Elon Musk, Türkiye ekonomi modelini savundu, FED'e çağrıda bulundu

Elon Musk, bütün dünyanın gıda ve enerji kriziyle karşıya olduğu bir dönemde sık sık faizleri artıran FED'e seslenerek faizleri indirmesi gerektiğini söyledi. Musk, enflasyonun düşmesi için faizlerin indirilmesi gerektiğini belirterek Türkiye'de şu anda uygulanan ekonomi modelini savundu.

Google Haberlere Abone ol
Elon Musk, Türkiye ekonomi modelini savundu

Elon Musk, Türkiye'de şu anda uygulanan ekonomi modelini, isim vermeden savunarak faizlerin indirilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Piyasalar Fed'in 21 Eylül'de en az 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimalini fiyatlarken Musk, 25 baz puanlık indirime gitmesi gerektiğini söyledi.

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk Fed'in faiz indirimine gitmesi gerektiği söyledi. 

Musk, 10 Eylül'de Twitter üzerinden Fed'in büyük bir faiz artırımına gitmesinin deflasyon yaratabileceğini belirtmişti.

Musk'ın söz konusu Tweet'i altında Fed'in para politikası tartışılmaya devam ederken bir kullanıcı 'Fed ne yapmalı' sorusunu yöneltti.

Dünyanın en zengin insanı ise buna karşılık 'Yüzde 0.25 indirmeli' cevabını verdi.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN?

FED faiz kararı toplantısı için geri sayım sürüyor. Dolar, altın, borsa ve kripto para yatırımcıları tarafından merakla beklenen FED faiz kararı toplantısı öncesinde, piyasalar tarafından faiz tahminleri yapılıyor.

Politika faizini bir önceki toplantıda 75 baz puan arttıran FED'in bu toplantı sonrasında yüzde kaçlık bir artış yapacağı merak konusu.

FED eylül ayı faiz kararı toplantısı 20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak.

PİYASALARIN BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Fed'in gelecek haftaki toplantısında, federal fonlama oranı politikasına başladığı 1990'lardan bu yana ilk kez 100 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali fiyatlamaya başlarken, faizlerde en az 75 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılıyor.

Nomura ve Citigroup gibi önde gelen bankaların faiz artırım beklentilerinin 100 baz puan yönünde olması dikkati çekiyor.

NOBEL ÖDÜLLÜ İKTİSATÇI DA AYNI ŞEYİ SAVUNMUŞTU

Columbia Üniversitesi Profesörü ve Nobel ödüllü iktisatçı Stiglitz, “Faizleri artırmak arz tarafındaki problemleri çözmüyor. Hatta daha da kötüleştirebilir çünkü arz sıkıntılarına yönelik daha fazla yatırım yapılması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Columbia Üniversitesi Profesörü ve Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, Bloomberg News’e yaptığı açıklamada, arz yönlü enflasyonu hafifletmek için faizleri çok agresif artıran merkez bankalarının fiyat artışlarını tetiklediğini savundu.

Faizleri artırmanın arz tarafındaki problemleri çözmediğini belirten Stiglitz, "Hatta daha da kötüleştirebilir çünkü arz sıkıntılarına yönelik daha fazla yatırım yapılması gerekir. Ancak faizlerin artırılması bu yatırımları zorlaştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Stiglitz, şirketlerin iş hacmi kaybetmeden fiyatları artırabildiği “piyasa gücünün” ABD ve diğer ekonomilerde işaretlerinin görüldüğünü aktararak, standart faiz artışı öneren ekonomik modellerinin daha fazla enflasyona yol açabileceğini bildirdi.

ABD konut piyasasına atıfta bulunan Stiglitz, ev sahiplerinin yüksek faiz maliyetini kiracılara yansıtarak fiyat artışını beslediklerini belirtti.

Stiglitz, “Faiz artırmanın daha fazla gıda ve enerji üretimine ve arz sorunlarını çözmeye nasıl bir katkısı olabilir? Katkısı olacağını düşünmüyorum. Faiz artışı sorunların temeline inmiyor, durumu kötüleştirme riski barındırıyor.” ifadelerini kullandı.

NOBEL ÖDÜLLÜ İKTİSATÇI STİGLİTZ

Ekonomist Joseph Stiglitz, 1973’te John Bates Clark Madalyası’na layık görülmüş, ABD Başkanı Bill Clinton’ın hükümetinde ekonomi danışmanı başkanlığı göreviyle de öne çıkmıştı.

Ekonomist Joseph Stiglitz,
Ekonomist Joseph Stiglitz

 

2003 yılından bu yana Columbia Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Stiglitz, çalışmalarıyla mikroekonomi konusunda sayısız katkılar sundu. Stiglitz, ekonomistlerce kullanılan bir teknik olan tarama süreci teorisiyle bilgi asimetrisine katkıda bulunması dolayısıyla 2001 yılında Nobel Ekonomi Ödülüne layık görülmüştü.

Stiglitz, son yıllarda tüm dünyanın en önde gelen gündem maddelerinden biri olan salgının ardından ekonomide öncelikleri sıraladığı makalesiyle de dikkati çekmişti. Ekonomist Stiglitz, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve merkezi Prag'da bulunan medya analiz sitesi Project Syndicate için kaleme aldığı “Post-Kovid Öncelikleri" başlıklı makalesinde, virüs kontrol altına alınana kadar ekonomik toparlanma olamayacağını belirterek, "Sağlık krizine cevap verilmesi politika yapıcılar açısından en büyük öncelik." ifadesini kullanmıştı.


 

Yorumlar