Erdoğan ilk kez telaffuz etti: İncirlik'i de Kürecik'i de kapatırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de giderek artan Türkiye karşıtlığı ve yaptırım tehditlerine karşı ilk kez Kürecik ve İncirlik üssü kozunu dillendirdi. Erdoğan, "Gerekiyorsa kapatırız" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan ilk kez telaffuz etti: İncirlik'i de Kürecik'i de kapatırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de giderek artan Türkiye karşıtlığı ve yaptırım tehditlerine karşılık ilk kez İncirlik ve Kürecik kozunu masaya sürdü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV'de 15 Aralık 2019 Pazar akşamı katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarında en dikkat çeken konu ise Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerginlik ve Amerikalı siyasetçilerin sık sık Türkiye'yi yaptırımlarla tehdit etmesi oldu. 

Bir gazetecinin, yaptırımlara karşı Türkiye'nin atması muhtemel adımlar arasında Kürecik ve İncirlik üsslerininin kapatılması seçeneğinin bulunup bulunmadığı konusunu sorması üzerine Erdoğan, "Gerekiyorsa kapatırız" cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İncirlik ve Kürecik konusunu ilk kez dillendirdiği o konuşması şöyle:

Şimdi bunların hepsi bizim tasarrufumuzda olan kararlardır. Böyle bir kararı vermemiz gerektiği anda bu kararı alma yetkisi bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz, bütün heyetlerimizle beraber kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, kapatılması gerekiyorsa Kürecik'i de kapatırız. Bütün mesele, eğer karşımıza bizim yaptırımlar gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi durumunda, biz de bunlara mütekabiliyet çerçevesinde gereken cevabı veririz. ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması her iki taraf için de çok önemlidir. Türkiye bir kabile devleti değildir. 780 bin kilometrekarelik ve 2 bin yılı aşkın bir tarihe sahip olan Türkiye'ye bu tür yaklaşımları reva görmek karşılıksız kalacak bir şey değildir. Bunun için de ne gerekiyorsa, mütekabiliyet esasına dayalı olarak biz bu adımları atarız. Kaldı ki biz sizinle stratejik ortağız. Biz senle NATO'da ortak değil miyiz? Beraberiz. NATO'da beraber olduğumuza göre, yok model ortak, yok stratejik ortak, yapılanlar ne? Bu stratejik ortaklığa yakışıyor mu? Nasıl böyle bir şey yapabilirsiniz, bunların oturup düşünmesi lazım. Bunlar farklı hareket etmeye devam ederlerse bizim de tabii ki buna karşı vereceğimiz cevabımız var.

Yorumlar

arka yüz dolar arması gerekiyordur ondan böyle efelenmiştir.