Enfeksiyöz hepatit nedir, belirtileri nelerdir?

Enfeksiyöz hepatit nedir, belirtileri nelerdir? sorularının yanıtı merak edilmeye devam ediyor. İşte, Enfeksiyöz hepatit ilgili bilineneler.

Google Haberlere Abone ol
Enfeksiyöz hepatit nedir, belirtileri nelerdir?

Enfeksiyöz hepatit nedir, belirtileri nelerdir? merak edilenlerin başında geliyor. Hepatitin bilinen çeşitlerinden biri olan Enfeksiyöz hepatit, A virusunun yaptığı ve sarılık belirtileri ile tanınan karaciğer parankiminde yaygın iltihap ve hücre nekrozu ile karekterizeli ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır.

Etken: A virusu doğal etkenlere dayanıklı, klora yüksek oranda duyarlıdır.

Epidemiyoloji: bütün dünyada yaygın bir hastalıktır. Ülkemizdede endemik vakalara rastlanmaktadır. Sosyo-ekonomik durumu kötü olan, çevre sağlığı sorunlarının çözümlenmediği eyrlerde epidemiler yapar. Sonbahar ve kış aylarında hastalıkta çoğalma görülür. Gençlerde daha fazla görülmektedir. Okul, kışla gibi toplu yaşanılan yerlerde epidemiler yapar. bulaşma sıklıkla sindirim yoluyladır. Bulaşmada dışkı, lağım sularıyla bulaşmış sular, sebzeler ve diğer besin maddeleri (süt vs. ) önem taşır. Kara sineklerin bulaşmada mekanik olarak rolleri varır. Kuluçka dönemi, 10-40 gündür.

Belirtiler: Hastalık belirtleri iki dönemde incelenir.

1 sarılık öncesi dönemi,

2 sarılık dönemidir.

- sarılık  öncesi dönemde görülen belirtiler: Hastalık ani veya sinsi başlar. İtahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal veya konstipasyon, baş ağrısı, eklem ağrıları ve 38-39 derece ateş görülür. karaciğer ağrılı ve hassastır. Sarılığın başlamasıyla ağrıda artar. bu dönem 4-10 gün sürer. laboratuar bulgularında lenfositoz ve lökopeni vardır.

- Sarılık dönemindeki belirtiler: Ateşde düşme görülür. Karaciğer işi ve ağrılıdır. ilk srılık belirtisi gözün fklera tabakasında, sonra bütün vucutta sarılık görülür. Sarılık arttıkça nabız yavaşlamaya başlar. Sarılık, enfeksiyoz hepatitin karekteristik beiltisdir. Deride kaşıntı, iştahsızlık, mide bulantısı artar ve kusmalar başlar. İdrar rengi koyulaşır dışkının rengi açılır. Hasta kilo kaybader. Bu dönem 20-30 gün arasında değişir. iyi bir tedavi uygulanmazsa bu süre dahada uzar. yaşlı ve gebelerde iyi beslenmeyenlerde, karaciğer bozuk olanlarda ve alkol alanlarda hastalık ağır syreder ve tehlikeliolur.

- Sarılığın nedeni: Karaciğerin biluribin metabolizması ile ilgili bütün fonksiyonlar bozulunca, kanda bilurubin toplanır ve kanda bilirubin düzeyi artar. Dokular sarıya boyanır. İdrara bilirubin geçer. İdrar koyulaşır. Sarılık hastalarının vücut ve gözlerinde sararma oluştuğundan dolayı halk arasında sarılık adıyla anılır. Herhangi bir yaş aralığında ve cinsiyette görülebilir. 

Yorumlar