Engelli kadın hibe desteğiyle çiftlik sahibi oldu

- Kırşehir'de 36 bin lira hibe desteğiyle 4 gebe süt ineği alan Habibe Öztemir, hayvan sayısını 3 yılda 10'a çıkardı - Habibe Öztemir: - "Kimseye muhtaç olmadan ailemin geçimine destek sağlıyorum. Hayvan sayısını çoğaltarak işimi ilerletmek istiyorum" - "Kadınlar başarıma imrendiler. Onlar da aynı hibe desteğinden yararlanmak istediler"

Google Haberlere Abone ol
Engelli kadın hibe desteğiyle çiftlik sahibi oldu

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de üç yıl önce katıldığı toplantı sonrasında hibe desteğine müracaat ederek işletme kuran engelli kadın, azmi ve başarısıyla çevresindeki kadınlara da örnek oldu. 36 bin lira hibe desteğiyle 4 gebe süt ineği alan Habibe Öztemir, eşi ve kayınbabasının da yardımıyla hayvan sayısını 3 yılda 10'a çıkardı.

Kaman ilçesine bağlı Demirli köyünde yaşayan, her iki kolu ve elindeki güç kaybı nedeniyle yüzde 40 fiziksel engeli bulunan 26 yaşındaki Habibe Öztemir, oto elektrik işi yapan eşine katkı sağlamak için arayışa girdi. Bir arkadaşıyla 2015 yılında Kaman'daki bir toplantıya katılan Öztemir, burada kendi işini kurmak isteyen engellilere devletin hibe desteği sağladığını öğrendi.

Ailesiyle istişare ettikten sonra Kırşehir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile KOSGEB'in işbirliğinde düzenlenen girişimci kursuna katılan Öztemir, sertifikası ve engelli raporuyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Kendi İşini Kurma Projesi'ne müracaat etti.

Başvurusu kabul edilen engelli kadına üç yıl önce 36 bin lira destekle 4 gebe süt ineği hibe edildi. Eşi ve kayınbabasının da desteğiyle, ineklerine gözü gibi bakarak besleyen Öztemir, üç yılda hayvan sayısını 10'a çıkardı. Gebe iki ineğin doğurmasıyla hayvan sayısı 12'ye çıkacak Öztemir, bu başarısıyla çevresindeki diğer kadınlara ve engellilere örnek oldu.


- Öztemir "Aileme katkı sağladım"

Öztemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde iki çocuğuna bakarken 3 yılda içinde 10 hayvanı bulunan bir işletmenin sahibi haline geldiğini söyledi.

Hibe desteğinden faydalanarak aldığı 4 gebe inekten 6 buzağı elde ettiğini anlatan Öztemir: "İneklerin sütlerinden de faydalanıyorum. Kimseye muhtaç olmadan ailemin geçimine destek sağlıyorum. Hayvan sayısını çoğaltarak işimi ilerletmek istiyorum. Buzağılarımı sağlıklı ve iyi bir şekilde yetiştirebilmek için yem desteği bekliyorum. Engelli bir kadın olarak kendi işletmemi kurup iş sahibi oldum. Çocuklarıma süt desteğinde bulundum. Aileme katkı sağladım." diye konuştu.

Aldığı destekle kendine güveninin arttığını vurgulayan Öztemir, "Kadınlar başarıma imrendiler. Onlar da aynı hibe desteğinden yararlanmak istediler. Kurduğum işletmeyle, engelli kadınların bütün engelleri aşarak kendilerine iş kurabileceklerini ispatladım. Bu işletmeyi kurmakla kadınların kendilerine güvendiklerinde başarılı olacakları konusunda örnek olduğuma inanıyorum." dedi.


- Kaya: "Erkekleri de bir nevi kıskandırdı"

Kırşehir Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Metin Ülgen Kaya da Habibe Öztemir gibi hibe desteklerinden faydalananların, başka kadınlar ve engellileri de cesaretlendirdiğini belirterek, yeni müracaatların olduğunu söyledi.

Öztemir'in, kimseye muhtaç olmadan kendi işini yaptığını anlatan Kaya, "Engelli bir ev hanımı olmasına rağmen çok büyük bir işi başardı. Yaptığı bu işle çevresindeki tüm kadınlara ve engellilere örnek oldu. Erkekleri de bir nevi kıskandırdı. Türk kadınının başaramayacağı iş yoktur." ifadelerini kullandı.

Yorumlar