"Turizmde yeni bir hamleye ihtiyaç var"

- TÜROB Başkanı Bayındır: - "Artık turizmde yeni bir hamle dönemine ve bu hamleyi başlatacak uygulamalara ihtiyaç var" - "3. Turizm Şurası'nda alınacak kararların yeni bir hamle döneminin kapısını açacağını umuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Turizmde yeni bir hamleye ihtiyaç var"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, "Artık turizmde yeni bir hamle dönemine ve bu hamleyi başlatacak uygulamalara ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

3. Turizm Şurası'na ilişkin yazılı açıklama yapan Bayındır, turizmin ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığına vurgu yaparak, gerek ülke gerek dünyada yaşanan hızlı değişimler göz önüne alındığında Türk turizminin yeni amaç ve hedefler doğrultusunda yeniden tanımlanması gerektiğini dile getirdi.

Şuranın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, turizmin ülke ekonomisindeki önemine dikkati çektiğini belirten Bayındır, Erdoğan'ın konuşmasında koyduğu vizyonun sektöre cesaret verdiğini ifade etti.

Bayındır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı AKM'nin yerine yapılacak opera binasının İstanbul'da çok önemli bir eksikliği gidereceğini aktardı.

Türkiye turizminin geçen 30 yılda gerçek bir başarı öyküsüne imza attığını kaydeden Bayındır, şu ifadeleri kullandı:

"Türk turizmi dünya çapında eşine az rastlanır bir başarı elde etti. Dünya turizminin baş aktörlerinden biri haline geldi. Ancak bugün içinde bulunduğumuz durumda sektörel olarak sıkıntılar yaşadığımız da aşikar. Türkiye dünya sıralamasında 2016 yılı turizm verilerine göre, gelen turist sayısı bakımından 4 sıra gerileyerek 10. sırada yer buldu. Turizm gelirleri bakımından ise 5 sıra gerileyerek 17. sırada yer aldı. Sıkıntılara geçici çözümlerle değil daha uzun vadeli yaklaşımlarla eğilmek lazım. Artık turizmde yeni bir hamle dönemine ve bu hamleyi başlatacak uygulamalara ihtiyaç var.

Dünya genelinde turizm sektörünün talep ve ihtiyaçları ile siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik alanlardaki gelişmeler her geçen gün değişiyor. Özellikle de fiyat-kalite oranında Türkiye'yi üst lige çıkaracak uygulamaların ortaya konması şart. Türkiye'nin poyansiyeli bunu hakediyor. Şurada alınacak kararların yeni bir hamle döneminin kapısını açacağını umuyoruz."

Bayındır, Türkiye'de turizm yatırımlarının bugüne kadar toplam maliyetinin yaklaşık 75 milyar dolar, yatak kapasitesinin ise yaklaşık 1,3 milyon olduğunu bildirdi. Bayındır, şunları kaydetti:

"Sektörü ve istihdamı koruyup, rekabet koşulları çerçevesinde mücadele edilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin de ivedi olarak alınması gerektiğinin altını çizmek isteriz. İçinden geçtiğimiz dönemi, henüz gerçekleştirememiş olduğumuz reformları tamamlamamız için çok kıymetli bir fırsat penceresi olarak görüyoruz. Yatırımların devamlılığı ve verimli kullanımını teşvik edecek şekilde düzenlemelerin kararlılıkla hayata geçirilmesine ihtiyaç duyuyoruz."

Yorumlar