Endonezya ve Singapur arasında yeni anlaşma

Endonezya ve Singapur, savunma ve suçluların iadesi alanlarında anlaşmalar imzaladı

Google Haberlere Abone ol
Endonezya ve Singapur arasında yeni anlaşma

Endonezya ve Singapur, ikili ilişkilerinde dönüm noktası olarak görünen anlaşmalara imza attı.

Savunma iş birliği, suçluların iadesi ve hava sahası haklarına ilişkin anlaşmalar Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'un huzurunda imzalandı.

Lee, Widodo ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bu konular yıllardır ikili gündemimizde yer alıyor, üzerinde daha önce birçok kez birlikte çalıştık ve tartıştık." dedi.

Anlaşmaları ikili ilişkileri ilerletmenin anahtarı olarak değerlendiren Lee, "Yeni Uçuş Bilgi Bölgesi (FIR) anlaşması uygulandığında her iki ülkenin de sivil havacılık ihtiyaçlarını karşılayacak. Suçluların iadesi anlaşması, suçla mücadelede iş birliğini artırıp, yatırımcılara açık ve olumlu bir sinyal gönderirken; savunma anlaşması silahlı kuvvetlerimiz arasındaki iş birliğini güçlendirecek." ifadelerini kullandı.

Endonezya Devlet Başkanı Widodo, "Kolluk kuvvetleri, havacılık güvenliği ile iki ülkenin savunma ve güvenliği alanlarındaki iş birliğinin gelecekte karşılıklı yarar ilkesine dayalı olarak güçlendirilmeye devam edilmesi umulmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

- Anlaşmaların kapsamı

İade anlaşması, anlaşmaların her iki ülkedeki milletvekillerince onaylanması halinde Endonezya'ya, 1997-1998 mali krizinden sonra milyarlarca doları zimmetine geçirmekle suçlanan ve komşu şehir devletine kaçan yüksek profilli Endonezyalı iş insanlarını takip hakkı verecek.

Savunma iş birliği anlaşması, Endonezya'nın Singapur'un Güney Çin Denizi'nin Bravo bölgesinde diğer ülkelerle yılda 4 kez deniz tatbikatları yapmasına izin vermeyi kabul etmesiyle Singapur'un deniz ve askeri tatbikatlar yapma kabiliyetini önemli ölçüde artıracak.

Buna karşılık Singapur, Riau bölgesinde ve Endonezya'nın Borneo bölgesinin bazı kısımlarındaki hava sahası haklarını sınırlamayı ve hava trafik kontrolünden vazgeçmeyi kabul etti.

FIR planına göre, Singapur'un hava hakları Endonezya hava sahasının yalnızca 90 deniz mili mesafeye ulaşıyor.

Yorumlar