Escobar ne demek, Escobar kimdir, kime diyorlar?

Escobar ne demek, kelime anlamı nedir, kime Escobar diyorlar, tartışmaları başlatan Ümit Özdağ kim için bu ifadeyi kullanıyor?

Google Haberlere Abone ol
Escobar ne demek, Escobar kimdir, kime diyorlar?

Escobar ne demek, kelime anlamı nedir, kim için Escobar diyorlar, tartışmaları başlatan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ kim için bu ifadeyi kullanıyor?

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında yaşanan gerilimin son perdesinde Escobar tartışmaları yaşanıyor. 

En son telefonda karşılıklı olarak birbirleriyle küfürleştikleri ileri sürülen Bakan Soylu ile Özdağ arasında şimdi de "Escobar" tartışmaları başladı. 

Zafer Partililer, üzerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun baş kısmının bulunduğu bir afişle "Yerli ve Milli Escobar" ifadeleriyle yeni bir provokasyona imza attı. Hal böyle olunca da insanlar Escobar'ın ne olduğunu merak etmeye başladı.

Escobar ne demek, kime Escobar diyorlar
Escobar, Beyaz Saray önünde çocuğuyla birlikte

 

Escobar kelimesi "Uyuşturucu baronu" anlamına gelmiş bir kelimedir. Aslında bu kelime bir şahsın soyadıdır. Ancak dünya genelinde uyuşturucu kelimesi bu şahısla eş anlamlı halde kullanılır hale hale gelmiş durumda. Çünkü dünyanın en büyük uyuşturucu baronudur. 

Peki, kimdir bu Escobar?

Tam adı Pablo Escobar'dır. Amerika kıtasının gelmiş geçmiş en büyük uyuşturucu baronudur. 

Pablo Emilio Escobar Gaviria 1 Aralık 1949 tarihinde Kolombiya'da dünyaya geldi. 

Kolombiyalı uyuşturucu baronu ve Medellín Karteli'nin kurucusu olarak bilinir. 

Escobar, başta DEA olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından ilk ve en ünlü "narko-terörist" olarak tanımlanmaktadır.

Yapmış olduğu uyuşturucu ticaretinin en parlak döneminde Dünya'nın en zengin 7. insanı olmuştu.

"Kokain Kralı" olarak da adlandırılan Escobar'ın, öldüğü zaman servetinin yaklaşık 30 milyar dolar (2019 enflasyonuyla 58,7 milyar dolar) olduğu tahmin edilmektedir.

Uyuşturucu sektöründe farklı uyuşturucu kartellerini bir araya getirerek kokain ticaretini tekelleştirmesi, devrim niteliğinde bir etki yaratmıştı.

1980'lerden 1991'e kadar lideri olduğu Medellín Karteli; başta Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika olmak üzere birçok bölgede büyük çaplı uyuşturucu ağları oluşturmuştur.

Uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra Kolombiya Hükümeti'ne savaş ilan etmiş; güvenlik birimlerine, kamu çalışanlarına ve sivillere karşı bombalı ve silahlı eylemler gerçekleştirmiştir.

Escobar, en az 4000 kişinin ölümünden sorumlu tutulmaktadır.

Ayrıca M-19 gibi yasa dışı örgütler ve Küba için kaçak silah ticareti yapmış, kara para aklamıştır.

2 Aralık 1993 tarihinde Pablo Escobar'a karşı yapılan operasyonda Pablo Escobar arama ekibinden kaçarken radyo dalgaları teknolojisi kullanarak Kolombiya elektronik gözetleme ekibi tarafından yeri tespit edildi; Tuğgeneral Hugo Martínez tarafından yönetilen operasyonla Medellin'de orta sınıf bir daire içinde saklanırken bulundu. Uzun çatışma sonrası DEA ve Kolombiya güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Ölümünden sonra akrabaları tarafından Escobar'ın öldürülmek yerine intihar ettiği de iddia edilmiştir.

Cenaze törenine yaklaşık 25 bin civarı seveni katıldı.

Yine akrabaları tarafından Pablo Emillo Escobar Gavirya'nın sol kulağına ateş ederek intihar ettiği ve Medellín'de ölmeyi Amerika'da hapiste geçirmeye tercih edeceğini söylemiştir.

Oğlu Juan Pablo Escobar veya şu anki adı ile Sebastián Marroquín ise telefondaki konuşmalarını anlatırken babasının "intihar edeceğini ve teslim olmayacağını defalarca kez dile getirdiğini" söylemiştir.


 

Yorumlar