Devletin konut desteğinde yeni bir model geliyor

Vatandaşın konut sahibi olabilmesi için iki yıl önce getirilen yüzde 20 desteğinin çok fazla ilgi görmediğini belirleyen hükümet yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Yeni sistemde, konut için birikim yapan vatandaşlara dafa fazla avantajlar getirmeyi ön görüyor. Mesela tapu harcı, stopaj gibi kalemlerde vatandaşa indirim ön görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Devletin konut desteğinde yeni bir model geliyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

Konut sektörünün canlandırılması için iki yıl önce getirilen 'devlet destekli sistem'in çok fazla yararlı olmadığını belirleyen ekonomi yönetimi yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Konuya ilişkin Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulunan Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut almak için tasarruf yapmak isteyenlere verilen devlet katkısını da içeren konut hesabında yeni bin model için çalışma başlattıklarını açıkladı.

2015 yılında başlatılan konut hesabı sisteminde vatandaşlar en az 3 yıl birikim yapıyor 3 yılın sonunda ev alırken birikimlerinin yüzde 20’sini de devlet katkı veriyordu. Şimşek, sistemin istenileni vermediğini ve 10 bin 520 hesapta kaldığını vurgulayarak, yeni dönem için Almanya modeli üzerinde durduklarını söyledi. Şimşek, modelin dolaylı faiz desteğine dayanacağını belirterek, ilk birikim döneminde düşük mevduat faizine razı olanın daha sonra düşük faizden konut kredisi kullanmasına yönelik bir sistem üzerinde durduklarını dile getirdi.

Şimşek, 2015 yılında konut hesabına yönelik bir düzenleme yapıldığını, bu sistemle desteğin ilk ve tek konuta verildiğini hatırlattı. Şu ana kadar konut hesabında arzulanan sonuçları alamadıklarını, hesapta 73 milyon lira biriktiğini anlatan Şimşek, şimdi sistemin nasıl iyileştirileceği, ilk konutu alan vatandaşlara nasıl yardımcı olunabileceği üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi. Uluslararası uygulamalara baktıklarını, bu uygulamalarda da ilk konuta destek olunduğunu dile getiren Şimşek, “Belli bir süre düzenli olarak vatandaşın tasarruf yapması ondan sonra devletin bu tasarrufa katkıda bulunması esas oluyor. Bu birikimlere bazı ülkeler daha düşük stopaj uyguluyor, mortgage sistemiyle ilişkilendiriliyor. Almanya’da bu model çok başarılı, onu baz alıyoruz” dedi.

Birkaç parametreyi değiştirerek konut hesabını etkin hale getireceklerini bildiren Şimşek, yeni sistemle ilgili fikirlerini şöyle anlattı: “Bazı ülkeler diyor ki; piyasa faiz oranının yüzde 50’sini verelim yani 100 lira için en az 5 yıl piyasada mevduat faiz oranının yüzde 50’si ile nemalandırılsın. Bunun kabul edilmesi halinde de ev kredisini alırken mortgage faiz oranı belli bir oran uygulansın. Biz faiz konusunda adım atıyoruz. Birikim yaparken düşük faize razı olacak, krediyi alırken de daha düşük faizden alacak. Böyle bir öneri üzerinde çalışıyoruz. Şu anda verilen yüzde 20’lik devlet katkısı da gözden geçirilecek. Birikim yapılırken alınan stopajın daha düşük olması, tapu harcının daha avantajlı hale gelmesi için Maliye Bakanı ile konuşacağız.”

KONUT satın almak için tasarruf yapmak isteyenleri teşvik edecek ‘konut hesabı’ uygulaması 26 Ağustos 2015’te başladı. Sadece Türk Lirası cinsinden olan konut hesabında en az 3 yıl sistemde kalınıyor. Bunun ardından devlet konut alınırken 3 yılın sonunda vatandaşa birikiminin yüzde 20’si kadar katkı yapıyor. Yani hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet yardımı da o kadar yüksek oluyor.

Yorumlar