Engelli Şampiyon İmkansızı Başardı

Türkiye’nin dünya sahnesinde gururu olan Engelli Vücut Geliştirme Sporcumuz Tolga Murat Balıkçı, Litvanya’da düzenlenen Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonası’nda kendi kategorisinde şampiyon oldu.

Google Haberlere Abone ol
Engelli Şampiyon İmkansızı Başardı

Daha önce kendi kategorisinde bir Avrupa, 3 Dünya ve bir Kainat Şampiyonluğu bulunan Tolga Murat Balıkçı, yarışma düzenleme komitesine başvurarak, engeli bulunmayan profesyonel sporcuların yarıştığı “Monsters (Canavarlar)” kategorisinde yarışmak istedi. Talebi kabul gören Tolga Murat Balıkçı, dünyada bir ilki gerçekleştirerek, bu kategoride de dünya şampiyonu oldu ve Türkiye’ye 3 altın madalya ile döndü.

İzmir Foça'da yaşayan Tolga Murat Balıkçı'nın sol bacağı 28 Ocak 1998'de, henüz 17 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında koptu. Tolga Murat Balıkçı hayata küsmek yerine daha sıkı sarıldı. Vücut geliştirme sporunda engeli olmayan arkadaşlarının kaldıramadığı ağırlıklarla çalıştı. Ard arda şampiyonluklar aldı. Foça'da Tomuba isimli bir spor salonu açtı ve gençleri spora yönlendirmeye çalıştı. Tolga Murat Balıkçı, 10 yıllık çalışmasının karşılığını ilk olarak 21 Kasım 2009'da aldı. Estonya'nın başkenti Tallin'de düzenlenen Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda, Engelli Sporcu kategorisinde şampiyon oldu. 8 Mayıs 2010'da Litvanya'nın Kaunas şehrinde Avrupa Vücut Geliştirme Şampiyonu, Slovakya'da yapılan Mr. Universe Kainat Şampiyonası'nda şampiyonluk aldı. Aynı yıl Antalya Kemer'de düzenlenen, Dünya Tekerlekli Sandalye Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda da Tolga Murat Balıkçı, şampiyonluğu kimseye bırakmadı. Neredeyse tüm şampiyonalarda zirvede yer alan Balıkçı, son olarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, 14-17 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenen IFBB Dünya Masterler ve Gençler Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda engelliler kategorisinde birincilik kürsüsüne çıkarak üçüncü kez Dünya Şampiyonu oldu. Son olarak ağırlık kaldırmada 2013 Guinness Dünya Rekortmeni oldu.

Günde 1.5 Kilo Et Yiyerek Hazırlandı

Tolga Murat Balıkçı, 2015 yılında geçirdiği eklem sakatlığı nedeniyle sporu bırakma noktasına geldi. Doktorları sporu bırakması gerektiğini söylese de Balıkçı’nın önünde yıllardır başarmayı istediği bir hedefi daha vardı. Tüm şampiyonlukları kendi kategorisinde bulunan Tolga Murat Balıkçı, engeli bulunmayan sporcularla yarışmak ve onları geçerek şampiyon olan ilk engelli sporcu olmak istiyordu. 2016 yılından itibaren antrenmanlara başlayan Balıkçı, son 1 yıldır aralıksız şampiyonaya hazırlandı. Tolga Murat Balıkçı hazırlık süreci ile ilgili şunları söyledi:

“2015 yılında geçirdiğim ağır eklem sakatlığı neticesinde doktorlar sporu bırakmam gerektiğini söylediler. Bense hayalimde olan engelli olmayan vücutçularla yarışıp dünya şampiyonu olup engelli bir vücutçunun, sağlam vücutçuları geçişini tüm dünyada göstermek istiyordum. Çünkü bunun bir eşi daha bu güne dek olmamıştı. Önce sakatlığımı tedavi edip daha sonra hızla bu yarışmaya hazırlandım. Sakatlandığımda 82 kiloya kadar düşmüştüm. 102 kilo saf yağsız kas kütlesiyle inanılmazı başardım ve bu yarışa yetiştim. Günde 60 dakika yüksek performanslı kardiyo ve 5 saat ağırlık antrenmanı ile birlikte toplamda altı saatlik antrenmanlar yaptım. Neredeyse hiç dinlenmedim ve tatil yapmadım. Bir yaşındaki kızımın doğum gününde bile antrenman yaptım ve diyetimi bozmadım. Günde bir buçuk kilo et ve birçok çeşitli besin ile hazırlığımı eksiksiz her gün tamamladım.”

Yarışma, WFF-WBBF Dünya Vücut Geliştirme Federasyonu tarafından Litvanya’nın Kaunas kentinde, 19-21 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlendi. Tolga Murat Balıkçı şampiyonanın ilk gününde kendi kategorisinde sahneye çıktı ve şampiyonluğa ulaştı. Ayrıca “All Category Overall Champion” ünvaını kazandı. Balıkçı için aslında şampiyona kazandığı 2 altın madalya ile birlikte burada noktalanmıştı. Kendi kategorisinde dünya şampiyonluğunu bir kez daha kazanan Tolga Murat Balıkçı için yıllardır beklediği, imkansız denilen hedefe ulaşmak kalmıştı. Yarışma komitesine başvurarak, “Monsters (Canavarlar)” kategorisinde, engeli bulunmayan sporcularla yarışmak istediğini belirtti. Balıkçı’nın bu talebi komite tarafından kabul edildi. Engeli bulunmayan sporcularla birlikte sahneye çıkan Tolga Murat Balıkçı, dünyada bir ilki gerçekleştirmeyi başardı. “Monsters (Canavarlar)” kategorisinde rakiplerini geride bırakan Balıkçı, şampiyonluğa ulaştı. Duygularını anlatan Tolga Murat Balıkçı, “Dünyada düşünülmesi bile imkansız bir başarıya ülkem adına imza attım. Ülkeme 3 altın madalya ile dönmenin gücünü, gururunu yaşıyorum. Bu yarışı yeni doğan kızım Zeynep Erva Balıkçı için yaptım ve kazandım “ dedi.

Yorumlar