Türkiye'nin yeni en değerli şirketi belli oldu

Türkiye'nin en değerli şirketi şu ana kadar Garanti Bankası A.Ş. olarak biliniyordu; ancak en değerli şirket artık bir devlet destekli vakıf kuruluşu olan ASELSAN oldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin yeni en değerli şirketi belli oldu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye'nin Kıbrıs Harekatı'ndan sonra ABD tarafından maruz bırakıldığı ambargo, onu bugün dünyanın sayılı şirketlerinden birini ortaya çıkarmaya zorladı. ABD ve batılı ülkelerin uyguladıkları ambargonun doğrudan bir sonucu olarak bugün Türkiye'nin en değerli, dünyanın ise sayılı şirketleri arasında giren ASELSAN doğdu. Kıbrıs Barış Harekatı'nı bahane ABD ve bazı batılı ülkeler Türkiye'ye silah satışlarını durdurmuştu. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın temelleri atılmıştı. İlk olarak farklı isimler altında kurulan 

ASELSAN, piyasa değerine göre en büyük halka açık şirket unvanına sahip oldu. ASELSAN, 42'nci kuruluş yıl dönümünde 5 bini aşkın çalışanıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Borsada bu yılın en dikkat çeken ve gözde hisselerinden biri olan Aselsan, piyasa değeri bakımından en büyük halka açık şirket oldu. Yıl başından bu yana yüzde 245 değer kazanan Aselsan hisseleri bugün 45.62 lira ile zirveyi gördü. Günün ilk yarısını yüzde 5,08 artışla 44.24 liradan kapatan şirketin piyasa değeri de 44.2 milyar lirayı aştı. Böylece askeri ve sivil yazılım devi, 44 milyar lira piyasa değeri olan Garanti Bankası'nı geride bırakarak liderliğe oturdu. Piyasa değeri açısından Garanti Bankası'nı 43 milyar lira ile Koç Holding ve 39.4 milyar lira ile Akbank izledi.

9 AYLIK NET KÂRI YÜZDE 214 ARTTI

Aselsan net kârını üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla bir buçuk kat artırarak 389.1 milyon liraya yükseltti. Şirket ekim sonunda açıkladığı mali tablolarında, satış gelirlerini temmuz-eylül döneminde neredeyse iki kat artarak 2.1 milyar liraya çıkardığını bildirmişti. Dokuz aylık sonuçlara bakıldığında net kâr geçen yılın dokuz aylık dönemine göre yüzde 214 artarak 828.2 milyon liraya, satış gelirleri ise yüzde 167 artarak 3.4 milyar liraya çıktı. Toplam satışların yüzde 86'sını oluşturan yurtiçi satışlar yılın dokuz aylık dönemine bakıldığında yüzde 61 artarak 2.9 milyar lira, yurtdışı satışlar yüzde 54 artışla 0.5 milyar lira oldu.

5-) ERDEMİR

Piyasa Değeri: 32,4 milyar TL

4-) AKBANK

Piyasa Değeri: 39,1 milyar TL

3-) KOÇ HOLDİNG

Piyasa Değeri: 42,7 milyar TL

2-) GARANTİ BANKASI

Piyasa Değeri: 43,2 milyar TL

1-) ASELSAN

Piyasa Değeri: 44,8 milyar TL

ASELSAN NEDİR, NASIL KURULDU?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %84,58'i TSKGV'ye aittir, %15,3'lük kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.

Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, komuta kontrol sistemleri, ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunmaktadır. ASELSAN bugün, özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile işbirliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir marka haline gelmiştir.

ASELSAN, vizyonundaki teknoloji vurgusu ile "Küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir milli teknoloji firması olmak" hedefini benimsemiştir.

Bu başarının kilit faktörlerinden olan 5000'i aşkın çalışanı bünyesinde yer alan nitelikli mühendislik kadrosu ile ASELSAN, yıllık cirosunun ortalama %6'sını, kendi özkaynakları ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı ise Kıbrıs Harekatından sonra ABD tarafından uygulanan silah ambargosu nedeniyle kurulmuştu. 

Yorumlar

hakan aman Teyup duymasin hemen israile satar