Bakan Elvan AA Editör Masası'na konuk oldu

- Kalkınma Bakanı Elvan: (2) - "Önümüzdeki çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın katılımıyla 11. Kalkınma Planımızın lansmanını gerçekleştireceğiz" - "11. Kalkınma Planı için bir strateji dokümanı hazırlayacağız ve hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin onayını aldıktan sonra, haziran sonu itibarıyla planı TBMM'ye sunacağız"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Elvan AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Önümüzdeki çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın katılımıyla 11. Kalkınma Planımızın lansmanını gerçekleştireceğiz." dedi.

Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Elvan, 11. Kalkınma Planı hazırlıklarına yönelik soru üzerine, çalışmaların bir yıldan beri sürdüğünü, 2019-2023 dönemini kapsayan planın, Cumhuriyet'in 100. yılına giderken son plan olması nedeniyle önem taşıdığını söyledi.

Planın, 5 yılın ötesinde, 15-20 yıllık perspektifi ortaya koyacağını belirten Elvan, "Planı, katılımcı bir yaklaşımla hazırlıyoruz. 3 bin 550 kişi, 76 farklı özel ihtisas komisyonu çalışma grubunda hazırlıklarını yürüttü. Sivil toplum örgütleri, özel kesim, üniversiteler ve kamu kurumlarından katılımcılarımız var. Örneğin, Yerlileştirme İhtisas Komisyonunda, Türkiye'de bu alanda uzman kimler varsa çalıştırıp planın altlığını oluşturmaya çabalıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, 81 ilde vatandaşlarımızın, oradaki sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel kesimin görüş ve düşüncelerini alıyoruz. Önümüzdeki hafta sonu itibarıyla bu çalışmalarımız tamamlanacak. Çalışmalar çerçevesinde yerel düzeyde aşağı yukarı 10 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

İl düzeyindeki çalışmaların ardından kendisinin de katılacağı 7 bölgesel toplantı yapılacağını ve illerde derlenen bilgilerin burada değerlendirileceğini anlatan Elvan, "Önümüzdeki çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın katılımıyla 11. Kalkınma Planımızın lansmanını gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.

Planda, ithalata bağımlılığın azaltılmasının en önemli konulardan biri olarak yer alacağını vurgulayan Elvan, bu kapsamda raylı sistemler, hızlı tren ve metro setlerinin üretilmesine yönelik çalışma grupları oluşturulduğunu bildirdi.

Elvan, kritik sektörler arasında yer alan bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da ihtisas komisyonu bulunduğuna işaret ederek, bu komisyonda, robotik, bulut bilişim, nesnelerin interneti, 3 boyutlu yazıcılar ve yapay zeka gibi alanlarda çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Bu ayın sonuna kadar özel ihtisas komisyonları raporlarının tamamlanacağını bildiren Elvan, "11. Kalkınma Planı için bir strateji dokümanı hazırlayacağız. Bu dokümanımızı hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin onayını aldıktan sonra planımızı detaylandıracağız. Haziran sonu itibarıyla da planı TBMM'ye sunacağız." dedi.

Elvan, sanayinin dijital dönüşümünün önemine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bundan kastımız, mevcut sanayi tesislerimizi bilgi ve iletişim teknolojileriyle entegre etmek. Artık, Ar-Ge, tasarım faaliyetleri ve yeni bir ürün ortaya koyabilmek çok daha önemli hale geliyor. Nasıl bir ürün olması, nerelere pazarlanması gerektiği önemli. Büyük veri, veri madenciliği, bulut bilişim ve yapay zeka denen tüm enstrümanların kullanılacağı bir altyapıyı oluşturmak gerekiyor. Sanayinin dijital dönüşümünü sağlamak açısından organize sanayi bölgelerinde tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracağız. Bu merkezler, sanayimizin dijital dönüşümünü gerçekleştirecek. Bu dönüşümle ham madde temininden pazarlanmasına kadar iş süreçlerinin daha hızlı, akıllı ve verimli şekilde yürütülmesini sağlayacağız. Peki bu neyi sağlıyor? Maliyetleri düşürüyor, verimliliği ve rekabet gücümüzü daha da artırıyor. Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşması, ekonomi alanında çok daha güçlü konuma gelmesi için bunları sağlamamız gerekiyor."

(Sürecek)

Yorumlar