MÜSİAD, Amerika Kıtası ticaret müşavirlerini ağırladı

- MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Güvercin: - "Türkiye’nin Meksika’ya ihracatı 2017 itibarıyla 441,4 milyon dolar seviyesindeyken, Kanada’ya ihracat yaklaşık 1,1 milyar dolar olmuştur. Yine 2017'de Meksika’dan ithalat 771,9 milyon dolar iken Kanada’dan ithalatımız 2,2 milyar dolar olmuştur. Bu rakamları çok yukarı taşıyabiliriz. Biz, Türk iş insanları olarak buna inanıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD, Amerika Kıtası ticaret müşavirlerini ağırladı

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu, Amerika Kıtası ticaret müşavirlerini ağırladı

Dernekten yapılan açıklamaya göre, MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu tarafından bugün MÜSİAD Genel Merkezi’nde Amerika Kıtası Ticaret Müşavirleri Kahvaltı Programı gerçekleştirildi.

Programa, MÜSİAD Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, MÜSİAD Eski Başkanı Ali Bayramoğlu, MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer, Genel Sekreter Yardımcısı Emrullah Büyükaslan, Dış İlişkiler Koordinatörü Özlem Bacak ve Amerika Kıtası'nda yer alan ülkelerin ticaret müşavirleri ,Kuzey ve Güney Amerika Konsolos ve temsilcileri ile Amerika Ticaret Odası ve Taba Derneği gibi kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zeki Güvercin, Amerika Kıtası'nı oluşturan ülkeler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Güvercin, son dönemlerde ortaya çıkan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) iptali tartışmalarına ilişkin olarak, anlaşmanın ABD, Kanada ve Meksika için önem taşıdığını ve anlaşmanın sona erdirilmesinin bu 3 ülke için de olumsuz neticeler ortaya çıkaracağını aktardı.

NAFTA’nın olası iptali durumunda, Türkiye’nin Meksika ve Kanada için alternatif pazar olabileceğini anlatan Güvercin, bunun için yoğun bir ticaret diplomasisi trafiğine girilmesi gerektiğini bildirdi.

Güvercin, şunları kaydetti:

“Her iki ülkeyle olan karşılıklı dış ticaretimiz, potansiyelinin altında seyretmektedir. Türkiye’nin Meksika’ya olan ihracatı 2017 yılı itibarıyla 441,4 milyon dolar seviyesindeyken, Kanada’ya ihracatı yaklaşık 1,1 milyar dolar olmuştur. Yine 2017 yılında Meksika’dan ithalatımız 771,9 milyon dolar iken, Kanada’dan ithalatımız 2,2 milyar dolar olmuştur. Bu rakamları çok yukarı taşıyabiliriz. Biz, Türk iş insanları olarak buna inanıyoruz. Çünkü hem kendi ülkemizin hem de söz konusu ülkelerin potansiyelini biliyoruz.”

FED’in faiz artırımının artık piyasalar tarafından sürpriz bir gelişme olarak görülmediğini belirten Güvencin, "Zira küresel piyasalar artık FED’in kademeli faiz artırım sürecini fiyatlamış durumda. Bununla birlikte FED’in faiz artırımlarının elbette küresel ekonomi üzerindeki etkisi sürüyor. ABD dolarının diğer ülke para birimleri karşısında değer kazanması, başta Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı yüksek, gelişmekte olan ülkeler tarafından net bir şekilde hissedilmeye devam ediyor. Son aşamada siyasi kararlar ya da bürokratik uygulamalar ne olursa olsun, karşılıklı ticarette hedeflediğimiz noktaya ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.


- "Melek yatırımcı sayısının artırılması sağlanmalı"


Güvencin, melek yatırımcılara da değinerek, şunları kaydetti:

"ABD’de 1980 yılından bugüne kadar yeni istihdamın yüzde 80’ini, yeniliklerin ise yüzde 50’sini melek yatırımcılar tarafından desteklenen girişimciler gerçekleştirmiştir. Bunun için ‘melek yatırımcılar’, bireysel yatırımlarının yanı sıra Melek Yatırımcı Kulübü olarak adlandırılan 10 ila 60 kişi arasında değişen gruplar oluşturarak hem işe daha profesyonel yaklaşmayı hem de riski, grubun diğer üyeleri ile paylaşmayı hedeflemektedir. Melek yatırımcı modelinin geliştirilmesi, melek yatırımcı ağlarının örgütlenmesi, mevcut ve potansiyel girişimci adaylarının konu hakkında bilgilendirilmesi, girişimci adayları ile iş meleklerinin buluşturulması, gerekli iş birliğinin sağlanabileceği umudunu güçlendirmektedir. Bu bağlamda, ülkemizde melek yatırımcı sayısının artırılması ve melek yatırımcılar ile potansiyel girişimcileri ortak bir paydada buluşturacak ağların gelişimlerini sağlanmalıdır.”

Türkiye’nin Amerika Kıtası'ndaki ülkeler ile gerçekleştirdiği ticari faaliyetler hakkında bilgi veren Güvercin, “2017 yılında Türkiye’nin Amerika Kıtası'na olan ihracatı önceki yıla göre yüzde 30,2 artış kaydetmiş ve 12,2 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde Türkiye’nin Amerika Kıtası'ndan toplam ithalatı ise önceki yıla göre yüzde 23,6 artarak 20,9 milyar dolar olmuştur. Böylece Türkiye’nin Amerika Kıtası ile olan ticareti, 2017 yılında toplam ticaret hacminin yüzde 8’ini oluşturmuştur. Son 15 yılda (2002-2017) Türkiye’den Amerika Kıtası'na yapılan toplam doğrudan yatırım miktarı yaklaşık 5 milyar dolar düzeyindeyken, Amerika Kıtası'ndan Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırım miktarı 12,6 milyar dolar olmuştur. Bu veriler ışığında, her ne kadar son yıllarda önemli bir aşama kat edildiyse de Türkiye ile Amerika Kıtası arasındaki ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi gerektiği görülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Dış ilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, 2018 yılını “Afrika Yılı” olarak ilan ettiklerini belirtti.

MÜSİAD EXPO Fuarı'na ilişkin olarak da bilgi veren Bostan, "21-24 Kasım'da gerçekleşecek Türkiye’nin ve bölgenin en büyük ticaret fuarında sizlerle iş birliği yapmak isteriz. Bu yıl, Afrika yılı olarak seçildiği için birçok coğrafyadan ve Afrika’dan iş adamları bu fuarda buluşacak.” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı İbrahim Uyar, MÜSİAD’ın edindiği küresel vizyon ve ticaret diplomasisine ilişkin bilgi verdi.

MÜSİAD Eski Başkanı Ali Bayramoğlu ise görüşmede alınan kararların söylemde kalmaması gerektiğini ifade etti. Bayramoğlu, “Amerika kıtasını önemsiyoruz. Burada bu toplantıda bulunmaktan çok mutluyum. Fakat toplantı sonunda reel bir şeyler yapılmazsa sadece selamlaşmanın ötesine gidememiş olacağız. O yüzden iletişimde kalmak ve sürekli iletişim çok önemlidir.” yorumuunu yaptı.


- ABD’de 50 eyalette 50 şube hedefi


Amerika’nın MÜSİAD için çok önemli bir konumda yer aldığını belirten MÜSİAD Amerika Başkanı Mustafa Tuncer, ilerleyen dönemlerde ABD’de 50 eyalette 50 şube hedeflerinin olduğunu bildirerek, "Öncelikle Kuzey Amerika’da başladığımız çalışmalarımızı geliştiriyor ve Güney Amerika’nın da içinde olduğu bir ağ yapısını kurmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Ticaret Müşavirleri John Coronado ve Neil Pikett,Türkiye’nin,Amerika için önemli bir yeri olduğunu belirterek, "Amerika’nın ticaretinde Türkiye 24. sırada ve bu önemli bir nokta. Amerika, Türkiye ile ticareti önemsiyor. Mevcut ticaret yeterli değil. Fakat 2011 yılına kıyasla artan bir ivme görüyoruz. İkili ilişkilerin devam etmesini ve bu tür toplantıların daha çok yapılmasını önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kanada Ticaret Sorumlusu Vefa Atağ, Türkiye ile 3. ülkelerde de birlikte hareket etmek istediklerini bildirdi. Atağ, “Kanada Ticaret Ateşeliği olarak 75. yılımızı kutluyoruz. Türkiye ile i birliğini artırmak için ticaret ağırlıklı çalışan bir konsolosluğuz.” dedi.

Honduras Fahri Konsolosu Bülent Akarcalı, Amerika pazarına girmek için Honduras’ın ideal bir fırsat olduğunu kaydetti. Akarcalı, "Honduras Amerika'ya girmek için daha ucuz ve daha az prosedür gerektiren bir pazar. Amerika’da pazara giriş zor olsa da Honduras’a girerek buradan bir Amerikan eyaleti gibi muamele görebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Arjantin Başkonsolosu Diego Alvarez Rivera, gelişen ekonomisi ile Arjantin’in Amerika Kıtası'nda önemli bir aktör olduğunu vurguladı.

Meksika Ticaret Müşaviri Jorge Cruz Abascel ise ticaretin artırılması adına daha çok görüşme yapılmasının gerektiğini ve sık sık yan yana gelinmesinin verimli olacağını bildirdi.

Panama Ticaret Müşaviri Esperanza Öğütveren de yaptığı değerlendirmede, “Panama Türk iş adamlarından vize almamaktadır. Amerika Kıtası'nın iki bölgesini bağlayan stratejik bir coğrafi konumu vardır. Bu açıdan Türk iş adamları ile iş birliği yapmayı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.


Yorumlar