Yalı fiyatları ne kadar İstanbul Boğazı en pahalı yalıllar fiyatları ne kadar?

Yalı fiyatları ne kadar İstanbul Boğazı en pahalı İstanbul Boğazı'nı iki yakadan süsleyen tarihi yalıların fiyatları dudak uçuklatıyor. Boğaz'ın incilerinin fiyatı tam 13 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında değişiyor. Birbirin farklı şaheser olarak bilinen yalılara bazen de değer biçilemiyor.

Google Haberlere Abone ol
Yalı fiyatları ne kadar İstanbul Boğazı en pahalı?

Yalı fiyatları ne kadar İstanbul Boğazı yalı fiyatları ne kadar? En pahalı yalılar herkesin bildiği gibi İstanbul Boğazı'nda denize nazır manzaralarda yer alıyor. İstanbul Boğazı'ndaki yalılar, dünyanın gözdesi. İhtişamları kadar fiyatlarıyla da konuşuluyor. Not: Fiyatlar 2019 yılına aittir. Boğaz'ın incilerinin fiyatı ise tam 13 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında değişiyor. Sadece satılık 35 tanesinin toplam fiyatı ise 1.5 milyar dolar. İşte İstanbul Boğazı'ndaki en pahalı yalılar:

ERBİLGİN YALISI: 200 MİLYON DOLAR

64 odası bulunan yalı tam 127 yıllık. Bodrumla birlikte 4 katlı inşa edilen yalının duvarları 22 ayar altın varak rokoko işlemeler ile kaplı. Denize 60 metre rıhtımı olan yalı, Kıbrıslı Yalısı'ndan sonra Boğaziçi'nin en uzun rıhtımına sahip yalısı.

Sarıyer Yeniköy’deki ünlü Erbilginler Yalısı 2015 yılında 100 milyon euroya Katarlılara satıldı.

ESKİ ADI BURHANETTİN BEY VE MISIRLILAR YALISI

Üstelik Erbilgin sadece adı geçen yalıya değil, “Burhanettin Bey Yalısı ve Mahiyet Konutları” olarak anılan alanın tümüne sahip. Yeniköy’ün en gözde lokasyonu Köybaşı Caddesi üzerinde ve yalının tam karşısında yer alan bu arsa toplam 3 bin 600 metrekare. Arsaya inşa edilmiş “Mahiyet Konutları” 1940’lı yıllarda, havadan çekilmiş fotoğraflarda dört ayrı köşk olarak görünüyormuş. Bugün ise bu köşklerden sadece iki ta- nesi Erbilgin ailesinin yeniden inşa ettiği haliyle ayakta. Erbilgin’in katlarını kiraya verdiği biri üç (900 metrekare), diğeri dört katlı (1200 metrekare) bu köşklerin şimdiki sakinleri arasında ise Sarar Giyim’in patronu Cemalettin Sarar ile Mahzar Alanson ve Nil Karaibrahimgil gibi sanatçılar var. Bu iki köşk ve içinde bulundukları arsanın toplam değeri ise 30-35 milyon dolar civarında. Erbilgin ailesi, temelleri hala duran “Mahiyet Konutları”ndan diğer ikisini de yeniden inşa etmeyi planlıyor. Aile, haklarında çıkan tüm haberlere rağmen ne iş ne de yalı konusunda konuşmak istiyor. Basından uzak kalmayı tercih etseler de ‘dillere destan’ yalılarının kapısını misafirperver bir tutumla açmayı ihmal etmiyorlar.


ERBİLGİNLER YALISININ 64 ODASI VAR

Erbilgin Yalısı, tam anlamıyla Boğaz’ın serin sularıyla iç içe. Ahşap cephesinin yarattığı mütevazı görünümüne rağmen, İstanbul’un tüm şaşaalı güzelliğini barındırıyor. Bu zenginliğini de her köşesinde cömertçe sergiliyor. Üstelik Osmanlı döneminin izleri de her adımınıza eşlik ediyor. Yalı, köklü bir maziye sahip olduğu için bundan önce sırasıyla Burhanettin Efendi Yalısı ve Mısırlılar Yalısı olarak anılmış. 1785 yılına ait tapudaki ilk kayıtlarda saatçi Hacı Panayot ismine rastlanıyor. 1887 yılında Hariciye Bakanı Mahmut Münir Paşa’ya, onun vefatından bir süre sonra da Enver Paşa’nın annesi Ayşe Pervin ile Şükriye Ulviye Hanım’ın mülkiyetine geçtiği biliniyor. 1911 yılına gelindiğinde ise II. Abdülhamit, yalıyı çok sevdiği oğlu Burhanettin Efendi için satın almış. Cumhuriyetin kurulma aşamasında Osmanlı hanedanı elindeki mülkleri kaybederken o zamanki adıyla Burhanettin Efendi Yalısı’na da Mı- sırlı Ahmet İhsan Bey talip olmuş. Yalıyı 1984 yılında Erbilgin’e satan ise Ahmet İhsan Bey’in çocukları olmuş. Yıllarca ihmal edilmiş olan yalı Erbilginlere geçtiği dönemde bir harabeyi andırıyormuş. 1989 yılına kadar restorasyon işleriyle meşgul olan aile, biraz da bu yenileme harcamaları nedeniyle yalıya şimdilerde hatırı sayılır bir değer biçiyor. Toplam 3 bin 633 metrekare kullanım alanı olan yalının toplam 64 odası bulunuyor. Boğaz’a bakan cephesinin uzunluğu ise 60 metre. Yani Boğaz’daki en uzun kıyıya sahip yalılardan biri. Yalının genel hatları ise sade ama görkemden uzak olmayan ‘ampir üslubu’ taşıyor. Dış cephesinde zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı ‘art nouveau’ etkileri görünen yalının iç süslemelerinde ise altın varaklar hakim. Yenileme çalışmaları ‘haremlik’ ve ‘selamlık’ bölümlerinden oluşan yalının ana hatlarına sadık kalınarak yapılmış. Fakat kimi noktalarda günümüze uygun bir yapı oluşturulmuş. Örneğin geçmişte ‘kayıkhane’ olarak kullanılan bölümü yerini yüzme havuzuna bırakmış.



HASİP PAŞA YALISI: 160 MİLYON DOLAR

Hasip Paşa Yalısı; Beylerbeyi İskelesi'nin yaklaşık 200 m. kadar kuzeyinde bulunuyor.

Yalı fiyatları ne kadar İstanbul Boğazı yalı fiyatları ne kadar?
Hasip Paşa Yalısı

 

İlk sahibi 2.Mahmud'un vezirlerinden Mehmed Hasib Paşa’dır. Yalı, 4 bin 106 metrekare arsaya ve 2 bin 800 metrekare inşaat alınan sahiptir. 930 metrekare taban oturumlu bir binadır.

MUHSİNZADE YALISI: 155 MİLYON DOLAR

Denize bakan cephesi 72 metre olan yalının, arsasında III. Ahmet döneminden kalıntılar vardı. 4527 metrekarelik alan içinde, 850 metrekare üzerine oturan bir ana binası ve bahçesinde müştemilatları bulunuyordu.

Yalı fiyatları ne kadar İstanbul Boğazı en pahalı yalıllar fiyatları ne kadar?
Muhsinzade Yalısı

 

Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı, dönemindeki diğer yalılar gibi ihtişamlı birçok olaya tanıklık etmiştir. 1796  Haziran’ında, Kuruçeşme’de çıkan bir yangın üzerine Kuruçeşme’ye gelen Sultan III.Selim’in, bir süre dinlenmek üzere Rukiye Hanım ve Mehmet Sait Bey’in oturdukları Muhsinzade Yalısı’na çıktığı bilinir.

FETHİ AHMET PAŞA YALISI: 150 MİLYON DOLAR

Kuzguncuk’ta göreceğiniz en muhteşem bina Fethi Ahmed Paşa Yalısı ya da diğer adıyla Pembe Yalı XVIII. yüzyılda geleneksel mimari üslupta yapılmış.

Yalı fiyatları ne kadar İstanbul Boğazı en pahalı yalıllar fiyatları ne kadar?
Fethi Ahmet Paşa Yalısı

 

Fethi Ahmed Paşa, Sultan Abdülmecid’in ablası Atiye Sultan’la evliymiş. Sarayların dekorasyonundan sorumluymuş.

Fethi Ahmed Paşa, 1846 yılında Aya İrini’de İstanbul’un ilk askeri müzesini kurmakla görevlendirilmiş.

1911 ve 1948 senelerinde İstanbul’u ziyaret eden İsviçreli mimar Le Corbusier yalıya hayran kalmış. Besteci Franz Lizst burada misafir edilmiş.

Yalının sadece selamlık kısmı bugüne ulaşabilmiş. Harem bölümü 1927 senesinde çıkan yangında kül olmuş.

Yalının arka tarafındaki koru da aynı adı taşıyor; Fethi Paşa Korusu olarak halka açık ve içinde belediyenin güzel manzaralı bir işletmesi de var. 

TOPHANE MÜŞİRİ ZEKİ PAŞA YALISI: 125 MİLYON DOLAR

II. Abdülhamit'in askeri komutanlarından Tophane Müşiri Mustafa Zeki Paşa tarafından İtalyan mimar Alexandre Vallaury tarafından 20. yüzyılın başında yapılmış Boğaziçi yalısı.

Son Osmanlı padişahı VI. Mehmed'in damadı olan Ömer Faruk Efendi tarafından satın alınmıştı. Bugün Baştımar ailesine aittir.

Dışı bakımsız gözükmesine rağmen içi adeta cennetten bir bahçe gibidir.

KIBRISLI YALISI: 120 MİLYON DOLAR

Yalının ilk sahibi I. Abdülhamit'in sadrazamlarından İzzet Mehmet Paşa'dır. İzzet Mehmet Paşa, Kara Vezir adı ile anılan Silahtar Mehmet Paşa’nın ölümünden sonra ikinci kez sadrazamlığa getirilmiştir. Bu nedenle de yalı Kara Vezir Yalısı olarak da anılmaktadır. Yalı, 18. yüzyıl'ın son çeyreğinde yapılmıştır. 

1781 yılında, ikinci sadaretinde iken görevine son verilen ve 1783'te Belgrad valisi iken vefat eden İzzet Paşa'nın yalısı, o tarihlerde ikinci Mirahur (osmanlıda has ahır'ın 2. üst düzey görevlisi) olan oğlu Sait Mehmet Bey'e geçmiştir.

Bir süre bu yalıda oturan İzzet Paşa ailesi 1794 yılında yalıyı bu sefer yine İzzet Paşa ile aynı isimli olan III. Selim'in sadrazamlarından olan İzzet Mehmet Paşa'ya kiralamışlardır.

1811'de Sait Bey'in ölümünden sonra, oğlu Kapıcıbaşılarından Mehmet Ataullah Bey, büyükbabasının Kandilli'deki bu yalısında ikamet etmeye başlamıştır."

TAHSİN BEY YALISI: 115 MİLYON DOLAR

Yeniköy, Sarıyer sahilinde bulunan Boğaziçi yalısıdır.

Daha önceden, yerinde Sağır Ahmet Bey Yalısı bulunan yapı, Abdülaziz döneminde Jöntürklerin en önemli karagâhlarındandı. Yalı, adını Türkiye'nin ilk barajlarını kuran Tahsin Uzel'den almaktadır.
Bugün yalının sahipleri, yapıyı TMSF'den 14.8 milyon dolara satın alan Haluk Dinçer ve Suzan Sabancı çiftidir.

KONT OSTROROG YALISI: 105 MİLYON DOLAR

19. yüzyıl başı. Polonya doğumlu, şeriat hukukunun batılı uzmanı Osmanlı'nın hukuk danışmanı Léon Ostrorog burayı 1904 yılında satın almıştır.

Karısı önde gelen levanten ailelerden birinin kızıydı. Ostrorog'un kişisel eşyaları ve kitapları hala burda sergilenmektedir. Rahmi Koç tarafından satın alınmıştır.

ZARİF MUSTAFA PAŞA YALISI: 85 MİLYON DOLAR

İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan yalı. 1848'te Mustafa Paşa tarafından satın alınmış ve günümüze kadar aynı ailede kalmıştır.

Bir zamanlar İstanbul Boğazı'nın en büyük binalarındandı, günümüze sadece selamlığı kaldı.

1990'da bir yük gemisinin yalıya çarğması yüzünden hasar gördü ama daha sonra restore edildi.

NURİ PAŞA YALISI: 80 MİLYON DOLAR

Kanlıca, Beykoz sahilinde bulunan Boğaziçi yalısıdır. Uzun süre Rahmi Koç'un yaşadığı bu yalının, 1895 yılında Abdülhamid'in subaylarından olan Nuri Paşa tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.

Mimari bakımdan art nouveau üslûpta yapılmıştır.

Klasik Boğaziçi yalılarından farklı olarak balkon ögesi taşımaktadır.

Rahmi Koç'un, Kandilli'deki Kont Ostrorog Yalısına taşınmasının ardından bu yalı oğlu Ali Koç'a kaldı.


 

Yorumlar