Ekşi Elmalar nerede çekildi, kimin hikayesi, gerçek hikaye mi?

Ekşi Elmalar nerede çekildi, kimin hikayesi, gerçek hikaye mi, Ekşi Elmalar filmini izleyenler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Peki, Ekşi Elmalar gerçek hikayeden mi uyarlandı? İşte detayları:

Google Haberlere Abone ol
Ekşi Elmalar gerçek hikaye mi, kimin hikayesi?

Ekşi Elmalar nerede çekildi, kimin hikayesi, gerçek hikaye mi? Ekşi Elmalar filmi gerçek bir hikayeden uyarlandı yoksa tamamen kurgu bir film mi? Yılmaz Erdoğan'ın yapım ve yönetmenliğini üstlendiği film bir belediye başkanının hayat hikayesini ve küçük anadolu kasabasından büyükşehire göç etmek zorunda kalmasını konu alır. Dram tarzındaki film, izleyenleri derinden etkiliyor. Peki, Ekşi Elmalar nerede çekildi, kimin hikayesi, gerçek hikaye mi?

Ekşi Elmalar kimin hikayesi, gerçek hikaye mi, Ekşi Elmalar nerede çekildi
Ekşi Elmalar kimin hikayesi, gerçek hikaye mi, Ekşi Elmalar nerede çekildi

 

Bir ailenin 1977 yılında başlayıp günümüze kadar uzanan hikâyesini ele alan Ekşi Elmalar aynı zamanda Hakkâri’den Antalya’ya uzanan bir yolculuğu da anlatıyor bizlere. Üst üste iki dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra üçüncü kez seçilemeyen, bu seçim başarısızlığını da film boyunca üzerinden atamayacak olan Aziz, herkesin ona seslendiği adıyla Reis Bey var öykünün merkezinde. Çok güzel bir elma bahçesi olan ve bununla ün salmış olan Reis Bey’in bahçesindeki elmalarından da güzel üç kızı var.

Ekşi Elmalar kimin hikayesi, gerçek hikaye mi, Ekşi Elmalar nerede çekildi
Ekşi Elmalar

 

Rengârenk yöresel kıyafetleri, sürmeli gözleri, bellerine kadar uzanan saçlarıyla Mustang filmindeki kız kardeşleri anımsatan Muazzez, Türkan ve Safiye kardeşler hem dönemin hem de babalarının üzerlerinde yarattığı baskıyla yaşayan birer kurbanlar aslında.

Çarşıya inmelerine bile izin verilmeyen, karşı cinsle karşılaşmaları yasak olan, tüm hayalleri okudukları fotoromanlardaki gibi bir aşk yaşamak olan bu genç insanlar ülke kadınının da birer aynası aynı zamanda.

Ekşi Elmalar kimin hikayesi, gerçek hikaye mi, Ekşi Elmalar nerede çekildi
Ekşi Elmalar

 

Film her na kadar Hakkari'yi anlatsa da çekimleri Ege Bölgesi'de gerçekleştirildi. Filmin çekimleri Muğla şehrinin Köyceğiz, Ortaca ve Marmaris ilçelerinde yapıldı.

EKŞİ ELMALAR REİS BEY BELEDİYE BAŞKANI KİMDİR?

Ekşi Elmalar'daki Reis Bey yani belediye başkanı, aslında Yılmaz Erdoğan'ın annesinin babasından esinlenerek uyarlanmış bir karakterdir. Yılmaz Erdoğan'ın annesinin babası da 1970'li yıllarda Hakkari'de belediye başkanlığı yapmıştı. Aynı şekilde Yılmaz Erdoğan'ın babasının babası da yine emekli kaymakamdı. 

EKŞİ ELMALAR OYUNCULARI KİM?

Ekşi Elmalar oyuncuları isimleri nelerdir, filmde kimler oynuyor, hangi oyuncu hangi karakteri canlandırıyor. İşte Ekşi Elmalar'ın oyuncu kadrosu ve canlandırdıkları karakterlerin isimleri:

Filmin başrolünde Yılmaz Erdoğan oynuyor. Film, onun canlandırdığı Reis Bey'in hayatını anlatıyor. 

İşte oyuncular ve karakterleri:

Canlandıran Oyuncu Rol
Yılmaz Erdoğan Aziz Özay
Farah Zeynep Abdullah Muazzez Özay
Songül Öden Türkan Özay
Şükran Ovalı Safiye Özay
Devrim Yakut Ayda Özay
Şükrü Özyıldız Özgür
Fatih Artman Hatip
Ersin Korkut Şino (Mavi Gözlü)
Caner Cindoruk Servet
Cezmi Baskın Osman
Kıvanç Baran Arslan Cevdet

 

HAKKARİ TARİHÇESİ

Türkiye'nin sonradan il olarak ilan edilen şehirlerinden birisi de Hakkari olmuştu. Geçmişten günümüze Hakkari Belediye Başkanları kimlerdi, kim ne zaman başkanlık yaptı sorusu özellikle de Ekşi Elmalar filmini izleyenler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur.

Hakkari adı, eskiden Van gölünün güneyinde ve bir bölümü de İran’a doğru uzanan yörelere yerleşmiş “Hakkar” kabilesinin isminden gelmektedir. Arap dili, coğrafyası ve tarihlerinde bölge adı “Hakkariye” olarak geçmekte olup, “Hakkarlar’ın Şehri” anlamına gelmektedir. 

Yörede yapılan araştırmalarda ele geçen belgelerden ve çevrede bulunan kaya isimlerinden bölgenin tarih öncesi çağlarda yerleşim yeri olduğu, sırayla Sümerler, Akadlar, Urartular ve Asurluların uzun süre yaşadıkları tespit olunmuştur.

İlk çağlarda müstahkem bir kale gözüyle bakılan ve bu yüzden uzun savaşlara sahne olan Hakkari 1514’de Çaldıran zaferinden sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. Birinci dünya savaşı sonrasında 24.04.1915’de Rusların işgaline uğrayan Hakkari 22.04.1918. tarihinde kurtarılmıştır. 

1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.


 

Yorumlar