcısı olduğunu tespit ettiklerini, "Yakut" kod adlı kullanıcının sanık olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Bu yazışma içeriklerinin sanığın örgüt yöneticisi olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Canpolat, tutukluluk halinin devamını istedi.

Sanık Özaykut ise ByLock kullanıcısı olmadığını savunarak, tahliye talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından sanığın tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamını kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

- Bildiriyi okumuştu

FETÖ'nün yüksek yargıdaki etkinliğini kırmak amacıyla çıkarılan "Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından üyelikleri sona erecek bazı Yargıtay ve Danıştay üyeleri, darbe girişiminden 4 gün önce Yargıtay önünde protesto eyleminde bulunmuştu.

Çoğunluğu FETÖ üyeliğiyle yargılanan eski Yargıtay ve Danıştay üyesi bir grup, Yargıtay Başkanlığı önünde toplanmış, "Yargıtay ve Danıştay üyeleri" adına hazırlanan açıklamayı eski Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Üyesi Salih Özaykut okumuştu.

Yorumlar