Esed rejimi ateşkesi ilk saatlerde bozmaya çalıştı

Suriye'nin İdlib kentinde Türkiye-Rusya mutabakatıyla varılan ateşkesin, rejim tarafından daha mutabakatın ilk saatlerinden itibaren defalarca ihlal edildiği ortaya çıktı. Türkiye ve muhalifler tarafından ise herhangi bir ihlal yaşanmadı

Google Haberlere Abone ol
Esed rejimi ateşkesi ilk saatlerde bozmaya çalıştı

Türkiye ile Rusya arasında Moskova'da varılan mutabakat çerçevesinde Suriye'nin İdlib kentinde devreye giren ateşkesin rejim tarafından ihlal edildiği ortaya çıktı. Mutabakatın daha ilk saatlerinden itibaren rejimin ateşkes ihlaline başladığı belirtildi. Rusya tarafından yapılan açıklamada rejimin şu ana kadar en az 8 kez ateşkes ihlalinde bulunduğu belirtilirken; Türkiye ve onun desteklediği muhaliflerin ise ihlalde bulunmadığı belirtildi. 

Konuyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamada, "Türkiye ile yapılan ateşkesin ardından Suriye'de son 24 saatte 8 ateşkes ihlali tespit ettik" denildi.

Suriye'deki ateşkesi izleyen Rus-Türk komisyonunun çalışmaları kapsamında Rusya'nın şu ana akadar 8 ihlal tespit ettiği belirtildi. Açıklamada, Türkiye tarafından ise herhangi bir ihlal kaydedilmediği belirtildi.

Rus bakanlık tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Suriye'deki ateşkesi izleyen Rus-Türk ortak komisyonundaki Rus tarafı, Lazkiye'de 4, Halep'te 3 ve İdlib'de 1 olmak üzere toplam 8 ateşkes ihlali tespit etti. Türk tarafı ise ihlallere ilişkin herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı."

Türkiye-Rusya arasında varılan mutabakatın sınırları

 

REJİM UNSURLARI TSK BİRLİKLERİNİ TACİZ ETTİ

Öte yandan Anadolu Ajansında yer alan habere göre ise, ateşkes ihlallerine dün ve bugün de devam eden rejim unsurları, gerekli koordineler yapılmasına rağmen TSK'ye ait ikmal konvoyuna makinalı tüfekle taciz ateşi açtı. Rejim unsurlarının bir başka birliğin yakınına üç havan mermisi attığı tespit edildi. Ateşkesin yürürlüğe girdiği ilk günün sonunda rejimin 15 ateşkes ihlali gerçekleştirildi. Rejim unsurlarının bu ihlallerde 50'den fazla mermi kullandığı tespit edildi. İhlaller İdlib'in güneyindeki Maarat Aliya, Fattıra, Kastun, Kan Safra, Zıyara, Ibzumo, Sfuhın, Bara, Tukad bölgelerinde yoğunlaşırken dün gece rejim güçleri, Hama kırsalı Gab Ovası'ndaki Zıyara köyüne de taciz atışları yaptı. Rejim topçusunun dün akşam saatlerinde İdlib'de Cebel Zaviye'nin Shuhen, Fattire, Kefer Avid köylerine gerçekleştirdiği taciz atışları ise yaklaşık bir saat boyunca devam etti.

Ayrıca Suriye rejim güçlerinin İdlib bölgesindeki sivillere yardım etmeye çalışan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gerekli koordineleri yaparak dün başlattığı ikmal faaliyetine de taciz atışı gerçekleştirildi. Konvoya rejim unsurlarının olduğu Urum As Sugra bölgesinden makinalı tüfekle taciz ateşi açıldı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı mutabakat metnine göre İdlib bölgesinde askeri faaliyetler askıya alınacaktı.

 

Yorumlar

yasemin coh etkıleyiciydi