KAGİDER'den 15. yıla özel "İlham Veren Kadınlar" kitabı

- KAGİDER Başkanı Oktar: - "Proje 15'in amacı, kadınlara örnek teşkil edecek ve yeni dönem start up'ların nasıl yapılandırılacağını anlatacak dijital girişimcilik eğitimleri vermek" - "Proje 15 için 300 bin liraya yakın paraya ihtiyacımız var. İlham Veren Kadınlar kitabı, DNR, Remzi ve Nezih'lerde satışa sunulacak. İnanıyoruz ki Proje 15 kapsamında kadın girişimcileri desteklemek için gereken fonu buradan karşılayacağız" - "Pakistan'ın KAGİDER'ini kurduk. Tacikistan, Kenya ve Madagaskar'dan da talep var. Modelimizi anlatıyor, izlediğimiz yolu gösteriyor, sadece Türkiye'de değil, dünyanın başka ülkelerinde de örnek teşkil ederek öncü rol üstleniyoruz" - "15 yıl önce kurulduğumuzda Türkiye'deki kadın girişimci oranı yaklaşık yüzde 4'tü, bugün ise yaklaşık yüzde 8" - "2025 hedefimiz, 50 bin yeni kadın girişimciyi ekonomiye dahil etmek, kadın istihdamını da yüzde 41'lere çıkarmaya yardımcı olmak"

Google Haberlere Abone ol
KAGİDER'den 15. yıla özel "İlham Veren Kadınlar" kitabı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, 15'inci yıl dönümlerine özel geliştirdikleri "Proje 15" ile kadınlara örnek teşkil edecek ve yeni dönem start up'ların nasıl yapılandırılacağını anlatacak dijital girişimcilik eğitimleri vermeyi amaçladıklarını, bunun için 300 bin liraya yakın paraya ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Kadın girişimciliğinin gelişmesini desteklemek ve Türkiye'de kadının konumunun güçlendirilmesine katkıda bulunmak üzere 2002 yılında faaliyetlerine başlayan KAGİDER'in 15'inci yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, KAGİDER'in 15 yıllık öyküsünün anlatıldığı ve gazeteci Elif Ergu tarafından kaleme alınan "İlham Veren Kadınlar" kitabı tanıtıldı.

Toplantıda, KAGİDER'in 15'inci yılına özel gerçekleştireceği "Proje 15" çalışması hakkında da bilgi verildi.

KAGİDER Başkanı Oktar, toplantıda yaptığı konuşmada, kadınların, sadece ekonomik değil, sosyal ve politik olarak da güçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, kadın girişimciliğin önündeki temel sorunların KAGİDER projeleri için bir çıkış noktası olduğunu, eğitim, mentorluk ile finansa erişimin söz konusu sorunlar arasında bulunduğunu anlattı.

Kadın girişimcilere yol göstermek amacıyla kurulan online eğitim platformu KAGİDER Pusula'da mekan fark etmeksizin eğitim alınabileceğini belirten Oktar, şunları kaydetti:

"2016 itibarıyla online eğitime 420 kadın katıldı ve şu an devam ediyorlar. Kadın Girişimci Geliştirme Merkezi (KAGİMER) ile mentorluk projesi yaptık. İlk başladığımızda 20 kadın girişimciye, AB mentor ağında da 26 kadın girişimciye mentorluk verdik. Mentorluk eğitimi alanların işlerini yüzde 68 büyüttüklerini gördük. KAGİDER Pusula’da da 24 üyemiz, bire bir mentorluk eğitim verdi ve bu eğitime 380 kişi katıldı. Mentorluk eğitimleri sayesinde Anadolu'da kadın girişimci buluşmaları da gerçekleştirdik. 33 ile gittik ve bu illerde 6 bin 500 kişiyle bire bir görüşme fırsatı yakaladık."


- "Proje 15 için 300 bin liraya yakın paraya ihtiyacımız var"


Sanem Oktar, finansa erişim ve kadının cesaretlendirilmesi konularında yaptıkları çalışmalara değinirken, bu kapsamda çeşitli iş birlikleri gerçekleştirdiklerini anlattı.

Kadının teknoloji alanında da daha fazla yer alması gerektiğine dikkati çeken Oktar, "Bu kapsamda Microsoft ile Teknolojinin Kadın Liderleri projesini yaptık. Yarışmaya 11 yılda 34 bin kadın girişimci başvurdu. Kadınlar yeni pazarlara açılabilsin diye hepsiburada.com ile anlaştık, girişimcilerimiz için giderlerin hepsini minimuma çektiler. Birleşmiş Milletler ile kadın girişimcilerimizi uluslararası platformda diğer satın almacı ve kadın girişimcilerle bir araya getirdik, 10 milyon dolardan fazla ticaret anlaşmasına imza attılar. Bugün Dubai, Çin ve İngiltere'ye ürünlerini gönderen kadın girişimciler var. Genç kadınlar bizim için çok önemli." şeklinde konuştu.

"Geleceğin Kadın Liderleri" ile ilgili bir proje yaptıklarını anlatan Oktar, ayrıca, kadının istihdamda kalması için Dünya Bankası ile geliştirdikleri Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) ile şirketlere ulaşarak bilinçlendirme çalışması gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Oktar, en son ulaşılan şirketlerden birisinin Ford olduğunu belirterek, "Ford, firmasında çalışan kadın oranını yüzde 50'ye çıkarma hedefinde." dedi.

Bir ay önce Dünya Bankası desteğiyle Pakistan’ın KAGİDER’ini kurduklarını anımsatan Oktar, "Tacikistan, Kenya ve Madagaskar'dan da talep var. Modelimizi anlatıyor, izlediğimiz yolu gösteriyor, sadece Türkiye'de değil, dünyanın başka ülkelerinde de örnek teşkil ediyor, öncü rol üstleniyoruz. 15 yıl önce kurulduğumuzda Türkiye'deki kadın girişimci oranı yaklaşık yüzde 4'tü, bugün ise yaklaşık yüzde 8." ifadelerini kullandı.

Oktar, KAGİDER olarak 15. yılda "Proje 15" çalışması gerçekleştirdiklerini aktararak, şöyle devam etti:

"Proje 15'in amacı, kadınlara örnek teşkil edecek ve yeni dönem start up'ların nasıl yapılandırılacağını anlatacak dijital girişimcilik eğitimleri vermek. Biz de bilişim teknolojilerinde kadınların vizyonunun gelişeceğine inandığımız için 15 tane kadın start up yetiştirmemiz gerektiğini düşündük. KAGİDER Platformu'ndan 15 bin kadına uzaktan erişim sağlanacak, oradan seçeceğimiz bin 500 kadına bu konuda bire bir eğitim ve seminerler vereceğiz ve bir sonraki aşamada bu etkinlikte sundukları iş fikirlerini dikkate alarak 150 kadını seçip, 15'ini de hayata geçireceğiz. Proje 15 için 300 bin liraya yakın paraya ihtiyacımız var. Elif Ergu'nun kaleme aldığı İlham Veren Kadınlar kitabı, DNR, Remzi ve Nezih’lerde satışa sunulacak. İnanıyoruz ki Proje 15 kapsamında kadın girişimcileri desteklemek için gereken fonu buradan karşılayacağız. 2025 hedefimiz, 50 bin yeni kadın girişimciyi ekonomiye dahil etmek, kadın istihdamını da yüzde 41'lere çıkarmaya yardımcı olmak."


- "Kitaptan elde edilecek gelir kadın girişimcilere gidecek"


Gazeteci Elif Ergu ise Proje 15'in kendisi için çok anlamlı bir çalışma olduğunu ve kadınların her alanda bulunması gerektiğini belirterek, "İlham Veren Kadınlar" kitabından elde edilecek gelirin kadın girişimcilere gideceğini bildirdi.

Ergu, kitabın 200 yıl öncesinden başlayarak kadın hareketlerini anlattığını ifade ederek, "Kitapta yalnızca kadınlar yok, erkek destekçiler de var." dedi.

Verilen bilgiye göre, "Proje 15", KAGİDER'in 15’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek gala gecesinden ve "İlham Veren Kadınlar" adlı kitabının satışlarından elde edilecek gelirle gerçekleştirilecek.

Yorumlar