Bedelsiz arsa nerede var? OSB'lerde bedelsiz arsa

Hükümetin Organize Sanayi Bölgeleri için ayırdığı bedelsiz arsalara bütün illerde yoğun bir ilgi var. İş adamları, sanayiciler bedelsiz arsaların nerede olduğunu, nasıl başvuru yapılacağını merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Bedelsiz arsa nerede var? OSB'lerde bedelsiz arsa

Sanayicilere ve iş adamlarına yönelik bedelsiz arsa uygulaması yoğun ilgi görüyor. Hemen hemen bütün illerde sanayiciler ve iş adamları Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki bedelsi arsa başvuru işlemlerini merak ediyor. Bedelsiz arsa sorgu işlemlerinin nerede yapıldığı da merak edilen konular arasında.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açıkladığı "Organize sanayi bölgelerinde (OSB) bedelsiz arsa tahsisi" uygulamasıyla, yaklaşık 200 bin kişiye ilave istihdam sağlanması mümkün olacak. Türkiye'de sayıları 311'e ulaşan OSB'lerin gerek sayılarının artması gerekse istihdama katkı sağlamaları amacıyla son yıllarda önemli düzenlemelere gidildi. Bu düzenlemeler arasında en önemlilerinden biri olan OSB'lerde tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisi uygulamaları, ilk olarak 2004-2010 yıllarında başladı. Ardından 2011-2017'de devam eden uygulamayla, OSB'lerde yaklaşık 5 bin parsel yatırımcılara tahsis edildi.

Geçen yıl ilgili kanunda yapılan düzenlemedeki, "Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen il ve ilçelerdeki OSB’lerde yer alan parseller tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilir, buna ilişkin uygulamanın süresi Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir" hükmü gereğince, haziran ayından itibaren 3 yıl boyunca bu kapsamda OSB'lerde tahsis yapılmasına imkan sağlanmıştı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik konjonktür göz önüne alınarak, söz konusu kararda yatırımların, üretimin daha fazla desteklenmesi amacıyla değişiklik yapıldı.

Bakan Varank'ın, sanayici, girişimci ve KOBİ'lere yönelik açıkladığı 16 maddelik destek ve önlem paketinde yer alan, "OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi" uygulamasının, dün Resmi Gazete'de yayımlamasıyla, 4. kademe gelişmiş ilçelerde bulunan OSB arazileri de bedelsiz tahsis edilecek. Ayrıca 5 ve 6. kademede bulunan ilçelerde mevcut "bedelsiz arsa" uygulamasına devam edilecek.

Öte yandan 2. ve 3. kademe gelişmiş ilçelerdeki OSB'lerde uygulanan indirim oranları da artırıldı. Daha önce yüzde 40 indirim oranına sahip 2. kademe ilçeler yüzde 60’a, yüzde 60 indirim oranına sahip 3. kademe ilçelerde ise yüzde 80'e çıkarıldı.

OSB'lerdeki boş parsellerin yatırıma daha hızlı şekilde kazandırılmasını amaçlayan düzenlemeyle, üretim ve istihdamın etkin biçimde artırılması bekleniyor. Bu çerçevede, hali hazırda OSB'lerdeki boş parselin tamamının tahsis edilip, yatırım yapılması halinde yaklaşık 200 bin kişilik ilave istihdam sağlanması mümkün olacak.

BEDELSİZ ARSA ŞARTLARI NELERDİR?

Bakanlık kredisi kullanan OSB'lerin mülkiyetinde bulunan tahsis edilmemiş parseller, bölgelerin müteşebbis heyeti veya genel kurulunca karar alınması halinde, en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, bedeli bakanlıkça OSB'ye verilen kredilerden mahsup edilmek üzere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilecek. Parsel tahsisinde, gerçek veya tüzel kişiler arasında öncelik sırası, yatırım tutarı, istihdam, ihracat ve yüksek teknoloji gibi faktörlere göre yönetim kurulunca belirlenecek.

Parsel tahsisi için başvuran gerçek veya tüzel kişilerin, 5 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 10 kişilik, 5 bin metrekareden büyük 10 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 20 kişilik, 10 bin metrekareden büyük 20 bin metrekareye kadar olan parseller için en az 30 kişilik ve 20 bin metrekareden büyük parseller için en az 50 kişilik istihdam taahhüt etmesi gerekecek.

Yatırımcının belirlenen şartlara uymadığının veya mücbir sebepler hariç öngörülen sürede yatırımı tamamlamadığının tespiti halinde, herhangi bir yargı kararı aranmaksızın parsel tahsisi iptal edilecek. Bu durumda taşınmazın üzerindeki tüm yapı ve tesisler sağlam ve işler durumda tazminat veya bedel ödenmeksizin OSB'ye geçecek ve bundan dolayı adına tahsis yapılan kişiler veya üçüncü kişilerce herhangi bir hak ve talepte bulunulamayacak.

OSB’LERDE BEDELSİZ ARSA TAHSİSİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) bedelsiz arsa tahsisinin genişletilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, dördüncü kademe gelişmiş ilçelerde bulunan OSB arazileri de bedelsiz tahsis edilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, ekonomiye yönelik saldırıların ardından açıkladığı Destek ve Önlem Paketi’nde yer alan bir madde daha hayata geçirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisinin kapsamı genişletildi. Buna göre; 4’ncü kademede yer alan ilçelerde de bedelsiz arsa tahsisi yapılabilecek. 5 ve 6’ncı kademede bulunan ilçelerde mevcut “bedelsiz arsa” uygulamasına devam edilecek. Öte yandan, 2 ve 3’ncü kademe gelişmiş ilçelerdeki OSB’lerde uygulanan indirim oranları artırıldı. Daha önce yüzde 40 indirim oranına sahip 2’nci kademe ilçeler yüzde 60’a, yüzde 60 indirim oranına sahip 3’ncü kademe ilçelerde ise yüzde 80’e çıkarıldı.    

Bu kararla, OSB’lerdeki boş parsellerin yatırıma daha hızlı bir şekilde kazandırılarak üretimin ve istihdamın etkin şekilde arttırılması hedefleniyor.

SANAYİCİLERİ MEMNUN ETTİ

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomik olarak önemli bir süreçten geçtiği bu dönemde, 4. kademe gelişmiş ilçelerdeki OSB arazilerinin bedelsiz tahsisine imkan tanınmasının son derece yerinde olduğunu söyledi.

Kütükcü, ülkenin 80 şehrinde 327 OSB bulunduğuna dikkati çekerek, söz konusu bölgelerde 50 binin üzerinde fabrikanın üretim yaptığını ve buralarda 1 milyon 700 binden fazla insana doğrudan istihdam sağlandığını ifade etti.

OSB'lerin Türkiye'nin üretim, ihracat ve istihdam kaynağı haline geldiğini belirten Kütükcü, "İş dünyasının motivasyonunu artıracak bu tür kararların olumlu etkisiyle inşallah gelecek dönemde istihdam rakamlarının daha da yukarı çıkacağını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'a OSB camiamız adına teşekkür ediyorum. Düzenleme gerçekten çok önemli ancak gelecek dönemde kapsamın daha da genişletilerek, altyapısını bakanlık kredisi kullanmadan kendi imkanlarıyla yapan OSB'lerimizin de aynı imkanlara kavuşturulması son derece olumlu olacaktır." dedi.

Kütükcü, tamamen veya kısmen bedelsiz arsa tahsisinin kapsamının genişletilmesinin yatırımcıları motive edeceğini, böylece OSB'lerde yeni yatırımların artacağını dile getirdi. Kütükcü, söz konusu uygulamanın tüm bölgelerin kalkınmasına ciddi anlamda destek sağlayacağını vurguladı.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının, atıl durumda bulunan parsellerin üretime kazandırılması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Aydın, düzenlemenin OSB'lerde yatırım yapacaklar için "can suyu" niteliği taşıdığını ve ülke ekonomisine pozitif yansımaları olacağını ifade etti.

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da OSB'lerde yapılan yatırımlarda, sermayenin büyük kısmının arsa bedeli, altyapı ve tesisin yapımına ayrıldığını, sanayicinin makine-teçhizat, ham madde temini ve işletme aşamalarında zorlandığını anlattı. Bu sebeple OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi kararının sanayici için çok önemli olduğunu belirten Tuncay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan kararı sevinçle karşıladıklarını bildirdi. Tuncay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yatırımcıya OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi önemli olmakla birlikte, kapsamı yeterli değildir. Gelişmiş sanayi ülkelerinde, yatırım yeri ve altyapı yatırımları kamu tarafından karşılanmaktadır. Sanayi sermayesi, yatırım yeri ve tesis inşaatına değil, makine-teçhizat ile üretimde kullanılmalıdır. OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi, en az yüzde 40'tan başlayarak tüm OSB'leri ve tüm ilçeleri kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Bakanlığımızın üreticiler ve dolayısıyla ülkemiz lehine olacak bu yönde bir değişikliğe gitmesini beklemekteyiz."

Tuncay, sanayide üretici güçleri merkezine alan yapısal reformlarla "planlı kalkınma" sağlanabileceğine işaret ederek, böylece "üretimle gelecek yaratan ülke" olunabileceğini kaydetti.

Yorumlar