Erdoğan: Libya'ya asker gönderebiliriz

TRT'de yayınlanan 'Cumhurbaşkanı Özel Yayını'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Libya'ya asker gönderebiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT'de yayınlanan 'Cumhurbaşkanı Özel Yayını'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Libya'nın arasında imzalanan  "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" mutabakatına değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin haklarına rağmen tehdit edildiğini ancak bu tehditlere aldırmadıklarını söyledi. Erdoğan, "Bu mutabakatla Türkiye uluslararası hukuktan doğan haklarını kullandı. Rahatsız olanların tek taraflı adımları, oyunları bozuldu." dedi.

"LİBYA YARDIM İSTERSE ASKER YOLLARIZ"

Bir gazetecinin "Anlaşma gereği Libya Türkiye'den yardım isterse ne olur?" sorusuna cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Böyle bir durumda Türkiye'nin nasıl bir inisiyatif göstereceğine kendisinin karar vereceğinin altını çizdi. Türkiye'nin kimseden izin istemeyeceğini belirtern Erdoğan, Libya'ya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

"BİR SONDAJ GEMİSİ DAHA ALACAĞIZ"

Türkiye'nin imzalanan mutabakat muhtırasıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'de aramalarına devam eden sondaj gemilerine ek olarak Türkiye'nin bir sondaj gemisi daha alacağı müjdesini verdi.

Sadece Akdeniz'de değil, Karadeniz'de hatta uluslararası sularda da sondaj çalışmaları yapılacağı sinyalini veren Erdoğan, "Bu anlaşmayı biz Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladık. Yunanistan, Mısır, İsrail, GKRY ciddi anlamda rahatsız oldu. Biz bu adımı atınca bunların oyunları bozuldu. Bu anlaşmayla Doğu Akdeniz'deki yetki alanımızı maksimum düzeye çıkardık. Ortak arama faaliyetleri gerçekleştirebileceğiz. Yunanistan, Mısır, İsrail ve GKRY bu bölgeden Türkiye'nin onayı olmadan doğal gaz hattı kuramaz." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olduğunu kaydeden Erdoğan, Yunanistan, Mısır, İsrail ve GKRY'nin bunu görmezden geldiğini söyledi. Erdoğan, "Harita çok net, çok şeyleri de açıkça ortaya koyuyor. Bu bizim için tarihe kayıt düşmektir ve tarihe kayıt düşüyoruz. İçeride ve dışarıda bundan çok rahatsız olanlar var." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından diğer satır başları şu şekilde: Bugün İstanbul'da Libya'dan bir bayan temsilci nasıl mutlu. Diyor ki 'Sayın Başkanım siz olmasaydınız, biz bu haklarımızı alamazdık. Şimdi biz bu haklarımıza kavuştuk. Libya halkı sizi şöyle seviyor, böyle seviyor' anlata anlata bitiremiyor. Bundan sonra böyle olmayacak, bizler de haklarımıza sahip çıkacağız.Türkiye hem karşı kıyı ülkesi olan Libya ile anlaşarak uluslararası deniz hukukuna uygun davranmıştır hem de Yunanistan'ın eli kolu bağlandı. Yunanistan'ı çıldırtan bu. Yunanistan'ın itiraz edebileceği bir boşluk yok. Hep bugüne kadar vurdular, aldılar, yok bundan sonra böyle olmayacak, artık bizler de hakkımıza sahip çıkacağız.

Ülkemizin her zaman barışçıl çerçevede olduğu görülmüştür. Yunanistan ile diyalog kanallarını yeniden canlandırmaya hazırız. Başbakan Miçotakis'e de bizzat ifade ettim, iki ülke arasında taze bir başlangıç olsun dedim. Ancak Yunanistan tarafından olumlu bir cevap alamadığımızı da belirtmek isterim.
Libya Büyükelçisini sınır dışı etti. Bu gizli bir muhtıra değil. İki taraf da onay sürecini tamamlayarak yürürlüğe girdi. Şimdi Birleşmiş Milletler'e (BM) gönderdik, tescil aşamasında. Neredeyse oy birliği içerisinde TBMM'den geçti, bir parti hariç.

Bu anlaşma Türkiye Libya arasındaki deniz yetki alanlarının sınırlarını belirlemiş oldu. Ortak arama tarama faaliyeti yapabilir. Kıta sahanlığı haklarımızın korunmasına devam edeceğiz. Hem kendi haklarımızı hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) haklarını korumaya devam edeceğiz. Eskiden biz böyle sondaj için bir gemi alalım, bırakın kiralamaya muktedir değildik. Şimdi bizim kendimize ait gemilerimiz var.
Tüm kıydaş ülkelerle müzakereler hazırız. Bizim barışçıl biz çözüme destek veren tutumumuz değişmedi, aynı yerdeyiz. Beraber bu çalışmaları yürütebiliriz. Bizim derdimiz düşman kazanmak değil. Muhtıra Rum-Yunan ikilisinin Türkiye'yi Akdeniz'de çevreleme, yalnızlaştırma girişimlerine güçlü bir cevap niteliğindedir.

Yorumlar