"Engelsiz Filmler Festivali"nde çocuklar unutulmadı

- Ankara'nın yanı sıra bu yıl Eskişehir ve İstanbul'da da görme ve işitme engelli sinemaseverler ile buluşacak "Engelsiz Filmler Festivali" kapsamında çocuklar için özel gösterimler gerçekleştirilecek - Festivalde görme, işitme ve ortopedik engelli çocuklar, görebilen, duyabilen yaşıtlarıyla aynı salonda film izleyebilecek

Google Haberlere Abone ol
"Engelsiz Filmler Festivali"nde çocuklar unutulmadı

ANKARA (AA) - Ankara'da 4 yıldır düzenlenen, bu yıl beşincisi Başkentin yanı sıra Eskişehir ve İstanbul'da da gerçekleştirilecek "Engelsiz Filmler Festivali" kapsamında, görme ve işitme engelli sinemaseverlere yönelik özel gösterimler sunulacak.

İlk kez 2013 yılında Ankara'da düzenlenen ve 4 yılda 112 filmin görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine sunulduğu Engelsiz Filmler Festivali kapsamında, bu yıl Eskişehir ve İstanbul'da da gösterimler yapılacak.

Eskişehir'de 5-7 Mayıs, İstanbul'da 12-14 Mayıs, Ankara'da 18-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalde, küçük sanatseverler için "Çocuklar İçin" seçkisi hazırlandı.

Festival boyunca her gün çocuklar için ücretsiz özel gösterimler sırasında, görme, işitme ve ortopedik engelli minikler de diğer yaşıtlarıyla aynı salonda film izleyebilecek.

Eskişehir'de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi Kırmızı Salon, İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu, Ankara'da ise Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu'nun ev sahipliği yapacağı gösterimler, sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve ayrıntılı altyazı ile takip edilebilecek.

- "Gerçeklikler ve düşler arasında"

"Çocuklar İçin" seçkisi, bu sene de çocuklara farklı dünyaların kapılarını aralayarak, hem farklı gerçekliklere tanık etmelerini hem de düş kurmalarını sağlayacak.

Kaynağını bir İrlanda halk masalından alan, etkileyici müzikler ile olağanüstü görüntüleri bir araya getiren ve "En İyi Animasyon" dalında Oscar'a aday gösterilen "Denizin Şarkısı-Song of the Sea", karada insan, denizde fok olabilen mitolojik yaratıkların son üyesi Saoirse'nin hikayesini anlatıyor.

Gizemli hastalığı sayesinde görünmez olup uçabilen 11 yaşındaki Leo ile tekerlekli sandalyedeki bir polis memurunun New York'u kurtarmak için verdikleri çabayı anlatan "Hayalet Çocuk-Phantom Boy" da çizgi roman estetiği ile çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de hitap ediyor.

Yeni geldiği yetimhanede kendine yer bulmakta zorlanan fakat yeni arkadaşları sayesinde, zamanla güvenmeyi ve gerçek sevgiyi bulmayı başaran Kabakçık'ın hikayesini anlatan "Kabakçığın Hayatı-My Life as a Courgette" ise "Zor çocukluklara adanmış dürüst bir öykü"den yola çıkıyor.

Seçkinin son filmi Robinson Crusoe ise Daniel Defoe'nun eskimeyen klasiğini ilk kez animasyon olarak perdeye taşıyor. Çocuklar bu kez dünyanın en meşhur, en sevilen hikayelerinden birini hayvanların gözünden izliyor.

- "Otizm Dostu Gösterim"

Engelsiz Filmler Festivali, 2015'den beri gerçekleştirilen "Otizm Dostu Gösterim" ile bu soruna sahip çocuk ve gençler için de erişilebilir olmaya devam edecek. Bu özel gösterim kapsamında "Denizin Şarkısı-Song of the Sea" adlı canlandırma film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek. Seyirciler, gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecek ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecek. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problem yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecek.

"Otizm Dostu Gösterim" İstanbul'da 12 Mayıs Cuma saat 12.00'de Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu'da, Ankara'da ise 22 Mayıs Pazartesi saat 12.00'de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşecek.

- Kahramanların animasyonu

Engelsiz Filmler Festivali kapsamında gerçekleştirilecek "Kahramanların Animasyonu Atölyesi"nde de, 9-12 yaş grubundan 12 işitme engelli çocuk, kendilerini betimledikleri karakterler tasarlayacak ve bu karakterlerle kısa birer animasyon film yapacak. Çocuklar, "Kahraman" olarak dahil oldukları atölye çalışmasında, sınırsız ifade biçimi olan canlandırma tekniğini de deneyimlemiş olacak.

Bir işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek atölyenin eğitmenliğini, canlandırma sanatçısı Işık Dikmen yapacak. 2010 yapımı "Kampta Şekerleme" ve 2012 yapımı "İçine Kaçan Kız" adlı kısa animasyon filmlerin yönetmeni Dikmen, son üç yıldır çeşitli yaş gruplarından çocuklar ve gençler için animasyon atölyeleri yönetiyor.

- Erişilebilir mekanlarda ücretsiz gösterimler

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen "Engelsiz Filmler Festivali", tüm filmlerini göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile erişilebilir mekanlarda sunacak. Seyirciler, tüm gösterim ve etkinliklere ücretsiz katılabilecek.

Açık Toplum Vakfının ana destekçisi olduğu "Engelsiz Filmler Festivali" hakkında ayrıntılı bilgiye "www.engelsizfestival.com" adresinden ulaşılabilecek.





Yorumlar