Erkek ve kadın kalp sağlığı arasındaki farklar

Erkek ve kadın kalpleri arasındaki farklar , kalp sağlığı , erkeklerin kalp sağlığı , kadınların kalp sağlığı , sağlık haberleri

Google Haberlere Abone ol
Erkek ve kadın kalp sağlığı arasındaki farklar
 
Erkek ve kadın kalpleri arasındaki farklar

 

Kadın kalbi denince hep akıllara hassasiyeti ve kırılganlığı gelir. Fakat bu, bilimsel olarak da desteklenen bir gerçektir. Kadınlarda kalp damarları daha ince, hassas ve büzüşmeye eğilimlidir.

 

Kadınla erkek kalbi ölçü olarak da birbirlerinden çok farklılık gösterir. Kadın kalbi erkek kalbinden farklı olarak biraz daha küçüktür. Kalp krizine karşı tahammülsüzdür. 40 yaş üstü kadınların çoğunluğu kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeder.

 

Kadın kalbinin damarları daha ince ve narindir. Erkeklerden farklı olarak kadın kalbinin damarları 1 mm daha ince olduğundan damara müdahaleyi daha da zorlaştırır.

Kadınların kalp damarları daha önce yapıdadır. Erkeklere nazaran kadın kalbinin damarları 1 mm daha ince olmasından damara müdahaleyi zorlaştırır.

 

Kadınlarda kapak yapısı daha esnek olut  Buna göre kapak hastalığı ve kalp atışları daha sık görünür.

Kadınlarda kalp damarları daha hassas olduğundan büzüşmeye daha eğilimli olurlar. Büzüşen kalp damarlarının teşhisi zor olduğundan göğüs ağrılarına sebep olur.

 Kadınlarda kalp hastalıklarına zor rastlanır.

Kadınların kalbi kalp krizi geçirdikten sonra daha da hassaslaşır. Kalp krizi sonrası ölüm riski erkeklere göre daha fazladır.

Erkeklerde kalp göğüs ağrısı daha fazla görünürken, kadınlarda ise nefes darlığı , yorgunluk , halsizlik ve şişkinlik hissi daha ön plana çıkıyor.

-Kadınların kalbi erkeklerin kalbine göre daha çok atar. Kalp çarpıntısı erkeklerde dakikada 70-72 , kadınlarda ise 78-82 arasında değişim gösterir. Bu durum nefes darlığı ve zonklama şikayetleri kadınlarda daha fazla yaşanmasına sebep olur.

Kadın kalbinin damarları pıhtılaşmaya daha müsaittir. Doğum kontrol hapı ve sigara kullanan kadınlarda bu risk daha yüksektir.

 

Kalp sağlığınızı korumak için vücudunuzun kilo endeksine uygun olan ideal kilonuzu öğrenerek onu korumaya çalışmalısınız. Ayrıca kalp hastaları yüksek tansiyon , sağlıklı beslenme , şeker hastalığını kontrol altında tutmalı , sigaradan uzak durmalı düzenli spora gitmek ve stresten uzak durulmaya özen göstermelidir.

 

 

Yorumlar