"Türkiye, kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz hale gelmiştir"

- AGÜB, AMD, TMD ve TÜMMER'in ortak açıklamasından: - "Çok yüksek izin bedelleri yüzünden Türkiye, kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz ve işletemez hale gelmiştir"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye, kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz hale gelmiştir"

İSTANBUL (AA) - Agrega Üreticileri Birliği (AGÜB), Altın Madencileri Derneği (AMD), Türkiye Madenciler Derneği (TMD), Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği'nden (TÜMMER) yapılan ortak açıklamada, çok yüksek izin bedelleri yüzünden Türkiye'nin kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz ve işletemez hale geldiği belirtildi.

Ortak açıklamada, sanayinin tüm kollarına sağladığı girdi nedeniyle ülkelerin kalkınmasında lokomotif rol üstlenen madencilik sektöründe, Türkiye’de orman mülkiyeti izin bedellerinin çok yüksek olması nedeniyle arama ve işletme faaliyetlerinin artık sürdürülemez hale geldiği savunuldu.

Tüm dünyada madencilik faaliyetleri için ödenen mülkiyet izin bedellerinin toplam proje yatırımının yüzde 2'si olmadığı, Türkiye'de ise orman arazilerinde (ağaçsız orman alanları) bu oranın yüzde 48'leri bulduğu belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Kanada gibi madencilik faaliyetlerinin en çok yapıldığı ülkelerde orman arazilerinde alınan izin bedeli hektar başına yaklaşık 4 Kanada doları (12 TL) iken, ülkemizde ağaçsız orman alanlarında (üzerinde ağaç olmayan yerlerde) bu bedel hektar başına 25 bin lira, ağaç olan alanlarda ise durumuna göre 50 bin liraya kadar çıkmaktadır. Aynı yerdeki arazi, şayet orman sayılan alan kapsamında ise üzerinde tek bir ağaç bile olmasa dahi 1 metrekare yerin geçici olarak kiralanması için Orman Genel Müdürlüğü'ne 2,53 TL/metrekare kira bedeli ödenmektedir.

Çok yüksek izin bedelleri yüzünden Türkiye, kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz ve işletemez hale gelmiştir. Türkiye demir çelikte yılda yaklaşık 4-5 milyar dolar, demir dışı metaller ve kıymetli metallerde metal fiyatlarındaki değişime ve talebe bağlı olarak yılda 7-10 milyar dolar, kömür ithalatına yaklaşık 5 milyar dolar olmak üzere madencilikte 16-20 milyar dolar net cari açık veren bir ülke durumundadır. Üstelik sanayimizin ihtiyacı olan maden ve metallerin ithalatına ödediğimiz para her geçen yıl artmaktadır. Orman izin bedellerinin sürekli artırılması Türkiye'yi üretemeyip ithal eden ülke konumuna getirmiştir."

Açıklamada, Türkiye'nin ekonomi alanında daha hızlı koşması için madencilik yatırımlarını kolaylaştıracak ve teşvik edecek bir yatırım ortamını acilen sağlaması gerektiği belirtildi.

Yorumlar