KOSGEB 2019: Kesenin ağzı açılıyor, işte KOSGEB desteği başvuru şartları

Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik destekleme kredileri veren KOSGEB 2019 yılı için kesenin ağzını açıyor. Buna göre önümüzdeki yıl KOSGEB 2 milyar 250 milyon liralık bir destekleme paketini işletecek. Pekİ KOSGEB nedir, KOSGEB'e kimler başvurabiliyor, KOSGEB projeleri nasıl kabul ediyor? Detaylar makalemizde:

Google Haberlere Abone ol
KOSGEB 2019: Kesenin ağzı açılıyor, işte KOSGEB desteği başvuru şartları

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı Cevahir Uzkurt, "2 milyar 250 milyona yakın bir KOSGEB bütçesi onaylandı. 2019 yılında bu bütçeyi girişimci ve KOBİ'lere kullandırmış olacağız inşallah. Bu bütçeyi doğru adreslere ve doğru bir şekilde kullandırarak ülke ekonomisine daha fazlasıyla geri dönüşünü sağlayacak bir anlayışıyla bu destekleri vermeyi planlıyoruz" dedi. kosgeb başvuru

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, KOSGEB'in, gelecek yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yönlendirmesiyle desteklerini, hem destekleyeceği alanlar hem de yüklendiği misyon itibarıyla yeni bir anlayışla vereceğini söyledi.

Türkiye'nin ithal ettiği ürünlere yönelik yerli üretim yapan KOBİ'lere öncelik tanınacağını dile getiren Uzkurt, şöyle devam etti: "Özellikle yerlileştirme ve millileştirme politikamızın bir gereği olarak, bu konu KOSGEB'in odaklanacağı en büyük alanlardan biri olacak. Bununla birlikte teknolojik dönüşümünü, yüksek teknolojik alanlara evrilme adına orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında geliştirmiş ve üretim için destek isteyen KOBİ'lerimize de önemli oranlarda destek sağlayacağız. Yine 'İhracat ve katma değeri yüksek ürünleri üreteceğim.' diyen KOBİ'lerimizi desteklerimizden yararlandırmayı hedefliyoruz. Buna ilişkin destek programlarımızı kurguladık. Önümüzdeki dönemde bu destek programlarını yürürlüğe koymuş olacağız."

Uzkurt, KOSGEB bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanmasından dolayı hükümete ve milletvekillerine teşekkür etti. KOSGEB'in destek bütçesinin yüzde 18-19'a varan oranlarda artırıldığına dikkati çeken Uzkurt, "Bu anlamda 2 milyar 250 milyona yakın bir KOSGEB bütçesi onaylandı. 2019 yılında bu bütçeyi girişimci ve KOBİ'lere kullandırmış olacağız inşallah. Bu bütçeyi doğru adreslere ve doğru bir şekilde kullandırarak ülke ekonomisine daha fazlasıyla geri dönüşünü sağlayacak bir anlayışıyla bu destekleri vermeyi planlıyoruz." diye konuştu. Uzkurt, daha önce ihracata dönük üretim yapan veya bunun hazırlığında olan KOBİ'lere verdikleri destekleri artıracaklarını vurguladı.

Yakın zamanda düzenlenecek lansmanla yeni KOSGEB destek programlarını açıklayacaklarını belirten Uzkurt, şunları kaydetti: "Teknolojik gelişimini tamamlamış, Ar-Ge çalışmaları bitmiş teknolojik ürünlerin üretimi için de KOSGEB olarak yeni bir destek programı kurguladık. Yakın zamanda birinci çağrının sonuçlarını açıkladık. Şimdi yeni dönemde ikinci çağrıya çıkacağız. Burada da bir şekilde kamudan destek alarak ya da öz kaynaklarıyla Ar-Ge'sini yapmış olan firmalarımızın ortaya çıkardığı prototiplerin Türkiye'de üretimini sağlamak üzere ciddi destek vereceğiz. Bu yolla teknolojinin KOBİ'ler vasıtasıyla tabana yayılması yönünde bir politika izliyoruz."

KOSGEB HAKKINDA kosgeb başvuru şartları

Türkiye'de küçük çaplı işletmelerin ve yeni girişimcilerin desteklenmesi son yıllarda KOSGEB aracılığıyla giderek yaygınlık kazandı. Peki KOSGEB nedir, KOSGEB kredileri nasıl alınır, KOSGEB destekleme kredileri ile hibe desteği nasıl alınır, KOSGEB girişimcilik desteği nasıl alınır? Bütün bu sorularla ilgili detaylar makalemizin devamında.

KOSGEB, Türkiye'de ilk olarak 1990 yılında Anavatan Partisi hükümetleri döneminde kuruldu. Kuruluş amacı küçük ve orta öçlekli esnafa kredi ve hibe desteğiyle destek olmaktı. Kuruluş amaçları arasında bu işletmelerin üretimlerin artırmak, AR – GE konusunda kendini geliştirmek, kurumsallaşma gibi özelliklere de sahip olabilmelerini sağlamak da yer alıyor. 

KOSGEB HİBE VE KREDİ DESTEĞİ NASIL ALINIR? kosgeb hibeleri nasıl alınır

KOSGEB hibe ve kredi desteği alabilmek için öncelikle e-Devlet üzerinden ya da kurumun kendi sitesi üzerinden kayıt yaptırmak gerekiyor. Ücretsiz bir şekilde yapılan bu kayıt işlemlerinden sonra başvuru işlemi de ücretsiz bir şekilde gerçkeleştirilebilir.

KOSGEB GİRİŞ VE ŞİFRE İŞLEMLERİ

KOSGEB'in kendi internet sitesi üzerinden üyelik yapabilmek için öncelikle şifre ve kayıt işlemleri yapılması gerekiyor. Bu esnaf için de KOBİ’ler için de gerekmektedir. KOSGEB’e üye olan KOBİ’ler KOSGEB KOBİ beyannamesini doldurmalı ve kredi başvurusu için KOSGEB veri tabanına kayıt olmalıdır. KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için ise KOSGEB girişten girip bütün bilgilerinizi, vergi numaranızı yazmanız gerekir. Bu şekilde kayıt birkaç dakikada yapılabilmekledir. 

KOSGEB KREDİ VE HİBE ŞARTLARI NELERDİR

KOSGEB kredi başvurusu yapacak olanlar için gerekli evraklar ve şartlar belirlenmiştir. Bu kişilerin her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Suriyeliler KOSGEB kredisi alamaz. 18 yaş şartı bulunup aynı zamanda KOBİ’ler için ve esnaflar için ayrı şartlar da bulunur. Diğer yandan hapishaneden çıkanlar için yani Mahkumlar için KOSGEB destekleri de bulunur. KOSGEB kredisi için, eğer yeni işletme kurulacaksa daha önce KOSGEB kredisi alınmamış olması gerekmektedir.

Girişimci adayının Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayarak katılım sertifikasının alınması

İşletmenin kurulması

KOSGEB veri tabanına kayıt yapılması

KOBİ Bilgi Dokumanı

KOBİ Beyannamesi ve eklerinin KOSGEB’e sunulması

KOBİ Beyannamesinin onaylanmasından sonra Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun ve İş Planının online hazırlanması

Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun, İş Planının ve eklerinin kaşeli imzalı olarak KOSGEB’e verilmesi

Başvurunun ön değerlendirmesinin yapılması ve uygun olması halinde Kurula sevk edilmesi

Kurul Toplantısının yapılması

Başvurunun kabulü halinde işletmenin Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesinin teslimiyle destek sürecinin başlatılması

Kurulun uygun bulduğu ve hizmet/ürün alımı tamamlanan giderlere ilişkin online olarak Ödeme Talep Formu hazırlanması ve ekleriyle KOSGEB’e teslimi

Ürün tespit işlemlerinin KOBİ Uzmanları tarafından yapılmasına müteakip bütçe durumuna göre destek ödemesinin yapılması.

KOSGEB DESTEKLERİ

1. KOBİ Proje Destek Programı
2. Tematik Proje Destek Programı
3. İşbirliği Güçbirliği Destek Programı
4. AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı
5. Genel Destek Programı

1. Yurt İçi Fuar Desteği
2. Yurt Dışı İş Gezisi Desteği
3. Tanıtım Desteği
4. Eşleştirme Desteği5. Bağımsız Denetim Desteği
6. Nitelikli Eleman İstihdam Desteği
7. Danışmanlık Desteği8. Eğitim Desteği9. Enerji Verimliliği Desteği
10. Tasarım Desteği
11. Sınai Mülkiyet Hakları Desteği
12. Belgelendirme Desteği
13. Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği

6. Girişimcilik Destek Programı
7. Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı
8. Kredi Faiz Desteği9. Laboratuvar Hizmetleri

Yorumlar