Yaban Kedisi

Yaban kedisi, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında bulunan bir kedi türüdür. Bu geniş coğrafya içerisinde pek çok farklı alt türü bulunmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Yaban Kedisi
 

Yaban kedisi, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında bulunan bir kedi türüdür. Bu geniş coğrafya içerisinde pek çok farklı alt türü bulunmaktadır. Bu alt türler içerisinde Afrika yaban kedisi en dikkat çekenidir. Bu tür ev kedilerinin de atası olarak kabul edilmektedir. Yaban kedisinin asıl doğal alanı Batı Avrupa'dır.

 Yaban Kedisinin Alt Türleri ve Özellikleri 
  • Avrupa Yaban Kedisi: İngiliz adalarında yaşayan bu yaban kedisi türü orman kedisi olarak da bilinmektedir. Batı Akdeniz tarafında yer alan adalarda ve Güneybatı Asya'da da görülmektedir. Avrupa yaban kedisi özellikle gür kuyruğu ile dikkat çekmektedir. Bu tür son derece sık tüylüdür ve belirgin çizgileri bulunmaktadır.
  • Afrika Yaban Kedisi: Afrika, Arap Yarımadası ve Güneybatı Asya'nın bir kısmında yaşamaktadır. Bunların yan sıra kısmi olarak bazı Akdeniz adalarında da yaşamaktadır. Afrika yaban kedisinin en önemli özelliği sivri kuyruğu ve kulaklarının arkasındaki kızıl rengi ve az belirgin çizgileridir.
  • Asya Yaban Kedisi: Bozkır kedisi olarak da bilinmektedir. Orta Doğu, Orta Asya, Batı Hindistan ve Kuzeydoğu Çin'de yaygın olarak görülmektedir. Dış görünüş olarak Afrika yaban kedisiyle benzerlik göstermektedir. Tek farkı benekli olmasıdır.
 Yaban Kedisinin Üremesi Yaban kedisi bilinen kedi türleri gibi üreyen bir türdür. Yaban kedisi ortalama olarak 1 yaşına geldiğinde üreme olgunluğuna da ulaşmış sayılmaktadır. Yaban kedisinin üreme dönemi bulunduğu coğrafyanın iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel itibariyle Ocak, Şubat ve Mart ayları en çok tercih ettikleri zamanlardır. Yaban kedisi ortalama olarak 60 gün sonunda doğum yapmaktadır. Bu doğumda ortalama olarak 3-4 yavru yaban kedisi dünyaya gelmektedir. Yeni doğan yavrular kör olarak dünyaya gelirler ancak tat ve koku alma duyuları son derece gelişmiştir. Yaban Kedisinin Beslenmesi Yaban kedisi vahşi yaşam ve doğal ortam içerisinde yer aldığında genel olarak avlanma yöntemiyle beslenmektedirler. Fare, kuş ve yavru kuşlar ana besinleri olmaktadır. Bunun yanı sıra yaban kedisi avlayabildiği ölçüde tavşan ile de beslenmektedir.

Yorumlar