AYD Yönetim Kurulu Başkanı Belgü:

- "Ülkemiz bulunduğu jeopolitik konum itibariyle birçok sorunla mücadele etmek zorundadır, döviz kurlarındaki hareketlilik de bu sorunlardan sadece bir tanesidir. Güçlü Türkiye her sorunu çözdüğü gibi bu sorunla da mücadeleyi kazanacaktır ancak bu mücadele tek taraflı yapılamaz" -"Bu ortamda hem kiracı hem yatırımcı hem banka, hem de devletimizin el ele, kol kola çözme mecburiyeti vardır"

Google Haberlere Abone ol
AYD Yönetim Kurulu Başkanı Belgü:

İSTANBUL (AA) - Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konum itibariyle birçok sorunla mücadele etmek zorunda olduğunu belirterek, "Döviz kurlarındaki hareketlilik de bu sorunlardan sadece bir tanesidir. Güçlü Türkiye her sorunu çözdüğü gibi bu sorunla da mücadeleyi kazanacaktır ancak bu mücadele tek taraflı yapılamaz. Bu ortamda hem kiracı hem yatırımcı hem banka, hem de devletimizin el ele, kol kola çözme mecburiyeti vardır." açıklamasında bulundu.

Belgü yaptığı yazılı açıklamada, AYD olarak her zaman Türkiye'nin ve bilhassa perakendecilerin yanında yer aldıklarının, her kur yükselmesinde kiracıların kira ciro oranlarına bakarak yerli, yabancı ayrımı yapmadan tek bayrak, tek millet, tek vatan söyleminden ayrılmadan ellerinden geldiğince yardımcı olduklarını bildirdi.

Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konum itibariyle birçok sorunla mücadele etmek zorunda olduğunu dile getiren Belgü, şunları kaydetti:

"Döviz kurlarındaki hareketlilik de bu sorunlardan sadece bir tanesidir. Güçlü Türkiye her sorunu çözdüğü gibi bu sorunla da mücadeleyi kazanacaktır ancak bu mücadele tek taraflı yapılamaz. Tüm borçları ülkemizin bir diğer gerçeği olan, uzun vadeli fonların/kredilerin bankalar tarafından sadece döviz olarak önerildiği bu ortamda hem kiracı hem yatırımcı hem banka, hem de devletimizin el ele, kol kola çözme mecburiyeti vardır. Bugüne kadar AYD olarak ülkemizde yaşanan döviz problemini çözmek üzere önerdiğimiz birçok öneriyi reddeden ve bu konu üzerinde 'Maliyetleri sadece Alışveriş Merkezi Yatırımcısı ödesin' demekten başka çözüm getirmeyen, iki basiretli tacir arasında yapılmış sözleşmeleri hiçe sayarak işine geldiği maddeleri kabul eden işine gelmeyen diğer maddeleri ise reddeden bir anlayışı anlayabilmek mümkün değildir.

Yaklaşık iki senedir çağdaş finans dünyasında kullanılan ve bir nevi sigorta olarak görülmesi gereken future/option sistemlerini, çıkabilecek maliyetleri hem kiracının hem de alışveriş merkezi yatırımcısının paylaşarak kullanma önerimizi 'Biz bu işten anlamayız' söylemi ile geri çeviren ve hatta bu konuyla ilgili eğitimlere katılma zahmetinde dahi bulunmayan bir başkanın, yaptığımız önerileri komik bulma sebebi ya mevzularda bilgi sahibi olmaması ya da umursamaz bir şekilde imzaladığı kontratı okumak için gerekli eğitimi almamasından kaynaklanmaktadır."

Yorumlar