"SD uydu alıcıları tarihe karışacak"

- TUYAD Yönetim Kurulu Başkanı Özaydın: - "TÜRKSAT tarafından geliştirilen sıkıştırılmış yeni HD formatıyla uydu platformlarında yayın yapan tüm SD televizyon yayınları HD olacak. Eski SD uydu alıcıları yakın gelecekte tarihe karışacak" - "TV yayınlarındaki HD dönüşümün 2,7 milyar dolarlık bir hacim oluşturacağını öngörüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"SD uydu alıcıları tarihe karışacak"

İSTANBUL (AA) - TÜRKSAT uydusunda yayın yapan tüm SD televizyon kanalları TÜRKSAT'ın hayata geçirdiği MPEG-4 HD formatında yüksek çözünürlüklü yayın teknolojisiyle birlikte yakın zamanda HD yayınlara başlayacak. HD yayın izlemek isteyenlerin, SD uydu alıcısını HD uydu alıcısıyla değiştirmesi gerekecek.

Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık İş İnsanları Derneği (TUYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, TUYAD olarak TV yayınlarındaki HD dönüşümle birlikte halkın mağduriyet yaşamadan en doğru uydu alıcısını tercih etmesini amaçladıklarını söyledi.

TÜRKSAT uydusu üzerinde yayın yapan tüm SD TV yayınlarının HD yayına başlamasını desteklediklerini belirten Özaydın, Türkiye’de aktif kullanımda olan uydu alıcılarının yüzde 40’ının sadece SD yayınları destekleyen standart uydu alıcıları olduğunu bildirdi.

Özaydın, SD uydu alıcılarının HD uydu alıcılarıyla değiştirilmesi için kamuoyunu uyarmayı TUYAD olarak görev saydıklarını, TV yayınlarındaki HD dönüşüme de üye firmalarıyla birlikte hazır olduklarını ifade etti.

TÜRKSAT'ın büyük bir özveri göstererek SD yayın maliyetinden daha ucuza HD yayın hizmeti sunmasını sektör temsilcileri olarak takdir ettiklerini dile getiren Özaydın, "TÜRKSAT tarafından geliştirilen sıkıştırılmış yeni HD formatıyla uydu platformlarında yayın yapan tüm SD televizyon yayınları HD olacak. Eski SD uydu alıcıları yakın gelecekte tarihe karışacak." dedi.


- "SD uydu alıcıları geri dönüşüme kazandırılacak"


Hayrettin Özaydın, yakın zamanda işlevsiz hale gelecek SD uydu alıcılarının HD uydu alıcısıyla değiştirilmesi için kampanya düzenlediklerini, TUYAD üyesi uydu alıcısı üreticisi firmaların desteğiyle başlatılan kampanya kapsamında, eski SD uydu alıcısını geri getiren herkesin yeni HD uydu alıcılarına indirimli olarak sahip olacağını kaydetti.

Bu kampanya ile yakın zamanda yayına başlayacak tüm HD yayınların herkes tarafından izlenebilmesini amaçladıklarını bildiren Özaydın, ayrıca TÜRKSAT Kanal Güncelleme Sistemi’ni destekleyen yeni cihazlarla kullanıcıların mağduriyet yaşanmamasını da amaçladıklarını bildirdi.

Türkiye’de HD yayınlara hazır olmayan yaklaşık 10 milyon televizyon ve 8 milyon uydu alıcısı olduğunu bildiren Özaydın, şunları kaydetti:

“Biz TUYAD olarak sektörün bu değişime hazır olduğunu belirtiyoruz. TV yayınlarındaki HD dönüşümün 2,7 milyar dolarlık bir hacim oluşturacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla 2018 sektörün hareketli olacağı bir yıl olacak. Ayrıca çok önemsediğimiz bir konu daha var. Eski uydu alıcılarının geri toplanması konusunda Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) ile önemli bir iş birliğine imza atacağız.

Böylece sektörümüzün de hassasiyet gösterdiği Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (AEEE) kapsamında eski SD uydu alıcıları ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılacak. Bu değişim ve dönüşüm kapsamında SD cihazların satışı duracak ve son tüketicinin de HD kaliteyi destekleyen cihazları satın alması teşvik edilecek.”

Yorumlar