Esaretin Bedeli gerçek mi, Esaretin Bedeli filmindeki hikaye gerçek hayatta yaşanmış mı?

Esaretin Bedeli gerçek mi yoksa tamamen hayal ürünü bir kurgu mu sorusu uzun yıllardır en iyi filmler zirvesinden inmeyen yapım için ara ara soruluyor. Filmde konu alınan hikaye ilginç olduğu kadar düşündürücü de bulunuyor. Bu nedenle gerçek olup olmadığı da merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Esaretin Bedeli hakkında az bilinen gerçekler

Esaretin Bedeli gerçek mi veya gerçek hayattan alınma bir hikaye mi yoksa tamamen senaristin ya da bir yazarın hayal dünyasının ürünü bir kurgusal hikaye midir? Uzun yıllardır dünyanın en iyi filmleri listesinde zirveden inmeyen Esaretin Bedeli filmi hakkında en çok sorulan sorulardan biridir bu soru. Peki, esaretin Bedeli gerçek mi, Esaretin Bedeli filmindeki hikaye gerçek hayatta yaşanmış mı yoksa kurgu mu? 

Esaretin Bedeli gerçek mi?
Esaretin Bedeli gerçek mi?

 

Stephen King romanından uyarlama 1994 tarihli film ‘Esaretin Bedeli’nde (The Shawshank Redemption) mahkûmlardan biri küçük bir aletle uzun yıllar tünel kazarak kanalizasyon borusuna ulaşıyor ve kaçmayı başarıyordu. Tim Robbins ve Morgan Freeman’ın başrollerinde oynadığı film 7 dalda Oscar’a aday gösterilmişti.

Esaretin Bedeli klasik bir hikayeye sahip gibi görünse bile aslında filmin içinde ve öncesinde yaşanan pek çok detay nedeniyle oldukça ilginç bir arka plan sunuyor. Filmde masum olduğunu iddia eden cinayet mahkumu Tim Robbins’in canlandırdığı Andy Dufresne ve hapishanenin gediklisi Morgan Freeman’ın canlandırdığı Red lakaplı Ellis Boyd Redding karakterleri, hikayenin temelini oluşturuyorlar. Red’in lakabının neden Red olduğunu soran Andy, ‘Belki İrlandalı olduğum içindir.’ cevabını alıyor. Bu replik, filmin uyarlandığı hikayeye bir gönderme. Çünkü hikayedeki Red karakteri aslında bir İrlandalı. Orijinal hikayeye ufak bir selam göndermek, uyarlamalarda sık gördüğümüz bir saygı duruşudur.

ESARETİN BEDELİ HİKAYESİ ASLINDA MAİNE’DE GEÇİYOR

Stephen King okuyucuları bilirler, hikaye ne olursa olsun yazarın kurguladığı tüm olaylar Amerika Birleşik Devletleri’nin New England bölgesindeki Maine eyaletinde geçer. Esaretin Bedeli hikayesi de Maine’de geçiyor ancak çekim için uygun bir hapishane bulunmadığı için filmin çekimleri Ohio eyaletinde yapıldı. Bu durumun en dikkat çeken sonucu ise hiçbir oyuncuda hatta figüranlarda bile New England aksanı olmaması oldu.

TİM ROBBİNS ASLINDA ÇOK DAHA UZUN BİR OYUNCU

Filmin ana karakteri Andy Dufresne’i canlandıran oyuncu Tim Robbins, filmde normal oyuncularla aynı boyda hatta biraz daha kısa görünüyor değil mi? Aslında Tim Robbins’in boyu tam 1,96 m. Yani baya uzun. Tıpkı Yüzüklerin Efendisi filmindeki hobbit sahneleri gibi Esaretin bedeli filminde de Robbins’i kısa göstermek için pek çok kamera hilesi kullanıldı. Robbins’in boydan çekilen sahnelerde daha çok oturuyor ya da çömeliyor olmasının nedeni budur.

YAHUDİ PROPAGANDASI YAPILIYOR

Esaretin Bedeli hikayesinin temelini hapishaneden kaçış macerası oluşturuyor. Bu macera ise Andy Dufresne’in bir İncil içinde hapishaneye soktuğu çekiç ile başlıyor. Peki, çekicin gizlendiği sayfaya hiç dikkat ettiniz mi? Çekicin gizlendiği sayfada Hz. Musa’nın Yahudileri Mısır’dan kaçırması anlatılıyor. Yani dünyanın en yüksek IMDb puanını alan hapishaneden kaçış filminin temelini, tarihin en büyük kaçış hikayelerinden biri oluşturuyor. İnce ama çok şık bir gönderme.


 

Yorumlar