Murat Kurum'dan İmar Barışı için önemli açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışı için son dakika önemli açıklamalarda bulundu. İmar Barışı'nın Aralık 2017 tarihinden sonraki dönemi kapsamadığını belirten Murat Kurum, bu tarihten sonra kaçak olan yapıların yıkılacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Murat Kurum'dan İmar Barışı için önemli açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar barışı için önemli açıklamalarda bulundu. İmar Barışı için bugüne kadar 4 milyon başvuru yapıldığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, beklentilerinin 13 milyon olduğunu belirtti. 

31 Aralık 2017 tarihinden sonra yeni kaçak inşaatların tespit edildiğini ve bunlara asla müsaade etmeyeceklerini açıklayan Şehircilik Bakanı Kurum'dan, "Bizim bakanlığımızın hükümetimizin iyi niyetle çıkardığı 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan yapıları ilgilendiren bir yasa" dedi.

Bu yasanın vatandaşların var olan mevcut sorunlarını gidermek için çıkartıltığını belirten Kurum, şöyle devam etti: "Bu yasada bundan önce yapılmış kaçak, mağdur olmuş yine bir şekilde burada yaşıyor, ancak, iskan noktasında, elektrik su noktasında sıkıntıları olan vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek adına çıkarılmış bir yasa." 

Yasa kapsamında bugüne kadar 4 milyon kişinin İmar Barışı için başvur yapıldığını kaydeden Murat Kurum "2 milyar TL'nin üzerinde de bir başvuru bedeli söz konusu ki beklentimiz 13 milyon başvuru" dedi. Murat Kurum, İmar Barışının 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan yapıları ilgilendirdiğini bir kez daha yeniledi.

Muğla'da 630 kaçak inşaat tespit edildi

İmar barışının 2017 yılı sonuna kadar olan yapıları kapsadığını, fakat Muğla'da bu tarihten sonra yapılan incelemelerde 630 kaçak bina tespit edildiğini söyleyen Murat Kurum, şöyle devam etti: "Ama görüyoruz ki, mesela; Muğla ilimizde bizim teftiş elamanlarımızın yaptığı incelemede, Fethiye'de 236, Köyceğiz'de 105, Marmaris'te 89, Datça'da 77, Menteşe'de 84, Bodrum'da 8, Milas'ta 11, Ortaca'da 3, Ula'da 6, Dalaman'da bir olmak üzere şu an 15-20 günde tespit edilen sayı 630 adet İmar Barışı'na uymayan yeni kaçak yapı yapılıyor."

"Yeni kaçak oluşumlara müsaade etmeyeceğiz"

Murat Kurum, 2017 tarihinden sonra yapılan kaçak yapıların İmar Barışı kapsamında başvuruları yapılması, paralarının yatırılması durumunda bile kesinlikle müsaade edilmeyeceğini ve yatırılan paraların devlete irad kaydedileceğini söyledi. Murat Kurum, "Buradan hem Büyükşehir Belediye Başkanımızı, hem de ilçe belediye başkanlarımız ile konuştuk. Onlara bu kaçak yapıların yıkılması talimatını verdik ve bu kaçak yapılar yıkılacak" dedi.

Murat Kurum, bu yapıların İmar Barışı'na başvursa, kayıt belgesi alsa, parasını yatırsa dahi bu barıştan yararlanamayacağını ifade etti. 

Murat Kurum "Bunu vatandaşlarımızın net bir şekilde bilmesini istiyoruz. Yatırdıkları bir bedel varsa, imar barışına bu konu uymuyorsa bu bedel de devletimize irat kaydedilecek. Bunları da bilmelerini isteriz" açıklamasında bulundu.

Sahadaki uygulama hakkında da bilgi veren Bakan Kurum; "Belediyelerimiz tarafından valilik koordinesinde bunların hepsi yıkılacak. Yeni kaçak yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunu edenlerle ilişkin de kanuni işlemler neyse, bu işlemler Bakanlığımız nezdinde yapılacak ve takipleri yapılacak. Bunları da herkesin açık ve net bilmesini istiyoruz." dedi.

Vatandaşlara ve Belediyelere çağrıda bulunan Murat Kurum "Bu yapıları yapanlara cezai işlem neyse yapılacaktır. Belediyelerimiz de bunlara müsaade etmesin. Etmesi halinde de onlara ilişkin gereken neyse bunları yapacağımızı yine ifade etmek istiyorum" dedi.

Yorumlar