Türk Lirasının gücüne güç katacak

Geçtiğimiz günlerde resmî gazetede yayımlanması ile birlikte netlik kazanan gayrimenkul alım satım ve kira sözleşmelerinde döviz yerine Türk Lirası kullanılması kararı ekonomi dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Google Haberlere Abone ol
Türk Lirasının gücüne güç katacak

TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan 13 Ekim tarihine dikkat çekti. Menkul ve gayrimenkul alım, satım ve kiralama sözleşmelerinin bu tarihten sonra Türk lirasına dönüştürüleceğini hatırlatan Doğan, "İş dünyasının, özellikle de KOBİ'lerin hem iç piyasada yatırımlarının artması hem de uluslararası piyasada rekabet gücünün geliştirilmesi milli paramız Türk Lirası'nın güçlenmesi ile mümkün olacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma kanunundaki değişiklik ile tüm gayrimenkul alım satım ve kira sözleşmeleri Türk Lirası üzerinden yapılacak, mevcut sözleşmeler ise 13 Ekim tarihine kadar yenilenecek. Resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasal değişiklik ile birlikte sektöre yön veren kurum ve kuruluşlarda hazırlıklara başladıklarını duyurdu. TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği) adına yapılan açıklamada kararın doğru ve yerinde olduğu, kiralama ve satın alma gerektiren durumlarda TL tercih edilse de konunun yasayla korunmasının çok yerinde alınmış bir karar olduğu belirtildi.

Para Birimimiz Egemenliğimizin Sembolüdür
"İş dünyasının, özellikle de KOBİ'lerin hem iç piyasada yatırımlarının artması hem de uluslararası piyasada rekabet gücünün geliştirilmesi milli paramız Türk Lirası'nın güçlenmesi ile mümkün olacaktır" diyen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Gezi olayları, 15 Temmuz kalkışması, kredi derecelendirme kuruluşlarının art niyetli değerlendirmeleri ile birçok noktada ülkemiz ve ekonomimiz hedef alınmaya çalışıldı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlayan Türk Lirası üzerinden işlem yapma çağrısı, milletimiz tarafından benimsenerek karşılık buldu. Bu hem milli bir bilinçtir hem de ekonomiye sahip çıkmaktır. Çünkü milli egemenliğimizin bir sembolü de kendi para birimimizdir. TÜMSİAD üyesi 12 bine yakın kuruluş harekete geçmiştir ve sözleşmeler yenilenmeye başlamıştır." 

Ticaret Hacmimiz Olumlu Etkilenecektir
TÜMSİAD üyesi tüm kuruluşların harekete geçtiğini ve sözleşmeleri yenilemeye başladıklarını ifade eden Doğan, "Dolar ve Euro yerine TL'nin dış ticaretteki para birimi olması milli bir bilincin ve ekonomiye sahip çıkılmasının bir sonucudur. Rusya, Çin ve İran'la yapılacak ticarette ülkelerin yerli parası üzerinden yapılması için gerçekleşen girişimleri de çok önemsiyoruz. Bu girişimler iş ve ticaret hacmimizi olumlu yönde etkileyecektir" diye konuştu. TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, tüm gayrimenkul ve kira sözleşmelerinin TL ile yapılması konusundaki açıklamalarını “Hem gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinde hem de borçlanmalarda, kısacası tüm yurtiçi işlemlerin Türk Lirası üzerinden yapılması milli hareketimizi güçlendirecektir. Bölgesinde güçlü Türkiye ancak güçlü ekonomi ile gerçekleşecektir. Bu da para birimimizin güçlü olması ile sağlanabilir" sözleriyle tamamladı.
 

Yorumlar