ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, T-129 ATAK helikopteri nerede üretiliyor, yerli mi?

ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, T-129 ATAK helikopteri nerede üretiliyor, yerli mi, yerlilik oranı nedir ve sayısı oldukça merak edilen konuların başında geliyor. Peki, Atak helikopteri nerede üretiliyor? Özellikleri neler? Yerlilik oranı, fiyatı nedir? Bütün detaylar makalemizde.

Google Haberlere Abone ol
ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, yerli mi

ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, T-129 ATAK helikopteri nerede üretiliyor, yerli mi, yerlilik oranı nedir, Türkiye'de kaç tane ATAK T-129 helikopteri vardır? Türk Silahlı Kuvvetleri Ve Özgür Suriye ordusunun Afrin'deki teröristlerin temizlenmesine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı sırasında kırıma uğrayan T-129 ATAK helikopterinin özelliklerini merak eden vatandaşlar bu soruya yanıt aramaya başladı. Birim fiyatı özellikleri ve yedek parçaları ile yaklaşık 50 milyon dolara varan Atak helikopteri ile ilgili tüm detaylar haberimizde. Peki, T129 ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadardır, yerlilik oranı nedir, Türkiye'de kaç tane ATAK helikopteri vardır?

T129 ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadardır, yerlilik oranı nedir, Türkiye'de kaç tane ATAK helikopteri vardır?
T-129 ATAK helikopteri

 

T129 ATAK, Türk Kara Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteridir. T-129 ATAK helikopteri ve Silahlı İnsan Hava Araçları, Kara Kuvvetleri'nin operasyon sırasında yakın hava desteği sağlaması için tasarlandı.

Terör operasyonları kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu böglesinde çokça kullanılan ATAK helikopteri bir çok teröristin etkisiz hale getirilmesinde doğrudan rol almıştır.

Hali hazırda Türk Silahlı Kuvvetlerinde 52 olan ATAK helikopteri sayısı bir helikopterin Suriye kırsalında kırıma uğraması sonucu envanterde şuan itibariyle 51 adet ATAK helikopteri bulunmaktadır. Öte yandan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tesislerinde ATAK helikopterlerinin üretimi devam ediyor. Üretim bandında hem Türk ordusuna hemde Pakistan ordusuna teslim edilecek olan ATAK helikopterleri bulunuyor.

T129 ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadardır, yerlilik oranı nedir, Türkiye'de kaç tane ATAK helikopteri vardır?
Caption

 

YERLİ MOTOR İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

ATAK helikopterinde Rolls-Royce ve Honeywell'ın ortak üretimi iki adet LHTEC CTS800-4A motoru kullanılıyor. Helikopter 269 km/s (145 knot) hıza ulaşabilirken, 6,096 m (20,000 ft) yüksekliğe ulaşabilmektedir. Öte yandan TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. (TEİ) ilerleyen programlardaki T-129 ATAK helikopterlerinde kullanılmak üzere yerli Turboşaft motoru geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

T129 ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadardır, yerlilik oranı nedir, Türkiye'de kaç tane ATAK helikopteri vardır?
 TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. (TEİ) ilerleyen programlardaki T-129 ATAK helikopterlerinde kullanılmak üzere yerli Turboşaft motoru geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

 

AZAMİ ÖLÇÜDE YERLİLİK

T-129 ATAK programı azami ölçüde yerli teknoloji ve üretimi içermektedir bu durumda T-129 %60 oranında yerli bir helikopterdir. Türk Kara Kuvvetleri için üretilen T-129 helikopterleri doğal olarak 21. yüzyılın en gelişmiş aviyonik sistemleri ve silahları ile donatılmış modern bir helikopterdir. T-129 performans açısından AH-1 Süper Kobra helikopterlerinden daha ileridedir.

YERLİ SİSTEMLER

Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçları çerçevesinde donatılan ATAK helikopterlerinde azami ölçüde yerli sistemler kullanılmaktadır. T-129 helikopterinde ASELSAN ve TÜBİTAK tarafından tasarım çalışmalarına 2001 yılında başlanan ve 2007 yılında atış testleri AH-1S Kobra helikopterinde başarıyla tamamlanan özgün görev bilgisayarı kullanılmaktadır. T-129 helikopteri ASELSAN özgün üretimi ASELFLIR-300T Gece/Gündüz Termal Görüş ve Hedefleme Sistemi, AVCI Kaska Monteli Nişangah Sistemi ile donatılmıştır. AVCI kaskı silahçı pilot hangi yöne bakarsa öne burun kısmındaki silahı yönlendirerek nişanlamanın kolaylaşmasını sağlamaktadır.

 TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. (TEİ) ilerleyen programlardaki T-129 ATAK helikopterlerinde kullanılmak üzere yerli Turboşaft motoru geliştirme çalışmalarına devam ediyor.
T-129 helikopteri ASELSAN özgün üretimi ASELFLIR-300T Gece/Gündüz Termal Görüş ve Hedefleme Sistemi, AVCI Kaska Monteli Nişangah Sistemi ile donatılmıştır. AVCI kaskı silahçı pilot hangi yöne bakarsa öne burun kısmındaki silahı yönlendirerek nişanlamanın kolaylaşmasını sağlamaktadır.

 

YERLİ VE MİLLİ SİLAH SİSTEMLERİ

Milli helikopterlerde yerli ve milli silah sistemleri ve mihimmatlar kullanılıyor. ROKETSAN tarafından üretilen silah sistemlerinin montajı ASELSAN ve TUSAŞ tarafından yapılmaktadır. T129A, sayısı 76’ yı bulan 70 mm güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmatı bulunan 20 mm top ile operasyon yapan askeri birliklere hava desteği sağlayabilmektedir. Birçok çeşitli görevde yer alabilen T129B ise 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 2 adet STINGER, 12 adet güdümlü CİRİT, 500 adet top mermisi ile birçok zorlu görevi başarıyla yerine getirebilmektedir. T-129B helikopterine elektronik harp sistemlerinin entegresi içinde çalışmalar devam ediyor. 

T129 ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadardır, yerlilik oranı nedir, Türkiye'de kaç tane ATAK helikopteri vardır?
T-129B helikopterine elektronik harp sistemlerinin entegresi içinde çalışmalar devam ediyor. 

 

BİR ÇOK ÜLKE PEŞİNDE

Başarılarıyla göz dolduran T-129 ATAK helikopteri bir çok ülkenin silahlı kuvvetlerinin gündeminde yer alıyor. TUSAŞ, Pakistan'a 30 ATAK helikopterinin satışı için görüşmelere devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Tayland'da düzenlenen Savunma ve Havacılık fuarında yoğun ilgi göre ATAK helikopteri için TUSAŞ Endonezya, Tayland ve Bangladeş ile görüşmeler yaptı.

T-129 ATAK'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Performans:

Maksimum hızı : 278 km/s (151 knots)

Azami servis irtifası : 6,096  m (20,000 ft)

Görev yüklü irtifa : 3,048  m (10,000 ft)

Tırmanma hızı  : 14.0 m/s (2,750 ft/min)

Azami Güç/Ağırlık Oranı : 550 hp/tn

Maksimum havada kalma süresi : 3 sa (3  h)

Maksimum menzil : 561 km (303 nm)

Ek yakıt tanklı menzil : 1000 km (540 nm)

Güç kaynağı:

Motor : 2 x LHTEC CTS800-4A

Motor gücü : 2 x 1361 shp (2 x 1014 kW)

Boyut değerleri:

Uzunluk : 13.64 m

Yükseklik : 3.96 m

Ana rotor çapı : 11.90 m

Ağırlık değerleri:

Boş Ağırlık : 2,900 kg (6,400 lb)

Mürettebat : 2

Azami kalkış ağırlığı : 5,000 kg (11,023 lb)

Azami silah yükü : 1,200 kg (2,600 lb)

Kanatlarda yer alan silah bölmeleri : 4 x 300 kg (4 x 661 lb)

Yakıt kapasitesi : 750 kg

İLK İHRACAT FİLİPİNLER'E GERÇEKLEŞTİ

T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'nin ilk yurt dışı teslimatı Filipinler Hava Kuvvetlerine gerçekleştirildi. İki Atak helikopteri ve bir C-295 nakliye uçağının Filipinler ordusunun envanterine girmesi dolayısıyla Col Jesus Villamor Hava Üssü’nde tören düzenlendi.

ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, T-129 ATAK helikopteri nerede üretiliyor, yerli mi
ATAK helikopterinin özellikleri nelerdir, T-129 ATAK helikopteri nerede üretiliyor, yerli mi

 

Törene, Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Türkiye'den Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, Türkiye'nin Manila Büyükelçisi Artemiz Sümer, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ile Filipinler Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Connor Anthony Canlas'ın da aralarında bulunduğu askeri ve sivil yetkililer katıldı.

Hazırlayan: Muhammed Öylek


Yorumlar

Nurettin Ozturk Motor yerli olsa tamam da montaj yerli sanırım.pakistana satacaktik Amerika bize motor vermedi dediği bu mu idi.yoksa
Nurettin Ozturk Motor yerli olsa tamam da montaj yerli sanırım.pakistana satacaktik Amerika bize motor vermedi dediği bu mu idi.yoksa
Yapmabe Ferhat Şimay, boş konuşma paller TUSAŞ tesislerinde üretilmektedir cahil cahil konuşma, motor dişli kutusu, 20mm top ithal onlarıda ileride milli göreceksiniz
Şase ve kaporta yerli kalanı fabrika italyada. Bunun pallerini bile yapamaz iken nasıl yerli dersiniz. Utanmıyorsunuz hiç Şase ve kaporta yerli kalanı fabrika italyada. Bunun pallerini bile yapamaz iken nasıl yerli dersiniz. Utanmıyorsunuz hiç
hamit Yerli motorda üretildi tusasa teslim edildi yürü turkiyem içteki dışardaki vatan hainleri kahrolsun