Son Dakika: Engelli araç limiti 2023 yılı için yükseltildi, karar Resmi Gazetede yayınlandı

Engelli araç limiti 2023 yılında artacak mı, ÖTV muafiyeti üst limiti 2022 yılı Eylül ayı ne kadar, çıkar mı, daha artar mı soruları araç almak isteyen engelli vatandaşlar tarafından merakla soruluyor. 2022 yılında 450 bin lirayla sınırlandırılan ÖTV muafiyetli araç limiti 2023'te artacak.

Google Haberlere Abone ol
Engelli araç limiti yükseltildi

Engelli araç limiti 2023 artacak mı, ÖTV muafiyeti üst limiti 2022 yılı ne kadar, çıkar mı, daha artar mı soruları yeni veya sıfır araba almak isteyen engelli vatandaşlar tarafından merakla soruluyor.

Türkiye'de uygulanan ÖTV muafiyeti sayesinde engelli vatandaşlar daha ucuza araç alabiliyor. Satın alınmak istenen araçlar belli şartları taşımaları halinde ÖTV ödenmeden alınabiliyor.

ÖTV muafiyeti araçların fiyatlarına göre değişmekle beraber alıcısına büyük avantaj sağlıyor. 

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 7. maddesine göre sağlık kurul raporları indirim şartlarını taşıyan engellilerin ÖTV istisnalı araç satın alabiliyor.

ENGELLİ ARAÇ LİMİTİ 2023 NE KADAR OLACAK

Sadece engelli vatandaşların yararlanabildiği ÖTV muafiyetli araçların bir fiyat limiti bulunuyor. Bu limit hemen hemen her yıl güncelleniyor. Özellikle de son yıllarda araç fiyatlarının enflasyon ve salgına bağlı olarak hızla değişmesiyle birlikte engelli araç limiti de birkaç kez üst üste güncellenerek yukarı doğru çekildi. Peki, Engelli araç limiti artacak mı, ÖTV muafiyeti üst limiti 2022 yılı Haziran ayı ne kadar, çıkar mı?

Engelli araç limitinin 2023 yılı itibariyle 1 milyon lira olarak güncelendi; bu konuyla ilgili resmi bir karar Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlandı.

Engelli araç limiti artacak mı, ÖTV muafiyeti üst limiti 2022 yılı ne kadar, daha artar mı?
Engelli aracı

 

Bakanlar Kurulu tarafından 2017 yılı için 170 bin, 2018 yılı için 200 bin, 2019 yılı için 247 bin, 2020 yılı için 303.200 TL ve 2021 yılı için 330.800 TL olarak güncellenen üst limit 2022 yılına gelindiğinde bir kez daha güncellendi.

2022 yılına gelindiğinde engelli araç limiti bir kez daha güncellendi. Yılın ikinci ayında yani şubat ayında yapılan düzenlemeyle üst limit yaklaşık yüzde 50 oranında artırıldı. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden; yüzde 90 ve üzeri engelli (malul ve gaziler dahil) bireyler, yüzde 90’ın altında olan engellilerden yalnızca engellilik durumu taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar ile 18 yaş altı çocuklar için, Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirme Raporu (ÇÖZGER)’de özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV) ibaresi yer alan engelli yakınlarının yararlanabildiğini belirtti.

Kanunun ilgili maddesinde, söz konusu tutarların, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve Cumhurbaşkanının bu şekilde tespit edilen tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya yetkili olduğu hükümlerine yer verildiğini belirten Yanık, “Bu doğrultuda 2021 yılı için belirlenen üst limit, 2022 yılı için 450 bin 500 TL olarak güncellenmiştir. Üst limit her yıl belirlenen değerleme oranına istinaden piyasa koşullarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenmektedir" açıklamasında bulundu.

Özetlersek; 2017 yılında 170 bin lira olan emekli araç üst limiti 2022 şubat ayı itibariyle 450 bin liraya yükseltilmiş durumda. Bu limitin araç fiyatları ve enflasyonun yüksek çıkması halinde 2022 yılı sonunda bir kez daha güncellenmesi bekleniyor.

NE KADAR ENGELLİ OLMAK GEREKİYOR

Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.

Son Dakika: Engelli araç limiti 2023 yılı için yükseltildi, karar Resmi Gazetede yayınlandı
Son Dakika: Engelli araç limiti 2023 yılı için yükseltildi, karar Resmi Gazetede yayınlandı

 

Bireyin engellilik yüzdesi 90 ve üstündeyse sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutuluyor. Bu oran dahilinde engelli birey ister kendisi isterse de tayin ettiği bir yakını aracı kullanabiliyor. Engelli birey 18 yaşın altındaysa ailesi kendisi adına işlemleri yürüterek aracı ÖTV'siz alabiliyor.

ENGELLİ ARAÇLARI SATILABİLİYOR MU?

ÖTV muafiyetiyle alınan araçlar 5 yıl boyunca satılamıyor. 5 yıl dolmadan satılmak istenirse önce aracın ÖTV tutarının ödenmesi gerekiyor ve sonrasında satış yapılabiliyor. Araç kaza sonrası pert olup trafikten çekilirse ya da doğal afet nedeniyle kullanılamaz hale gelirse ÖTV ödemeden yeniden sıfır araç alınabiliyor. ÖTV'siz alınan araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden de muaf oluyorlar.


 

Yorumlar

Yeşim Buraya değil sadece Cimer e bol bol mesaj atmalısınız
semih odaman alına bilecek 450.500 TL araçlara engelli bireyin tekerlekli sandalyesi bile sığmıyor limitin enaz 800.000 TL olması lazım. Bu düzenlemenin bir an önce yapılması lazım
Mesut Süngür Engelli bireyler için konulan sıfır otomobil fiyat limiti Temmuz ayı araç bayilerinin yaptığı zamdan sonra çok aşağıda kaldı. 450.500 tl ye sıfır otomobil araç yok denecek kadar az. Engelli bireyler daha iyi arabalara binmeyi hak etmekte ve bu limit tekrar gözden geçirilmelidir.
Zuhal altintas Engelli bir bireyin en son sistem araç kullanması gerekirken sırf bu 450bin limitinden ötürü düşük model normal vites araca mahkum edilmesi çok üzücü... acilen limit artırımı yapılmalı satış bayiilerinin de engellilere özel bir satış planı olmalı....
Ruhi Çinçik Şu anda, sanırım 450.500 tl ye araç kalmadı.