Erdoğan: Afrika ile yürümek istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cezayir'den başlayan Afrika ziyareti Moritanya ile devam etti. Senegal'e hareket etmeden önce Moritanyalılara seslenen Erdoğan, "Biz yeni bir dünya düzeni kurulurken Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz. İİT Dönem Başkanı olarak 13 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Kudüs toplantısı bunun en önemli adımıydı." ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Afrika ile yürümek istiyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batı Afrika turunun üçüncü ayağı Senegal’e hareket etmeden önce Novakşot Havalimanı’nda Moritanyalı mevkidaşı Muhammed Veled Abdulaziz ile ortak basın toplantısı düzenledi.

“Medreseler diyarı, alimler ve hafızlar yurdu” Moritanya’da ülke nüfusunun neredeyse yarısının Hafız-ul Kur’an olduğunu öğrendiğini belirten Erdoğan, bu önemli geleneği devam ettirdikleri için Moritanyalıları tebrik etti. Erdoğan, ülkeyi ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olmaktan da büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, bunun geç kalmış bir ziyaret olduğunu bildiğini kaydetti.

İLİŞKİLER GÜÇLENECEK

Türkiye ile Moritanya arasında kazan-kazan esasına dayalı bir birlikteliğin oluşturulacağını vurgulayan Erdoğan, özellikle de Türk özel sektörünü yatırımlarını artırması için teşvik ettiklerini aktardı. Erdoğan, geçen aralık ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin işadamlarıyla Moritanya’yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, bugün de kendisiyle ülkeye gelen Türk işadamlarının Moritanyalı iş dünyası temsilcileriyle ortak toplantı yaptıklarını anlattı. Erdoğan, “İki ülke arasında turizmden tarıma, ekonomiden madenciliğe farklı anlaşma ve protokoller imzalandı. Bu anlaşmalar mevcut ilişkilerimize ayrı bir güç katacaktır” dedi.

KUDÜS FİLİSTİN’İN BAŞKENTİ

Ekranları başında kendisini izleyen Moritanyalılara seslenen Erdoğan, “Biz yeni bir dünya düzeni kurulurken Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak 13 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirmiş olduğumuz özellikle Kudüs konusuyla ilgili toplantı, bunun en önemli bir adımıydı” diye konuştu. Kudüs’ün önemine dikkati çeken Erdoğan, bu şehrin aynı zamanda Hristiyan dünyası için de önemli bir yer olduğunu hatırlattı.

KENDİSİ ÇALAR KENDİSİ OYNAR

Erdoğan, şunları kaydetti:

“Amerika’nın Kudüs’ü kendisi için büyükelçilik olarak ilan etmiş olması bizleri asla bağlamaz. Bizde bir söz var; ‘Kendisi çalar kendisi oynar.’ Bunu Birleşmiş Milletler de gördü, nitekim 128 ülke Amerika’nın karşısında dik durdu. Amerika ise kasaba niteliğindeki 8 ülke ile beraber oradan ancak çıkabildi. Hiçbir zaman güç haklı değildir, Hak güçlüdür. Orada bunu gördük. Kudüs konusunda durduğumuz yerden asla taviz vermeyeceğiz. Kudüs Filistin’in başkentidir. Bunu da zaten ilan ettik.”

Gerçek dostlarımızı 15 Temmuz’da gördük

Türkiye’nin, 15 Temmuz 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) giriştiği alçak darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kaldığını anımsatan Erdoğan, “15 Temmuz, bizler için aynı zamanda gerçek dostlarımızın da meydana çıktığı gecedir. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’na ülkemize gösterdiği dayanışma dolayısıyla tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Moritanya makamlarına FETÖ ile mücadelede bize verdikleri destek için de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Erdoğan, bir Maarif Vakfı oluşturduklarını belirterek, bu vakfın görüştüğü ülkelerin Milli Eğitim Bakanlıklarıyla ortak teşebbüsler oluşturduğunu anlattı. Erdoğan, “Moritanya’daki Feto okulları Maarif Vakfımıza devredildi. Vakfımızın Moritanya’da hayırlı hizmetleri Moritanya Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte sunacağından hiç şüphem yok” ifadelerini kullandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla sağlık, tarım, medya ve insani yardım gibi alanlarda Moritanya için önemli projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceklerine de işaret eden Erdoğan, bugüne kadar burslarla 135 gence Türkiye’de üniversite imkanı sunduklarını, vakıflar, dernekler ve gönüllü kuruluşların da Moritanyalı gençlere sahip çıktığını belirtti.

Maarif Okulu'nu ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Moritanya’da faaliyet gösteren Maarif Vakfı Kız Okulu’nu ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı Afrika turuna eşlik eden Emine Erdoğan, Moritanya ziyaretinin ilk durağında kadın halı dokuma kooperatifine ziyarette bulundu. Moritanyalı kadınların sevgi gösterileriyle karşıladığı Emine Erdoğan, daha sonra Moritanya’da faaliyet gösteren Maarif Vakfı Kız Okulu’na gitti. Burada öğrencilere hitap eden Emine Erdoğan, Maarif Vakfı Okulları’nın Afrika’nın parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Türkiye-Moritanya ilişkilerini güçlendirecek bu eğitim yatırımının başarılı olmasını dileyen Emine Erdoğan, mezun olan öğrencilerin üniversite hayatlarına Türkiye’de devam edebileceklerini ifade etti. Programda, Maarif Vakfı öğrencileri gösteri sundu, şair Arif Nihat Asya’nın “Dua” şiirini okudu.

İlişkilerimizde kara leke yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyaretinin 3. durağı Senegal’de Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından resmi törenle karşılandı. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından Erdoğan ve Macky Sall ortak açıklama yaptı. Erdoğan, “Senegal bizim için önemli bir dost ve stratejik bir ortaktır. FETÖ ile mücadelede Senegal ile işbirliğimizi sürdüreceğiz. FETÖ okullarının kapatılması çok önemli. İki ülke arasındaki ilişkiler bu ziyaretim sonrası yeni bir hamle kazanacaktır. Bizim için Türkiye’nin potansiyeli Senegal’de tanıtmak önemliyse, Senegal’in potansiyelini de Türkiye’de tanıtmak aynı derece bizim için önemlidir. Türkiye’nin Afrika ile ilişkileri 10. yüzyıla dayanıyor. 1000 yılı aşan bu ilişkide bir kara leke yoktur. Yaşanan onca zulme ve katliama rağmen Afrikalı kardeşlerimin gösterdiği dirayeti saygıyla karşılıyorum. Gelecek asrın bir Afrika asrı olacağına inanıyoruz. İşbirliğine de bu açıdan bakıyoruz. Biz de Senegal’in kara gün dostuyuz” dedi. Erdoğan daha sonra Türkiye-Senegal İş Forumu'na katılarak burada bir konuşma yaptı. İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için yeni mekanizmalar oluşturulması gereğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması teklifini hatırlattı.

FRANSIZ DEĞİL TÜRK!

Erdoğan konuşmasında Türk işadamlarının Senegal’deki faaliyetleriyle ilgili bir anekdotu da aktardı: Erdoğan, “Burada enterasan gelişme de oluyor. Sayın Hollande burada yapılan bir toplantıya geldiğinde, 'Burayı Fransız müteahhitler mi yaptı' diye soruyor ve Macky Sall diyor ki 'Hayır, burayı Türk müteahhitleri yaptı.' Bunlar bizim iftihar vesilemiz. Tabii o zaman şok oluyor." diye konuştu.

Yorumlar