’Emirdağ Ağzı’ ile ilgili ikinci kitap yayınlandı

Eskişehir’de yaşayan Emirdağlı eğitimci yazar Özcan’ın Türkmen’in ’Emirdağ Ağzı’ ile ilgili ikinci kitabı yayınlandı.İlk kitabı ’Örnekleriyle Emirdağ Ağzı’nı ağabeyi olan eğitimci yazar Şükrü Türkmen ile beraber çıkaran...

Google Haberlere Abone ol
’Emirdağ Ağzı’ ile ilgili ikinci kitap yayınlandı

Eskişehir’de yaşayan Emirdağlı eğitimci yazar Özcan’ın Türkmen’in ’Emirdağ Ağzı’ ile ilgili ikinci kitabı yayınlandı.

İlk kitabı ’Örnekleriyle Emirdağ Ağzı’nı ağabeyi olan eğitimci yazar Şükrü Türkmen ile beraber çıkaran Özcan Türkmen, ’Emindağ Ağzında Atasözleri ve Deyimler’ adlı ikinci kitabını, 2017 Dünya Türk Dili yılında Türk diline ve Emirdağ’a armağan ettiğini belirtti.

Emirdağ Belediyesi kültür yayınlarının dördüncüsü olarak yayınlanan kitap, 400 yüz sayfadan ibaret. Kitabın arkasında okuyucunun not alabileceği bölümler bulunuyor. Kitapta; 3 bin 215 atasözü ve deyim örnekleriyle açıklanıyor. 250’ye yakın örneklerde Emirdağ türküleri, Emirdağ ağıtları ve Emirdağlı şairlerin mahallî ağızla yazdıkları şiirler kullanılıyor. Sözler, kalıp sözler, terimler, deyimler, tâbirler, atasözleri, dualar, beddualar kalıp olarak ele alınıp açıklanan kitapta, cümle içinde kullanılırken de bölgedeki kullanımına; sosyo kültürel hayatı, folklorik değerleri yansıtmasına dikkat edildiği belirtiliyor.

Özcan Türkmen, kitapla ilgili, “Halkın vicdan ve hafızasındaki değerlerin mümkün olduğunca tespit edilmeye çalışıldığı bu eserin bu sahada kendini sorumlu hissedenlere; tahlil eden, kafa yoran, eleştirenlere; konu ile ilgili belli bir senteze ulaşmaya çalışanlara kaynak olacağına inanıyorum. Kitabımın Emirdağ Belediyesi kültür yayınları arasında dördüncü kitap olarak çıkmasını sağlayan Emirdağ Belediye Başkanımız Uğur Serdar Kargın’a müteşekkirim. İnşallah faydalı bir hizmet olur” ifadelerini kullandı.

Yorumlar